fbpx
13.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Γραπτή Ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. σχετικά με ελλείψεις στους νέους δασικούς χάρτες

- Χορηγούμενη-

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν 38 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσά τους και ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, σχετικά με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στους νέους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί.

Συγκεκριμένα, όπως γίνεται λόγος στην Ερώτηση προχειρότητες και έλλειψη σχεδιασμού στο στάδιο της κατάρτισης των δασικών χαρτών, αλλά και προσήλωση σε φοροεισπρακτικές τακτικές τύπου «παράβολο», οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες στην απόγνωση, καθώς αρκετοί καλούνται να πληρώσουν ένα νέο χαράτσι από 45 ευρώ έως 3.600, για αυτό που έως σήμερα θεωρούσαν ιδιοκτησία τους.

Οι Βουλευτές, μεταξύ άλλων, ρωτάνε τον αρμόδιο Υπουργό αν σκοπεύει να αποσύρει τους αναρτημένους χάρτες, ώστε να γίνουν διορθώσεις με το σύνολο των γεωγραφικών δεδομένων που είναι διαθέσιμα και με ικανοποιητικό διάστημα εκ νέου διαβούλευσης με τους πολίτες.

Επίσης, πως εγγυάται το Υπουργείο το αδιάβλητο της διαδικασίας εκδίκασης των αντιρρήσεων από τις αρμόδιες Εξεταστικές Επιτροπές, όταν μάλιστα δεν υπάρχει δυνατότητα δευτεροβάθμιας προσφυγής.

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΘΕΜΑ: Άλλος ένας Γολγοθάς των πολιτών με τους νέους δασικούς χάρτες

Η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών σε εφαρμογή του Νόμου 4389/2016, αφήνει για άλλη μια φορά έκθετη την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό στους πολίτες. Αν και πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, προχειρότητες και έλλειψη σχεδιασμού στο στάδιο της κατάρτισης των δασικών χαρτών, αλλά και προσήλωση σε φοροεισπρακτικές τακτικές τύπου «παράβολο», οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες στην απόγνωση, καθώς αρκετοί καλούνται να πληρώσουν ένα νέο χαράτσι από 45 ευρώ έως 3.600, για αυτό που έως σήμερα θεωρούσαν ιδιοκτησία τους.

Ειδικότερα, για τις περιοχές όπου έχει γίνει ήδη ανάρτηση, όπως οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Καβάλας Μεσσηνίας και Ηλείας, οι παραλείψεις και τα λάθη που διαπιστώνονται είναι πολλά: στον Πύργο Ηλείας εμφανίζονται αναδασωτέα ακόμη και κτήματα με κατοικίες, ευρύτερα στην Ηλεία αγροτεμάχια εμφανίζονται ως δασικά, ενώ στην Μεσσηνία «εξαφανίζονται» σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις σε όλους τους Δήμους. Οι στρεβλώσεις αυτές οφείλονται στη χρήση αεροφωτογραφιών δύο μόνο χρονικών οριζόντων (1945 και 2008) και όχι όσων είναι διαθέσιμων και απεικονίζουν με σαφήνεια ενδιάμεσες καταστάσεις, καθώς και στο γεγονός ότι δεν προηγήθηκε επαρκές και ξεκάθαρο στάδιο διαβούλευσης.

Πλέον μοναδική άμυνα των πολιτών είναι η κατάθεση αντιρρήσεων σε ηλεκτρονική μορφή εντός εξήντα ημερών (ή ογδόντα εάν διαμένουν στο εξωτερικό) από το άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής και η αξιολόγησή τους από  τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων του Δασικού Χάρτη. Επιπλέον, για την εξέταση της αντίρρησης καλούνται να καταβάλουν ένα υψηλότατο παράβολο, φορομπηχτικού χαρακτήρα, κατά τη συνήθη πρακτική της Κυβέρνησης- που κυμαίνεται από 45 ευρώ (για έκταση έως ένα στρέμμα) έως 3.600 ευρώ ανάλογα με την έκταση – προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα στην περιουσία τους.

Η απόφαση δε των Επιτροπών επί των αντιρρήσεων είναι τελεσίδικη: ο ιδιοκτήτης δεν έχει τη δυνατότητα μιας δεύτερης κρίσης για τη διαφωνία του με το κράτος.

Είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες αγροτικής γης να βλέπουν τις περιουσίες τους μέσα σε μια νύχτα να χάνονται και να μην μπορούν να προσφύγουν σε δευτεροβάθμιο όργανο εξέτασης ενστάσεων για να βρουν το δίκιο τους.

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 1. Δεδομένου ότι διαπιστωμένα υπάρχει μεγάλος αριθμός λαθών, προτίθεστε να αποσύρετε τους αναρτημένους χάρτες, ώστε να γίνουν διορθώσεις με το σύνολο των γεωγραφικών δεδομένων που είναι διαθέσιμα και με ικανοποιητικό διάστημα εκ νέου διαβούλευσης με τους πολίτες;

 2. Πώς εγγυάστε το αδιάβλητο της διαδικασίας εκδίκασης των αντιρρήσεων από τις αρμόδιες Εξεταστικές Επιτροπές, όταν μάλιστα δεν υπάρχει δυνατότητα δευτεροβάθμιας προσφυγής;

 3. Δεδομένου ότι οι διαδικασίες αντιρρήσεων γίνονται ηλεκτρονικά και απαιτούν σημαντικό όγκο υλικού τεκμηρίωσης, προτίθεστε να δώσετε περισσότερο χρόνο στους πολίτες από το ασφυκτικό πλαίσιο των εξήντα ημερών;

 4. Προτίθεστε να αναθεωρήσετε το τέλος αντιρρήσεων προς τα κάτω ή να προωθήσετε ρύθμιση για την επιστροφή του σε περίπτωση δικαίωσης του πολίτη, καθώς τότε θα πρόκειται για δαπάνη από σφάλμα της διοίκησης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

 1. Κώστας Σκρέκας

 2. Αντώνης Σαμαράς

 3. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος

 4. Κώστας Αχ. Καραμανλής

 5. Ελευθέριος Αυγενάκης

 6. Γεώργιος Γεωργαντάς

 7. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

 8. Ιωάννης Κεφαλογιάννης

 9. Δημήτρης Κυριαζίδης

 10. Ιωάννης Ανδριανός

 11. Σίμος Κεδίκογλου

 12. Γεώργιος Καρασμάνης

 13. Βασίλειος Γιόγιακας

 14. Γεώργιος Κασαπίδης

 15. Χρήστος Μπουκώρος

 16. Αναστάσιος Δημοσχάκης

 17. Γεώργιος Βαγιωνάς

 18. Γεώργιος Κουμουτσάκος

 19. Θεόδωρος Καράογλου

 20. Σάββας Αναστασιάδης

 21. Στέργιος Γιαννάκης

 22. Χρήστος Κέλλας

 23. Νικήτας Κακλαμάνης

 24. Γεώργιος Βλάχος

 25. Σοφία Βούλτεψη

 26. Μάξιμος Χαρακόπουλος

 27. Αθανάσιος Μπούρας

 28. Απόστολος Βεσυρόπουλος

 29. Ιωάννης Αντωνιάδης

 30. Έλενα Ράπτη

 31. Ανδρέας Κατσανιώτης

 32. Αθανάσιος Καββαδάς

 33. Γεώργιος Στύλιος

 34. Φωτεινή Αραμπατζή

 35. Όλγα Κεφαλογιάννη

 36. Νίκος Παναγιωτόπουλος

 37. Βασίλης Οικονόμου

 38. Ιωάννης Βρούτσης

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο