Α. Γκαρά: Τι προβλέπεται για τις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου

Ομιλία της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Αναστασίας  Γκαρά στο νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, στόχος του οποίου είναι η αντιμετώπιση των πρωταρχικών αιτίων που οδήγησαν στη δημιουργία ενός άναρχου και αυθαίρετου δομημένου περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Η κα. Γκαρά υπογράμμισε  αρχικά τις σοβαρές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη αλόγιστη αυθαίρετη δόμηση και τους κατηγόρησε για την πολιτική τους επιλογή να οδηγήσουν τους πολίτες στην εύκολη, αλλά διόλου νόμιμη οδό της φοροδιαφυγής, της αυθαιρεσίας και της ασυδοσίας.

Υποστήριξε το σχέδιο νόμου, που πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα, σημειώνοντας πως πρόκειται για ακόμη μια πρωτοβουλία κυβερνητική και νομοθετική με διαφορετική όμως προσέγγιση και λογική. Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν την αναθεώρηση του μηχανισμού ελέγχου και τις μεθόδους αντιμετώπισης αυθαίρετης δόμησης. Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουν την απλοποίηση και τη σημαντική επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης και ελέγχου των διαδικασιών δόμησης, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία και τη διευκόλυνση των πολιτών, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.

Χορηγούμενη

Ιδιαίτερο βάρος όμως έριξε στη διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά τη νομιμοποίηση για τις καλύβες στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, μια απαίτηση των τελευταίων χρόνων που ικανοποιείται προς όφελος των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και δίνει τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσίας που λειτουργούσε μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 122 του νομοσχεδίου προβλέπεται πρώτον η αναστολή για δύο έτη των προστίμων και των πράξεων κατεδάφισης για τις καλύβες του Δέλτα και αναμένεται, δεύτερον, στο διάστημα αυτό η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα αφορά τη συνολική προστασία της περιοχής και θα δίνει οριστικό τέλος στη έλλειψη νομιμότητας που ισχύει μέχρι σήμερα.

Έκτοτε, βασιζόμενοι στους όρους αυτού του διατάγματος και της αρχιτεκτονικής μελέτης, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου και του Φορέα Διαχείρισης νομιμοποιούνται οι καλύβες, οι οποίες θα καλύπτουν τους απαιτούμενους όρους.

Η δυνατότητα αυτή που δίνεται στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αξίζει να σημειωθεί πως έρχεται να ικανοποιήσει το αίτημα πολλών χρόνων καθώς όπως ανέφερε και η κα. Γκαρά οι άνθρωποι αυτού ζούσαν σε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας,με τον μόνιμο φόβο της κατεδάφισης, χωρίς να φταίνε ουσιαστικά σε τίποτα.

 

Ομιλία- Δομημένο Περιβάλλον

Κύριε πρόεδρε,

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

αρκετά συχνά καλούμαστε μέσα στη Βουλή να συζητούμε νομοσχέδια, τα οποία επιχειρούν να εξορθολογήσουν κακοδαιμονίες του παρελθόντος. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε, το γνωρίζουμε. Κακοδαιμονίες, οι οποίες ήταν απόρροια πολιτικών επιλογών, δε θα σταματήσω να το λέω, εξυπηρέτηση συμφερόντων και συγκεκριμένων επιδιώξεων.

Ένα από αυτά τα νομοσχέδια είναι και το σημερινό, που αφορά στο δομημένο περιβάλλον της χώρας. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκε ένα παντελώς άναρχο και αυθαίρετο, μη δομημένο περιβάλλον. Και επιμένω, ήταν πολιτική σας επιλογή.

΄Οπως είπε και η κα. Ράπτη, όταν μαζικά η κοινωνία ή οι συμπολίτες μας αυθαιρετούν, φταίει ένας κακός νόμος. Και αναρωτιέμαι. Ποιός νομοθετεί; Ποιός νομοθετούσε αυτούς τους κακούς νόμους και οδήγησε όλους αυτούς τους πολίτες σε φοροδιαφυγή και αυθαιρεσίες;

Τόσα χρόνια, λοιπόν, κυβερνούσατε και μιλούσατε για την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας, για εκσυχγρονισμό, για ανάπτυξη. Πως αλήθεια θα γινόταν όλα αυτά χωρίς χωροταξικό σχέδιο; Χωρίς κτηματολόγιο; Χωρίς δασική πολιτική; Χωρίς βασικά εργαλεία; Βασικά εργαλεία!

Αναρωτιέμαι πολλές φορές όταν σας ακούω αν ζω στο 2017 ή στη δεκαετία του ’70. Από την άλλη, ώρες ώρες αναζητώ κι εγώ αυτόν τον χωροταξικό παράδεισο του παρελθόντος, που κατέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν το βρείτε, παρακαλώ κι εσείς κ. Σταθάκη, να πορευτούμε μαζί σ’αυτόν τον παράδεισο.

