fbpx
13.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Έβρος: Τι άλλαξε 1,5 χρόνο μετά την απόπειρα εισβολής – Φράχτης, κάμερες, drones και ηχητικό κανόνι

- Χορηγούμενη-

Μετά την υβριδική απειλή τον Μάρτιο του 2020 ο Έβρος έγινε «αστακός» – Οχυρωματικά έργα σε όλο το μήκος των συνόρων και ενίσχυση του εξοπλισμού – Ηχηρό μήνυμα αποτροπής στην Άγκυρα.

Όταν γράφαμε ότι η Ευρώπη είναι η «ωραία κοιμωμένη» του πλανήτη, κάποιοι έσπευσαν να μας χαρακτηρίσουν υπερβολικούς. Δυστυχώς, οι ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου μας επιβεβαιώνοπυν καθημερινά, σφυρίζοντας αδιάφορα στις προκλήσεις της Τουρκίας, τις απειλές και τους εκβιασμούς Ερντογάν που στοχεύουν ακόμα και τους ίδιους.

Πολλές φορές είναι να αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό που τροφοδοτεί τόσο καιρό την προκλητική Τουρκία σε μία συμπεριφορά τόσο εξώφθαλμα παράνομη απέναντι στη Χώρα μας και γιατί οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να κάνουν τα στραβά μάτια στις επικίνδυνες πρακτικές της.

Η αιτία μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις οικονομικές σχέσεις που έχει η Τουρκία με ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα στον τομέα των εξοπλιστικών, θα λέγαμε ότι η απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών κρατών για κυρώσεις εναντίον της γείτονος είναι ευθέως ανάλογη με τις συμφωνίες που έχουν συνάψει μαζί της για αγορές ή γενικότερα συνεργασίες στον αμυντικό τομέα.

Στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι συνέχισαν να… χαϊδεύουν τον Ερντογάν, με τον ίδιο να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία και να ζητά επιπλέον χρήματα για το μεταναστευτικό. Τόσο ωμά, τόσα ξεδιάντροπα. «Αν δεν μου δώσετε επιπλέον χρήματα, θα ανοίξω τα σύνορα και η Ευρώπη θα γεμίσει με πρόσφυγες και μετανάστες».

Τι κάνουν λοιπόν οι Ευρωπαίοι; «Τσιμπάνε», στον εκβιασμό του Τούρκου προέδρου και μιλάνε για επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, προϊδεάζοντας για επιπλέον χρηματοδότηση στο τουρκικό καθεστώς.

Όχι μόνο δεν βλέπουν εκβιαστικές διαθέσεις οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αλλά αντίθετα διακρίνουν μια εποικοδομητική σχέση με την γείτονα. Πρακτικά δηλαδή η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να πληρώνει αδρά τα ήσυχα καλοκαιρία στη Μεσόγειο και παρά το γεγονός ότι η Τουρκία βάζει κάθε μήνα στα ταμεία της 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχει στο εσωτερικό της.

Η Ελλάδα «θωρακίζεται»
Η κρίση το Μάρτιο του 2020, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να προσπαθούν να ειβάλουν με το «έτσι θέλω» τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο, ανάγκασε τη Χώρα μας να προχωρήσει σε άμεση θωράκιση του ποταμού.

Δεκαπέντε μήνες μετά, ο Έβρος είναι απροσπέλαστος και θωρακισμένος σαν «αστακός». Οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ακόμη και τα κυκλώματα δουλεμπόρων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν αναστείλει τη δράση τους.

Στην Αθήνα ωστόσο δεν εφησυχάζουν, με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να μιλούν για ψυχολογικό πόλεμο και προσπάθεια της Τουρκίας να ελέγξει τα περάσματα κατά μήκος του ποταμού.

Για το λόγο αυτό, εδώ και 1,5 χρόνο η Ελλάδα «τρέχει» το σχέδιο «θωράκιση του Έβρου».

