24.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Εξώδικα για δάνεια του παρελθόντος σε αγρότες και κτηνοτρόφους του Έβρου και της Ροδόπης

- Χορηγούμενη-

Ειδοποίηση πληρωμής λαμβάνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, για δάνεια που είχαν πάρει από την πρώην Αγροτική Τράπεζα.

- Χορηγούμενη-1

Η εταιρία που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της πρώην ΑΤΕ κοινοποιεί εξώδικα με τα οποία ζητά την καταβολή των οφειλών εντός μίας εβδομάδας, διαφορετικά απειλεί με βεβαίωση των οφειλών στις ΔΟΥ.

Την επίδοση της «λυπητερής» έχουν αναλάβει δικαστικοί επιμελητές, με εντολή φυσικά της εκκαθαρίστριας εταιρίας οι οποίοι τα επιδίδουν ακόμη και σε στάβλους ή στάνες, ενώ το φαινόμενο καταγράφεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Παραλήπτες των εξωδίκων διαπιστώνουν ότι δεν οφείλουν το αρχικό ποσό, αλλά πολύ περισσότερα με ορισμένους να κάνουν λόγο ότι οι οφειλές έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί.

Πολλοί είναι οι αποδέκτες σε Έβρο, λιγότεροι στη Ροδόπη, όπως μας πληροφορούν εκπρόσωποι αγροτών. Για τον Έβρο ειδικά, τα περισσότερα από τα δάνεια που τώρα γίνονται απαιτητά, είχαν δοθεί το 2008 στο πλαίσιο της αποκατάστασης ζημιών από τις πλημμύρες της εποχής. Αυτό όμως που κάνει τα πράγματα πολύ σοβαρά είναι ότι αν τελικά οι οφειλές βεβαιωθούν στις ΔΟΥ, αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες δεν θα μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα, αλλά κυρίως θα δεσμευτούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί που σημαίνει «ξαφνικό θάνατο», όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) Βάκης Τσιομπανίδης.

Ο κος Τσιομπανίδης είπε ακόμη ότι το ΑΚΚΕΛ θα απαντήσει με εξώδικο στην εκκαθαρίστρια εταιρία κυρίως επειδή τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αρχικά και με την εκτίμηση ότι αν επρόκειτο να βεβαιωθούν στη ΔΟΥ, αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από το διπλασιασμό ή τον τριπλασιασμό του.
Καταγγελία από τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ)

Καταγγελία για το θέμα εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη και πρωτοφανή την επίθεση που έχει εξαπολύσει σε αγρότες η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την ειδική εκκαθάριση της πρώην ΑΤΕ.
Πρόκειται για την «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Ανώνυμη Εταιρεία, Ειδικός Εκκαθαριστής Πιστωτικών Ιδρυμάτων» η οποία, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΑΣΟΕΕ, προχωρεί το τελευταίο διάστημα σε αποστολή εξωδίκων καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων Ελλήνων αγροτών, για δάνεια που τους χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως είναι γνωστό, τα ποσά των εγγυημένων αυτών δανείων ελήφθησαν από τους Έλληνες αγρότες με προτροπή της Πολιτείας και χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά στις εκμεταλλεύσεις τους για την κάλυψη αναγνωρισμένων ζημιών (Τσερνομπίλ – γρίπη των πτηνών κ.λπ.).

Τα ποσά αυτά, όπως τονίζει ο Σύνδεσμος, είναι απαιτητά εδώ και τώρα, με την απειλή σε περίπτωση μη καταβολής τους να βεβαιωθούν στην προσωπική καρτέλα τους, που τηρείται στις Δ.Ο.Υ.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι τα ποσά τα οποία ζητά η εισπρακτική εταιρεία είναι διπλάσια και τριπλάσια από τόκους, πανωτόκια και έξοδα τραπέζης, που έχουν επιβαρύνει το αρχικό κεφάλαιο χορήγησης.

Δυστυχώς, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, παρά τη σχετική δέσμευση του υπουργού των Οικονομικών, κατά την πρόσφατη ρύθμιση των κόκκινων δανείων από την κυβέρνηση, τα δάνεια αυτής της μορφής εξαιρέθηκαν με αποτέλεσμα για ακόμη μία φορά ο αγροτικός κόσμος να βρίσκεται έρμαιο στα χέρια εισπρακτικών εταιρειών.

Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση για:
1. Τη ρύθμιση σε βάθος χρόνου των αγροτικών δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

  1. Την άμεση παύση των εκβιαστικών απειλητικών εξωδίκων.

  2. Να μη βεβαιωθούν στην οικεία Δ.Ο.Υ. τα οφειλόμενα ποσά σε βάρος των δανειοδοτηθέντων αγροτών, διότι μια τέτοια ενέργεια, ενώ δεν θα οδηγήσει σε εισπραξιμότητά τους θα επιτείνει τα αδιέξοδα και θα διακόψει κάθε παραγωγική δραστηριότητα του αγροτικού κόσμου.

- Χορηγούμενη-
πηγηxronos.gr

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

O Ε.Ε.Σ. διοργανώνει Τελετή Απονομής Βραβείων των μαθητών που διέπρεψαν στους...

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διοργανώνει Τελετή Απονομής Βραβείων σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι διέπρεψαν στους τρεις Πανελλαδικούς διαγωνισμούς που διοργάνωσε ο Τομέας...

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