fbpx
9.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε must προορισμό

- Χορηγούμενη-

Το brand Ελλάδα παραμένει διαχρονικό και έχει αρκετούς άσσους στο «μανίκι» του που δεν έχει εκμεταλλευτεί. Ποιοι προορισμοί που θεωρούνταν outsiders είχαν φέτος την τιμητική τους.

Το καλοκαίρι είναι συνδεδεμένο με τη θάλασσα, τις καλοκαιρινές βουτιές και το φαγητό εκεί που σκάει το κύμα. Όμως, όσο περνάει ο καιρός και η δίψα των τουριστών για να εξερευνήσουν νέα τοπία και να βιώσουν καινούριες εμπειρίες βαίνει ακόρεστη, τόσο το μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» θεωρείται παρωχημένο. Τα ελληνικά νησιά είναι το σήμα κατατεθέν, ωστόσο, περισσότερο εναλλακτικοί προορισμοί κερδίζουν σταδιακά έδαφος, γεγονός που επιτρέπει την πληθυσμιακή αποσυμφόρηση σε κάποιες περιοχές, αλλά παράλληλα συμβάλει σε μια πιο δίκαιη διανομή πλούτου περιορίζοντας το φαινόμενο του «τουρισμού δύο ταχυτήτων» στο εσωτερικό της χώρας.

Αν και η τουριστική σεζόν βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, με τον Σεπτέμβριο να καταγράφει υψηλές αποδόσεις και τον Οκτώβρη να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα προκρατήσεων, η γενική αίσθηση είναι ότι το brand Ελλάδα παραμένει διαχρονικό και έχει αρκετούς άσσους στο «μανίκι» του που δεν έχει εκμεταλλευτεί. Προορισμοί που θεωρούνταν outsiders φέτος είχαν την τιμητική τους, αφού κατάφεραν να πετύχουν πληρότητα και να μπουν στο ραντάρ ξένων τουριστών που επενδύουν στην επαφή με τη φύση.

Καστοριά, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα και Ζαγοροχώρια είναι μερικοί από τους προορισμούς που μετατράπηκαν σε πόλο έλξης για όσους προτιμούν τις οδικές μετακινήσεις, αγαπούν σπορ όπως το rafting, η αναρρίχηση, η πεζοπορία και η ιππασία και επιλέγουν value for money κομβικές τοποθεσίες που είναι κοντά σε περιοχές που βρέχονται από θάλασσα.

Η Ήπειρος των τεσσάρων εποχών

«Μετά από δύο χρόνια COVID ο κόσμος απόλαυσε τα βουνά. Η Ήπειρος πρέπει να πήγε καλύτερα σαν περιφέρεια σε ποσοστιαία αύξηση από ότι όλες οι υπόλοιπες της χώρας και ιδιαίτερα ο νομός Ιωαννίνων με το Ζαγόρι, τα Τζουμέρκα, τα Μαστροχώρια και την Κόνιτσα κινήθηκαν +50% συγκριτικά με πέρυσι. Το motto «Η Ήπειρος των τεσσάρων εποχών» βλέπουμε να εφαρμόζεται και στην πράξη καθώς η ευρύτερη περιοχή μετασχηματίζεται από παραδοσιακός χειμερινός προορισμός και σε θερινό. Βλέπουμε επισκέψεις, όχι μόνο στα παραλία, που είναι λογικό διότι έχουνε θάλασσα, αλλά και περισσότερες διανυκτερεύσεις σε ορεινές περιοχές τους θερινούς μήνες» επισημαίνει στο Fortune Greece ο Νικόλαος Πέτσιος, Αντιπρόεδρος της πρωτοβουλίας ΖΕΝ και Ιδιοκτήτης του Zagori Suites.

Αναφέρει πως πριν από δέκα χρόνια το 90% των διανυκτερεύσεων καταγράφονταν την περίοδο του χειμώνα, ενώ πλέον το 60% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιείται τους θερινούς μήνες και το υπόλοιπο 40% τους χειμερινούς μήνες. Η ευρύτερη περιοχή έχει γίνει γνωστή στο εξωτερικό και δέχεται τουρισμό από το Ισραήλ, την κεντρική Ευρώπη, φέτος από την Αμερική, την Αυστραλία αλλά και την Ασία. Σε αυτή την εξέλιξη καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι οδικοί άξονες, αφού τουρίστας μπορεί να προσγειώνεται στην Θεσσαλονίκη και σε πολύ λίγη ώρα να βρίσκεται στην Ήπειρο οδικώς χωρίς να ταλαιπωρηθεί.

«Η φύση είναι αμόλυντη, υπάρχουν γεωπάρκα και αρκετά σημεία που έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO και φυσικά δεν ο υπάρχει συνωστισμός που παρατηρείται στα νησιά. Μέχρι 28η Οκτωβρίου έχουμε μεγάλες πληρότητες από ξένους τουρίστες, ενώ θεωρώ ότι Νοέμβριος και Δεκέμβριος θα είναι υποτονικοί ως μήνες, ωστόσο θα υπάρξει ώθηση από το πρόγραμμα κοινωνικός τουρισμός του ΟΑΕΔ όπου με 560 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια το κίνητρο είναι μεγάλο, αλλά και από τα Vouchers «Tουρισμός για Όλους» καταλήγει ο κ. Πέτσιος.

Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε must προορισμό

Τη θέση της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη αναζητά η Αλεξανδρούπολη, το «στολίδι» της Θράκης, που χαρακτηρίζεται από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορία και την γαστρονομική του κουλτούρα. Έχουν περάσει μόλις 102 χρόνια από την ένταξη της στην ελληνική επικράτεια και συνιστά μία από τις νεότερες πόλεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ιδρύθηκε ως ένα απλό ψαροχώρι στα μέσα του 19ου αιώνα και πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Η θρακιώτικη κουζίνα, η βαρκάδα στο Δέλτα του Έβρου, οι ιαματικές πηγές στα Λουτρά Τραϊανούπολης, καθώς και η επίσκεψη στη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου τον οποίο τύφλωσε, σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Οδυσσέας, είναι μερικές από τις εμπειρίες που επιβάλλεται κανείς να βιώσει.

«Η Αλεξανδρούπολη συμμετείχε κι αυτή με τον δικό της τρόπο στο success story του ελληνικού τουρισμού καθώς φέτος ήταν το πιο «δυνατό» καλοκαίρι σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά. Ξενοδοχεία και εστίαση σημείωσαν ρεκόρ κρατήσεων με τα νούμερα να καταγράφονται και να γίνονται ορατά σε οποιονδήποτε έκανε μια βόλτα στην παραλιακή της πόλης, η οποία έσφυζε από ζωή κάθε βράδυ και μέχρι τις πρωινές ώρες. Σαφέστατα, συνέβαλε σε αυτό η στρατηγική που ακολουθούμε στον τουρισμό -δουλεύουμε με στόχο την εξωστρέφεια και την προβολή του τόπου μας διεθνώς – όπως και η συμμετοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού αλλά και η αεροπορική σύνδεση με το Ηράκλειο της Κρήτης» δηλώνει ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης.

Υπογραμμίζει δε πως η Αλεξανδρούπολη είναι ένας προορισμός για όλους, ενώ δεσμεύεται πως θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά επιδιώκοντας συνεχή παρουσία στα τουριστικά δρώμενα και νέες αεροπορικές συνδέσεις με περισσότερους προορισμούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Οι γούνες, οι Ουκρανοί και η Καστοριά

Στην εξωστρέφεια έχουν ποντάρει την τελευταία δεκαετία οι κάτοικοι της Καστοριάς διευρύνοντας το μείγμα των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή. Δεδομένης της γουνοποιίας που είναι μια ιδιαίτερα επικερδής δραστηριότητα με έντονη ζήτηση από Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες που αποτελούν και το 25% της τουριστικής κίνησης, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα και οι επιχειρήσεις έπρεπε να σκεφτούν άμεσα ένα plan b.

Ευτυχώς το κενό καλύφθηκε από το Ισραήλ, την Πολωνία, την Ελβετία και τη Ρουμανία και το καλοκαίρι φαίνεται πως κλείνει με νούμερα που συνήθως έβλεπαν μόνο τη χειμερινή περίοδο. Ο Αύγουστος κινήθηκε με πληρότητες που τα Σαββατοκύριακα άγγιζαν το 100% και είναι επίσης πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία και για τον Σεπτέμβρη. Η τουριστική κίνηση για τον Ιούνιο φέτος ξεπέρασε κατά 11% το 2019 και ο Ιούλιος κατά 21,2% τα νούμερα του 2019.

Το rebound της Σάμου

Η Σάμος η οποία και φέτος το καλοκαίρι βρέθηκε αντιμέτωπη με τις πυρκαγιές, κατάφερε να διατηρήσει την τουριστική ροή σε υψηλά επίπεδα ως ασφαλής προορισμός με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ξεχωριστά τοπικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Φτερογιάννη, Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου, το νησί του Πυθαγόρα επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και ανέκαμψε σε σύντομο χρονικό διάστημα από το χτύπημα της πύρινης λαίλαπας, αφήνοντας ικανοποιημένους τους επαγγελματίες της ξενοδοχίας και της εστίασης. «Το Samos Pass που εκδόθηκε από την κυβέρνηση έδωσε σημαντική ανάσα στο νησί. Η πληρότητα άγγιξε τα ίδια επίπεδα με το 2019. Πάνω από το 50% της τουριστικής κίνησης προήλθε από Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία, ενώ ζήτηση είχαμε από Τσέχους και Σλοβένους. Ο Σεπτέμβριος κινείται ικανοποιητικά καθώς η Σάμος έχει ακόμη κόσμο» τονίζει ο κ. Φτερογιάννης προσθέτοντας πως ο μέσος όρος διανυκτέρευσης είναι μία με δύο εβδομάδες.

«Όποιος έρχεται στη Σάμο μένει μέρες. Υπάρχουν βέβαια αρκετοί που επιλέγουν τη λύση της μονοήμερης εκδρομής σε Πάτμο ή Τουρκία, αλλά σε γενικές γραμμές δεν συνδυάζουν τη διαμονή τους εδώ με τη διαμονή και σε κάποιο άλλο νησί».

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Ο κατανυκτικός Εσπερινός της Β’ Κυριακής των Νηστειών στην Μητρόπολη Μαρωνείας...

Ἡ καθ' ἡμᾶς Ἱερά Μητρόπολις προσκαλεῖ ἅπαντας τοὺς εὐσεβεῖς Χριστιανούς στὸν Κατανυκτικό Ἑσπερινό, ποὺ θα τελεσθεῖ στόν Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς,...