Ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί μέσω νέας του ανάρτησης για την έλευση ισχυρού καύσωνα από τη Δευτέρα 21 Ιουλίου, ο οποίος πιθανόν να διαρκέσει έως και την Παρασκευή 25 Ιουλίου, με θερμοκρασίες που ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου.
Όπως επισημαίνει, ο επερχόμενος καύσωνας θα είναι ο ισχυρότερος του φετινού καλοκαιριού μέχρι σήμερα, τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια, χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζεται «πρωτοφανής», καθώς έχουμε ξαναβιώσει αντίστοιχες θερμικές εξάρσεις στο παρελθόν.
Ο Καλλιάνος υπογραμμίζει πως πρόκειται για προγνωστικές εκτιμήσεις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, βασισμένες σε δεδομένα μοντέλων όπως τα ECMWF, GFS, ICON κ.ά., τα οποία ενδέχεται να τροποποιηθούν ελαφρώς καθώς θα πλησιάζουμε χρονικά προς την κορύφωση του φαινομένου.
Τι αναμένεται στον Έβρο
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), η περιοχή του Έβρου –και ευρύτερα της Θράκης– αναμένεται να επηρεαστεί έντονα από το κύμα ζέστης. Οι θερμοκρασίες στην ενδοχώρα του Έβρου, όπως σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Φέρες, αναμένεται να φτάσουν τους 40–42 βαθμούς Κελσίου από την Τρίτη έως και την Πέμπτη, με ισχυρή ηλιοφάνεια και χαμηλή σχετική υγρασία.
Η ΕΜΥ αναφέρει πως η θερμική επιβάρυνση θα είναι αυξημένη, ειδικά σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα και με χαμηλό αερισμό, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνδυαστούν με ασθενείς ανέμους καθιστώντας τις συνθήκες ακόμη πιο δύσκολες για τον πληθυσμό.
📍Ενδεικτικές θερμοκρασίες σε μεγάλες πόλεις
Αθήνα
- Δευτέρα 21/7: 39-40°C
- Τρίτη 22/7: 41-42°C
- Τετάρτη 23/7: 40-41°C
- Πέμπτη 24/7: 41-42°C
Θεσσαλονίκη
- Δευτέρα 21/7: 37-38°C
- Τρίτη 22/7: 38-39°C
- Πέμπτη 24/7: 39-40°C
Λάρισα
- Κυριακή 20/7: 39-40°C
- Δευτέρα 21/7: 41-42°C
- Τρίτη 22/7: 43-44°C
- Πέμπτη 24/7: 42-43°C
Λαμία
- Δευτέρα 21/7: 41-42°C
- Τρίτη 22/7: 43-44°C
- Τετάρτη 23/7: 41-42°C
Άργος – Ναύπλιο, Πάτρα, Ηράκλειο και άλλες περιοχές αναμένεται να βιώσουν επίσης θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς.
🔁 Η κατάσταση θα παρακολουθείται διαρκώς
Ο Γιάννης Καλλιάνος τόνισε ότι θα υπάρξει επικαιροποιημένη ενημέρωση με τα τελευταία δεδομένα από τα αριθμητικά μοντέλα καιρού όσο πλησιάζουμε προς τις κρίσιμες ημερομηνίες.
📌 Συστήνεται προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, επαρκής ενυδάτωση και αποφυγή άσκοπης έκθεσης στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες.