Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2025
12.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςG20: σε κατάσταση πολιορκίας το Αμβούργο - η ώρα των δύσκολων συγκλίσεων

G20: σε κατάσταση πολιορκίας το Αμβούργο – η ώρα των δύσκολων συγκλίσεων

Όση ώρα χθες βράδυ οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη δειπνούσαν και στη συνέχεια άκουγαν Μπετόβεν στη Φιλαρμονική του Αμβούργου, διαδηλωτές, από την άλλη όχθη του ποταμού Έλβα, έπαιζαν στη διαπασών τραγούδια του Τζίμι Χέντριξ. Οι πλέον θερμόαιμοι συνέχισαν να καίνε αυτοκίνητα, να ορθώνουν οδοφράγματα και να συγκρούονται με τους αστυνομικούς.
Κάποιοι λεηλάτησαν μαγαζιά, επιτέθηκαν σε τράπεζες, έσπασαν ΑΤΜ.
Κομάντος της αστυνομίας πηγαινοέρχονταν με πολυβόλα στα χέρια, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τα δακρυγόνα.
Το σκηνικό θύμιζε έντονα Γένοβα το 2001 και τη βία που αμαύρωσε εκείνη τη σύνοδο των G8.
Η Μέρκελ έκανε ότι δεν θα έκαναν άλλοι στη θέση της. Αντί δηλαδή να απομονώσει σε δυσπρόσιτα, ‘σίγουρα’ μέρη τους υψηλούς προσκεκλημένους της, επέλεξε τη γενέτειρά της, μια πόλη με ιστορία αριστερών κινημάτων, για να στείλει μήνυμα ότι η Γερμανία είναι χώρα ανοιχτή και ανεκτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύνοδος γίνεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την κατάληψη της Rote Flora -ένα παλιό θέατρο, αυτοδιαχειριζόμενο στέκι από το 1989, διαχρονικά τόπος συνάντησης διαδηλωτών.
Η Καγκελάριος, η οποία -με το βλέμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου- προσβλέπει σε διπλωματική επιτυχία στο Αμβούργο, είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει την πλέον αναμενόμενη συνάντηση ηγετών τα τελευταία χρόνια. Αυτή των Τραμπ – Πούτιν. Μετά τη χειραψία τους τα είπαν για δυο ώρες. Μίλησαν για τη φημολογούμενη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, συμφώνησαν όμως να επικεντρωθούν στο μέλλον και ν’ αφήσουν κατά μέρος το παρελθόν. Κορυφαίοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο αντέδρασαν αμέσως στηλιτεύοντας. Συμφώνησαν, επίσης, για εκεχειρία στη νότια Συρία.
Ζητούμενο κατά τη σημερινή δεύτερη και καταληκτική ημέρα της συνόδου των G20 είναι να υπάρξουν συγκλίσεις σε εμπόριο, κλίμα, μετανάστευση.
Η εντολή που δόθηκε στις ομάδες που πλαισιώνουν τους ηγέτες ήταν να εργαστούν, και όλη τη νύχτα αν χρειαστεί, φτάνει να παρουσιάσουν συμφωνίες.
«Μακάρι να τα καταφέρουν οι διαπραγματευτές» είπε η Μέρκελ ερωτηθείσα συγκεκριμένα για το εμπόριο. «Είναι πολύ δύσκολες οι συζητήσεις που έχουμε επ’ αυτού. Δεν θέλω να πω περισσότερα».
Η προσέγγιση Τραμπ υπό το πρίσμα του ‘Πρώτα η Αμερική’ κάνει όλα τα θέματα-αγκάθια ακόμη πιο δύσκολα. Μόλις τον περασμένο μήνα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού για το κλίμα ενώ απειλεί με επιβολή είτε δασμών είτε ποσοστώσεων στις εισαγωγές χάλυβα -μέτρα τα οποία, μεταξύ άλλων χωρών, πλήττουν και Κίνα και Γερμανία και Καναδά.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Θλίψη στην Αλεξανδρούπολη για τον αιφνίδιο θάνατο του Άκη Κασαπίδη

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Έβρου εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη και...

Δράμα: Σύλληψη ημεδαπού ανηλίκου για κατοχή ναρκωτικών και ενός μαχαιριού

Συνελήφθη την 16-9-2025 το βράδυ στη Δράμα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής...

Ανοίγει αύριο σε διαμορφωμένο χώρο η εμποροπανήγυρη Διδυμοτείχου

Ανοίγει αύριο τις πύλες της η Εμποροπανήγυρη Διδυμοτείχου. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αφίξεις των...

Σουφλί: Άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στο σύστημα προειδοποίησης σε σιδηροδρομική διάβαση – Τραυματίστηκε 60χρονος

Άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στο σύστημα ηχητικής προειδοποίησης σε σιδηροδρομική διάβαση στο Σουφλί, με αποτέλεσμα...

Παρόμοια