Η λέξη αυθαίρετα φέρνει αυτόματα στο μυαλό του καθενός ένα γενικότερο πλαίσιο ασυδοσίας και ανομίας του παρελθόντος, όπου ο καθένας έχτιζε όπου και όπως ήθελε, χωρίς κανόνες, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και κυρίως χωρίς σεβασμό προς τους συμπολίτες του. Σκηνικό βέβαια που χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις αντιμετωπίζανε όλα τα σοβαρά ζητήματα της χώρας. Αυθαίρετα, άνομα και ασύδοτα.

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει εννιά ακόμη προσπάθειες τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Αφού, λοιπόν, δημιούργησαν ένα άναρχο τοπίο, έριχναν ασπιρίνες για να το διορθώσουν. Όμως καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν έβαλε φρένο στην αυθαίρετη δόμηση. Παράλογο;

Σήμερα λοιπόν συζητάμε άλλη μια πρωτοβουλία κυβερνητική και νομοθετική με διαφορετική όμως προσέγγιση και λογική. Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν την αναθεώρηση του μηχανισμού ελέγχου και τις μεθόδους αντιμετώπισης αυθαίρετης δόμησης. Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουν την απλοποίηση και τη σημαντική επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης και ελέγχου των διαδικασιών δόμησης, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία και τη διευκόλυνση των πολιτών, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επειδή και ο κ. Υπουργός, και οι συνομιλητές μου και οι εισηγητές ανέφεραν τις θετικές διατάξεις και τις τομές αυτού του νομοσχεδίου δε θα τις αναφέρω προς συντομία και του χρόνου και εξοικονόμησης αυτού.

Αυτό όμως που θα ήθελα να επισημάνω, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για εμένα, που πρέπει να τονίζουμε, είναι όχι τόσο η προσπάθεια τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων, όσο τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης και να περάσουμε επιτέλους σε μια εποχή σύγχρονων οικισμών και πόλεων με υποδομές, που θα εξυπηρετούν τους πολίτες και θα σέβονται τη συνύπαρξή μας με το φυσικό περιβάλλον.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να αναφερθώ συγκεκριμένα στο άρθρο 122, το οποίο αφορά στην περιοχή μου και προβλέπει ρυθμίσεις για τις καλύβες στην περιοχή της Θράκης και πιο συγκεκριμένα σε αυτές στο Δέλτα του Έβρου.

Όπως γνωρίζετε, το Δέλτα του Έβρου είναι μια προστατευόμενη περιοχή σε καθεστώς NATURA τα τελευταία χρόνια. Περιοχή μοναδικής ομορφιάς και σπάνιας βιοποικιλότητας και εκεί δραστηριοποιούνται κυρίως αλιείς και κυνηγοί, φροντίζοντας το περιβάλλον, από τη μία, αλλά και δίνοντας ζωή στα σύνορά μας σε αυτό το ακριτικό και ιδιαίτερο σημείο. Όπου η ανθρώπινη κυρίως παρουσία είναι πάρα πολύ σημαντική.

Εκεί λοιπόν δεν υπήρξε ποτέ σχέδιο προστασίας και κανόνες δόμησης. Με αποτέλεσμα να έχουν χαρακτηριστεί όλες οι καλύβες αυτή τη στιγμή αυθαίρετες και κατεδαφιστέες, φορτώνοντας πρόστιμα στους ιδιοκτήτες.

Αν και στο παρελθόν ακούσαμε πολλές υποσχέσεις από κυβερνώντες και αρμοδίους, οι οποίοι ζούσαν σε αυτόν τον χωροταξικό παράδεισο, κανείς δεν πήρε ουσιαστική πρωτοβουλία τακτοποίησης της κατάστασης αυτής.

Είναι η πρώτη φορά που δρομολογείται η νομιμοποίησή τους, αλλά και ένα σχέδιο κανόνων δόμησης στην περιοχή. Τι ακριβώς προβλέπεται;

Αρχικά αναστέλλονται για δύο έτη τα πρόστιμα και οι πράξεις κατεδάφισης και στο διάστημα αυτών των δύο ετών αναμένεται η έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την προστασία της περιοχής. Παρακαλούμε λοιπόν τον αρμόδιο υπουργό να βγάλει γρήγορα και να κινήσει τη διαδικασία ώστε μέσα σε αυτά τα δύο έτη να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα.

Έκτοτε, βασιζόμενοι στους όρους αυτού του διατάγματος και της αρχιτεκτονικής μελέτης, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου και του Φορέα Διαχείρισης νομιμοποιούνται οι καλύβες, οι οποίες θα καλύπτουν τους απαιτούμενους όρους.

Έτσι για πρώτη φορά, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο Δέλτα του Έβρου βγαίνουν από την εκκρεμότητα των αυθαιρέτων, και τον φόβο προστίμων και κατεδάφισης ενώ παράλληλα δρομολογείται ένα χαρτογραφημένο πλαίσιο δόμησης και αίσθημα ασφάλειας και νομιμότητας στους πολίτες.

Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό για την περιοχή της Θράκης και για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται   εκεί και ζούσαν σε ένα καθεστώς, χωρίς να φταίνε, αυθαιρεσίας.

Ευχαριστώ πολύ.