fbpx
16.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Η λίμνη Βιστωνίδα και η λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος

Οι Μονές που βρίσκονται στη μέση ενός εκθαμβωτικού υδροβιότοπου μέσα από το φακό του newsbeast.gr

- Χορηγούμενη-

Βγαλμένος από τις πιο όμορφες εικόνες ενός καλογυρισμένου ντοκιμαντέρ για τη φύση είναι ο υδροβιότοπος της λίμνης Βιστωνίδας και η λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος. Μία τεράστια έκταση απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που βρίσκεται στο σύνορο του νομού Ξάνθης και του νομού Ροδόπης. Ίσως να είναι και το σύνορο.

H Βιστωνίδα είναι η είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, συνολικής έκτασης 45 τ.χλμ με μέγιστο μήκος 12,5 χλμ. και μέγιστο πλάτος 7 χλμ.. Στη Βιστωνίδα εκβάλουν τρεις μικροί ποταμοί που την τροφοδοτούν με νερό ενώ συνδέεται με την θάλασσα στο Πόρτο Λάγος.

Ο υδροβιότοπος της Βιστωνίδας προστατεύεται προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ με δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών να προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών από όλο το κόσμο. Επισκέπτες που παρατηρούν το μαγευτικό μωσαϊκό της χλωρίδας και της πανίδας του εκθαμβωτικού τοπίου.

Μέσα σε αυτόν τον υπέροχο φυσικό καμβά υπάρχουν δύο Μονές οι οποίες κερδίζουν εξίσου τα βλέμματα όσων επισκέπτονται τον υδροβιότοπο. Κυρίως λόγω του πού ακριβώς βρίσκονται.

Πάνω σε δύο μικρά νησάκι μέσα στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Μια ξύλινη γέφυρα συνδέει τα δυο νησάκια με τη στεριά. Στο ένα νησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στο δεύτερο το παρεκκλήσι της Παναγίας Παντάνασσας. Στο παρεκκλήσι της Παναγίας υπάρχει αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας που βρίσκεται στη Μονή Βατοπαιδίου.

Στην περιοχή λειτουργεί και άλλη μία Μονή, έξω από τη λιμνοθάλασσα, ο ναός του Αγίου Νεκτάριου ενώ όπως μας ανέφερε ένας ιερωμένος κατά την επίσκεψή μας στο χώρο, τον Άγιο Νικόλαο και το παρεκκλήσι της Παναγίας Παντάνασσας τα λειτουργούν 4 μοναχοί από το Άγιο Όρος.

Τέλος στην είσοδο της ξύλινης γέφυρας υπήρχε κουβούκλιο ασφάλειας με έναν άνδρα σεκιούριτι ο οποίος έκρινε για το αν οι γυναίκες κυρίως μπορούσαν να μπουν στο χώρο με τα ρούχα που φορούσαν. Σε περίπτωση που δεν κάλυπταν τα στάνταρ τους δινόταν μία φούστα.

Αυτό ωστόσο που μας προκάλεσε αρνητική εντύπωση κατά την περιήγησή μας στον υδροβιότοπο ήταν η διαπίστωση ότι ο ανθρώπινος παράγοντας και η επέμβασή του στη φύση είναι σχεδόν καταστροφική. Σε πάρα πολλά σημεία της λωρίδας γης που διασχίζει τη Βιστωνίδα και το Πόρτο Λάγος τα σκουπίδια ήταν ένα εξαιρετικά απογοητευτικό θέαμα που σε στιγμές μπορούσε να υπερκεράσει το δέος που σε κατακλύζει όταν κοιτάς το θαυμάσιο φυσικό τοπίο.

Γράφει: ο Γαβριήλ Φιλιππόπουλος
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

- Χορηγούμενη-
πηγηnewsbeast.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο