fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Florio: Το Ιταλικό ζαχαροπλαστείο από … Έλληνες στο Bietigheim-Bissingen στην ευρύτερη περιοχή της Στουτγάρδης

- Χορηγούμενη-

Συνεχίζοντας το «οδοιπορικό μας» στη Γερμανία, συναντώντας τους επιχειρηματίες της ομογένειας στην περιοχή του Bietigheim-Bissingen, στην ευρύτερη περιοχή της Στουτγάρδης, μιλήσαμε και με τον Μεταξά Ξενοφών με καταγωγή από την Καβάλα και τη σύζυγό του Βασιλείου Βίκυ που διατηρούν ένα  ζαχαροπλαστείο το “Florio” με Ιταλικά γλυκά!

Κι αυτό έγινε για τον απλό λόγο, ότι η κ. Βίκυ δούλευε σ’ αυτό το Ιταλικό ζαχαροπλαστείο ως υπάλληλος και όταν ο ιδιόκτητής του πριν από οκτώ χρόνια αποφάσισε να το πουλήσει, το αγόρασε για να συνεχίσει να δουλεύει πια ως αφεντικό, μια και το κατάστημα άνοιξε για πρώτη φορά το 1986 και είχε ήδη σταθερή πελατεία.

Οι πελάτες του καταστήματος είναι κυρίως Ιταλοί, λίγοι Έλληνες και αρκετοί Γερμανοί.

Τα γλυκά γίνονται όλα με Ιταλικές αυθεντικές συνταγές. Το κύριο αντικείμενο είναι οι τούρτες και το καλοκαίρι η παρασκευή σπιτικού παγωτού.

«Δεν είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι οι Έλληνες υποστηριζόμαστε εδώ στο εξωτερικό. Ο καθένας νομίζει πως είναι καλύτερος από τον άλλον. Αυτοί που υποστηρίζονται πάρα πολύ είναι οι Τούρκοι» μας είπε ο κ. Ξενοφών και μας ξάφνιασε.

Ο κ. Ξενοφών είναι στη Γερμανία 30 ολόκληρα χρόνια, αφού ήρθε ως έφηβος με τους γονείς του, έχει εργαστεί παλαιότερα σε εργοστάσιο, σήμερα εργάζεται στην Αμερικάνικη βάση του ΝΑΤΟ στην Στουτγάρδη και παράλληλα  βοηθάει τη σύζυγό του στο ζαχαροπλαστείο.

Η κ. Βίκυ βρίσκεται στη Γερμανία 35 χρόνια, αφού ήταν και οι γονείς της μετανάστες και την έφεραν μαζί τους όταν και αυτή ήταν στην εφηβεία και όπως μας είπε δυσκολεύτηκε πολύ να προσαρμοστεί.

Σε ερώτησή μας αν υπάρχει το όνειρο της επιστροφής στην Ελλάδα μας απάντησαν πως μόνο όταν βγουν στη σύνταξη θα επιστρέψουν, όχι όμως μόνιμα αλλά θα ήθελαν να μένουν κάποιους μήνες το χρόνο εκεί και κάποιους στη Γερμανία.

«Δεν μας λείπει εδώ τίποτα. Και οικονομικά είμαστε καλά. Αν γυρίσω σήμερα πίσω τι θα κάνω στην Ελλάδα και πως θα ζήσουμε; Όλα όσα βγάζουμε τα ξοδεύουμε για να περνάμε καλά κι αυτό είναι το νόημα της ζωής. Να μη στερείσαι τίποτα» μας είπε ο κ.Ξενοφών.

Τα παιδιά τους που σήμερα σπουδάζουν στις γερμανικές δομές εκπαίδευσης, έχουν τελειώσει το Ελληνικό απογευματινό Δημοτικό σχολείο και μιλούν σχετικά καλά τα ελληνικά. Ωστόσο δεν παύουν να είναι τρίτης γενιάς μετανάστες, οπότε η επαφή τους με την Ελλάδα εκ των πραγμάτων είναι μικρή.

Δεν μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε πως βίωσαν εδώ στη Γερμανία την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας. « Πάντα υπήρχε κρίση στην Ελλάδα γι’ αυτό φεύγανε οι Έλληνες μετανάστες. Δεν πιστεύω πως υπήρχε μεγαλύτερη κρίση απ αυτήν που ήδη είχαμε. Ήταν τεχνητή. Ξεκίνησε από έξω, από δω από τη Γερμανία, μας βάλανε στο λούκι οι ξένοι. Ωστόσο ξέρω συνταξιούχους στην Ελλάδα που παίρνουν πάνω από χίλια ευρώ σύνταξη κι εργαζόμενους που παίρνουν 500. Εδώ στη Γερμανία κανένας εργαζόμενος δεν παίρνει πάνω από το 46% του μισθού. Όλα αυτά φέρανε την μεγαλύτερη κρίση. » σημείωσε ο κ. Ξενοφών.

Ακόμα και σήμερα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης αρκετοί νέοι Έλληνες έφτασαν στην περιοχή. Αρκετοί μπήκαν στο μαγαζί τους και ζήτησαν δουλειά, ή βοήθεια για τη διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών.  «Εδώ τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Θέλεις π.χ. να δηλώσεις ένα αυτοκίνητο που αγόρασες. Πας στο μηχανολογικό και σε 10 λεπτά έχει τελειώσει. Η γραφειοκρατία είναι πολύ μικρότερη».

Ο ίδιος είναι ενεργός πολίτης και κατεβαίνει στην Ελλάδα για να ψηφίσει στις Εθνικές εκλογές. Πιστεύει πως η Κυβέρνηση Τσίπρα έκανε θετικά βήματα και έφερε θετικές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας, ενώ πιστεύει πως η εξωτερική του πολιτική δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε.

Ωστόσο πιστεύει πως το Ελληνικό Κράτος δεν μπορεί να βοηθήσει την ομογένεια, κατ’ αρχήν γιατί δεν είναι ενωμένοι και μετά γιατί δεν διεκδικούν.

«Σε λίγα χρόνια κι εδώ στη Γερμανία θα σε ρωτάνε τι γλώσσα μιλάς. Κι από τη στιγμή που και στις Γερμανικές υπηρεσίες έχουν μπει, Έλληνες, Ιταλοί, Τούρκοι αρχίζει και το ρουσφέτι κι όλα γίνονται» μας είπε κλείνοντας έτσι για να μας «δείξει» πως και πόσο αλλάζει καθημερινά η Γερμανία ως κράτος και ως κοινωνία από τα εκατομμύρια κυριολεκτικά των μεταναστών που την κατακλύζουν.

Σημείωση της συντάκτριας:

Ευχαριστώ πολύ τον Μεταξά Ξενοφών και την Βασιλείου Βίκυ για το χρόνο που μου διέθεσαν για να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη που αποτελεί μέρος μιας σειράς συνεντεύξεων που θα ακολουθήσουν και θα παρουσιάσουμε στο evros24.gr για την επιχειρηματική και όχι μόνο ζωή των Ελλήνων στην περιοχή του Bietigheim-Bissingen της Γερμανίας.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο