Οι Φέρες τίμησαν τον Ολλανδό Συνταγματάρχη Μπάκερ – Συνέβαλλε στην παραχώρηση της νησίδας “Δέλτα” στην Ελλάδα

Τον Ολλανδό Συνταγματάρχη Μπάκερ, ο οποίος ως Πρόεδρος της «Διεθνούς Επιτροπής Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών Συνόρων» συνέβαλλε καθοριστικά για την παραχώρηση της νησίδας «Δέλτα» (Γκιαούρ-Αντά) στην Ελλάδα, αποφάσισε να τιμήσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η Αντιδημαρχεία Φερών,  με την ονοματοδοσία  σε «Λεωφόρος Συνταγματάρχη Μπάκερ», της οδού που οδηγεί από την Περιφερειακή οδό Έβρου στο Δέλτα του Έβρου.

Στην τελετή, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, καθώς και εκπρόσωποι του Στρατού, της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και του Ολλανδικού Προξενείου. Στο σημείο πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση, και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, το οποίο πλέον θυμίζει σε όλους τη μεγάλη προσφορά του Ολλανδού Συνταγματάρχη στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Χορηγούμενη

Στις 24 Ιουλίου του 1923 υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάννης και η Ελλάδα με την Τουρκία έπρεπε να διαχαράξουν τα σύνορα τους, για αυτό τον λόγο συστάθηκε επιτροπή διαχαράξεως των Ελληνο-Τουρκικών συνόρων.

Σύμφωνα προς το άρθρο 5 της Συνθήκης, οι Κυβερνήσεις της Ελληνικής και της Τούρκικης Δημοκρατίας διόρισαν, κατόπιν υποδείξεως της Βασιλικής Ολλανδικής Κυβερνήσεως, τον Συνταγματάρχη -Διοικητή Ταξιαρχίας Frederik Johan Backer, ως Πρόεδρο της Επιτροπής. Ως Αντιπρόσωποι εργάστηκαν: Για την Ελλάδα: ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Κ. Βεντήρης, από την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής μέχρι το Δεκέμβριο 1925. Ο Ταγματάρχης Ε. Σ. Μηνιωτάκης του Γενικού Επιτελείου, από το Δεκέμβριο 1925 μέχρι του τέλους των εργασιών. Για την Τουρκία: ο Συνταγματάρχης Hairoulah Bey του Γενικού Επιτελείου.

 

Σε εκτέλεση της εντολής της η Επιτροπή αναγκάσθηκε να προσλάβει τους κατωτέρω Αξιωματικούς της Ελληνικής Δημοκρατίας: τον Πλοίαρχο Α. Γκολέμη, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας τον Λοχαγό Α. Γιώτη, του Γενικού Επιτελείου τον Λοχαγό Α. Ευσταθίου, της Γεωγραφικής Υπηρεσίας τον Υπολοχαγό Πεζικού Α. Τσαουσόπουλο, ως Γραμματέα τον Υπολοχαγό Χρ. Γεωργιάδη, του Μηχανικού τον Σημαιοφόρο Λ. Παπαστρατηγάκη, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας τον Υπολοχαγό Δ. Καλλέντζη, της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, της Τούρκικης Δημοκρατίας: τον Πλοίαρχο Mouammer Bey, ως Υδρογράφο τον Λοχαγό Zekai, της Τοπογραφικής Υπηρεσίας τον Λοχαγό Houloussi, της Τοπογραφικής Υπηρεσίας τον Υπολοχαγό Ihsan, του Μηχανικού τον Υπολοχαγό Πεζικού Rahmu, ως Γραμματέα. Κατά την διάρκεια των εργασιών της, η Επιτροπή αναγκάσθηκε να προσλάβει προσωρινώς τους κατωτέρω αξιωματικούς της Ελληνικής Δημοκρατίας: τον Ανθυπολοχαγό Πεζικού Χ. Δανέλλη, ως Γεωδαίτη, της Τούρκικης Δημοκρατίας: τον Ταγματάρχη Djevad Bey, της Γεωδαιτικής Υπηρεσίας, τον Λοχαγόν Bekir, της Τοπογραφικής Υπηρεσίας

 

Ένα από τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η επιτροπή ήταν η περιοχή του ΔΕΛΤΑ, καθώς σε ένα διχαλωτό σημείο το ποτάμι χωρίζεται σε δυο βραχίονες τον Δυτικό και το Ανατολικό όπου είναι και τα σύνορα της Ελλάδος –Τουρκίας σήμερα .

Η έκταση μεταξύ των δυο βραχιόνων ήταν νησί με έκταση 100.000 στρεμμάτων που έφερε την τουρκική ονομασία Γκιαούρ Αντάς (Νησί των απίστων). Σήμερα η νησίδα ονομάζεται ΔΕΛΤΑ του Έβρου. Η Τουρκία απαιτούσε την τοποθέτηση του Συνόρου στον Δυτικό βραχίονα του ποταμού, παρουσιάζοντας πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας εκτάσεων Οθωμανών πολιτών, που ο Μηνιωτάκης πέτυχε να μην αναγνωρισθούν, αλλά και εμμένοντας ότι ο κύριος ρους του ποταμού διερχόταν από εκεί. Κάτι που δεν ευσταθούσε.

 

Ένα από τα πολλά επιχειρήματα της Ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ότι η ποτάμια ναυσιπλοΐα για την Αδριανούπολη από τα αρχαία και βυζαντινά χρόνια γινόταν από τον Ανατολικό βραχίονα, όπου βρισκόταν και το λιμάνι της πόλης της Αίνου. Ο Συνταγματάρχης Μπάκερ αφού εξέτασε τα επιχειρήματα και των δυο πλευρών αποφάσισε ότι ο κύριος ρους του Έβρου ήταν ο Ανατολικός βραχίονας. Αυτό σήμανε και την παραμονή του ΔΕΛΤΑ στην Ελληνική επικράτεια.

 

Στις 3 Νοεμβρίου του 1926 υπογράφτηκαν τα πρωτόκολλα και τα συμπεράσματα της επιτροπής . Στις 13-3-1927 το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του συμβούλου Παύλου Μιχαηλίδη με την 77η απόφαση του, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης της τοπικής κοινωνίας προς τον Συνταγματάρχη Μπάκερ, προχώρησε στην ονοματοδοσία της οδού μπροστά από το Δημαρχείο, σε «Λεωφόρο Μπάκερ» . Ανάλογη ονοματοδοσία έγινε για τον Ταγματάρχη Μηνιωτάκη στο κέντρο των Φερών. Συνταγματάρχης F.J.Backer γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1871 στην πόλη Ναιμέχεν γιός του Κουνραάτ και της Χεντρίνα Παρασημοφορήθηκε για τις υπηρεσίες του από την Σουηδία 04-12-2019 , Ελλάδα 6-12-1926 Δανία 21-11-1927 Γαλλία 12-12-1927 και από την Ολλανδία 13-8-1937 ( από το 1917 μέχρι το 1932 που μάλλον αποστρατεύτηκε )