Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
31.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕλλαδα"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τρόπους καταπολέμησης της παράνομης αλιείας από την Τουρκία"

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τρόπους καταπολέμησης της παράνομης αλιείας από την Τουρκία”

Με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε, ο Ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Παπανδρέου, για το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού από την τουρκική αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι εφαρμόζει πολιτικές για να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στον τομέα αυτό για να καταπολεμήσει έτσι την παράνομη αλιεία.

Όπως επισημαίνεται στην απάντηση, η Τουρκία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στο κεφάλαιο της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας κατά τις ενταξιακές συνομιλίες, και τα προϊόντα αλιείας της δεν καλύπτονται από την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως διασφαλίζει ότι η Τουρκία, ως μέλος της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο, θα τηρεί τους κανόνες ιχνηλασιμότητας και εφαρμόζει τα απαιτούμενα συστήματα τεκμηρίωσης αλιευμάτων. Σε περίπτωση ανακρίβειας πληροφοριών, τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι εξουσιοδοτημένα να διενεργούν ελέγχους και να απαιτούν επαλήθευση, με τη δυνατότητα απόρριψης εισαγωγών που δεν συμμορφώνονται.

Επιπλέον, η Επιτροπή τονίζει ότι από το 2014 εφαρμόζονται αντισταθμιστικοί δασμοί στις εισαγωγές ιριδίζουσας πέστροφας από την Τουρκία, μέτρο που στοχεύει στην αντιμετώπιση των κρατικών επιδοτήσεων που επωφελούνται οι Τούρκοι παραγωγοί.

Με δήλωσή του μετά την απάντηση της Κομισιόν ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε προς τους Έλληνες αλιείς και παραγωγούς ότι θα παρακολουθεί το θέμα στενά με τους συναδέλφους του Σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές και θα συνεχίσει την επικοινωνία και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να διασφαλίσει τη δίκαιη αντιμετώπιση και την προστασία των συμφερόντων τους, την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας των Τούρκων καθώς και την σωστή διαχείριση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ξένοι στην πόλη τους νιώθουν κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης

Στριμωγμένοι έως και εκτοπισμένοι δηλώνουν ότι νιώθουν οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, εξαιτίας της τεράστιας...

Άνοδος 150 μόρια στη Σχολή Ψυχολογίας Διδυμοτείχου – Πτώση στη Νοσηλευτική Σχολή Αλεξανδρούπολης

Σε 70.276 ανήλθε ο συνολικός αριθμός των φετινών υποψηφίων, από τους οποίους οι 59.822...

Τελωνείο Ορμενίου: Σύλληψη 2 ημεδαπών για μεταφορά στη χώρα μας απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Συνελήφθησαν την 23-7-2025 το βράδυ στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Ορμενίου Έβρου από αστυνομικούς της...

4.394 νέοι φοιτητές και φοιτήτριες στα 31 τμήματα των 10 σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Συνολικά 4.394 νέοι φοιτητές και φοιτήτριες εισάγονται στα 31 τμήματα των 10 σχολών του...

Παρόμοια