Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;
Η νηστεία της σαρακοστής είναι η μεγαλύτερη και πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης εκκλησίας. Μέσα στο διάστημα από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα, η νηστεία καταλύεται. Διαφοροποιείται δηλαδή τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή.
Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή αφιερωμένη στην Παναγία. Ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος. Έτσι, εξηγείται γιατί τρώμε μπακαλιάρο στις 25 Μαρτίου.
Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε αρχικά από τους προγόνους, γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα είχαν την δυνατότητα να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν μέσα στην ενδοχώρα είχαν πρόβλημα να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι και από την άλλη πλευρά δεν υπήρχαν ψυγεία.
Ο μπακαλιάρος λέγεται ότι έφτασε στο ελληνικό τραπέζι κοντά στο τέλος του 15ου αιώνα. Πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου. Αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή ταυτόχρονα λύση, έθιμο που καλά κρατά μέχρι τις μέρες μας. Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα.
Σταδιακά και με τα χρόνια, συνηθίσαμε να τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου γιατί ταίριαξε γευστικά ο μπακαλιάρος, με την ελληνική σκορδαλιά. Υλικά οικονομικά και εύκολα να βρεθούν σε κάθε σπίτι.