Συντονισμένα και αθόρυβα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς τα οχυρωματικά έργα σε όλο το μήκος των συνόρων, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης νέας υβριδικής επιχείρησης της Τουρκίας.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όλη η παρέβρια περιοχή οχυρώθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη, με τις Αρχές να δίνουν έμφαση στο νέο φράχτη που έχει στηθεί στην περιοχή των Φερών. Συρματοπλέγματα, εμπόδια, άνδρες με ενισχυμένο οπλισμό σε υπερυψωμένες σκοπιές και παρατηρητήρια, ελέγχουν 24 ώρες το 24ωρο κάθε κίνηση προερχόμενη από την Τουρκία.

Παράλληλα, μια σειρά από τεχνικά μέσα όπως κάμερες και προβολείς αναβαθμίζουν κατακόρυφα τον δείκτη ασφάλειας, ενώ drones συμβάλουν στην εναέρια επιτήρηση και δίνουν συνεχή εικόνα των συνόρων αλλά και των κινήσεων. Όσο για τους άνδρες στα φυλάκια και τα παρατηρητήρια, θωρακίζονται με θερμικές κάμερες και διόπτρες.

Οτιδήποτε συμβαίνει στην ανατολική πλευρά των συνόρων θα φτάνει με ζωντανή εικόνα στα Κέντρα Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να αξιολογούν κάθε στιγμή τις εξελίξεις, να λαμβάνουν άμεσα αποφάσεις και να δίνουν τις κατάλληλες διαταγές.

Τόσο το AP όσο και η DW, δημοσίευσαν πρόσφατα εικόνες θωρακισμένου οχήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κανόνι ήχου. «Πρόκειται για συσκευή που έχει μέγεθος όσο μια μικρή συσκευή τηλεόρασης, αλλά, μπορεί να φτάσει σε ηχητική ένταση εκείνη μιας μηχανής αεροπλάνου», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Οι συγκεκριμένες συσκευές τοποθετούνται σε θωρακισμένα οχήματα και μπορούν να εκπέμπουν εξαιρετικά δυνατούς θορύβους με στοχευμένο τρόπο προκαλώντας σωματικό πόνο και πανικό».

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ανέφερε επίσης πως «με την υποστήριξη της ΕΕ η Ελλάδα τώρα μετατρέπει τα χερσαία σύνορα στον Έβρο σε φρούριο υψηλής τεχνολογίας. Ένα ατσάλινος φράχτης 27 χιλιομέτρων υπάρχει ήδη και οι συνοριοφύλακες αναβαθμίζουν τα συστήματα επιτήρησης. Υπέρυθρες κάμερες με πολύ ευαίσθητους αισθητήρες και drone χρησιμοποιούνται για την φύλαξη».

Ερευνητές πανεπιστημίων σε όλη την Ευρώπη, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, έχουν αναπτύξει φουτουριστική τεχνολογία παρακολούθησης και επαλήθευσης και έχουν δοκιμάσει περισσότερα από δώδεκα σχέδια στα ελληνικά σύνορα.

Δοκιμάστηκαν πιλοτικοί ανιχνευτές ψεύδους ενώ έγιναν και προσπάθειες για την ενσωμάτωση δορυφορικών δεδομένων με πλάνα από drone σε ξηρά, αέρα, θάλασσα και υποβρύχια.

Ακόμη, δοκιμάστηκαν παλμικά σκάνερ που καταγράφουν το μοναδικό δίκτυο αρτηριών και φλεβών στο χέρι ενός ανθρώπου, προκειμένου να το χρησιμοποιούσουν ως βιομετρικό αναγνωριστικό.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την κρίσιμη συγκυρία λόγω πανδημίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας κατάφεραν να δημιουργήσουν στον Έβρο ένα απόρθητο φρούριο. Η εικονα του τεράστιου φράχτη και των πάνοπλων αστυνομικών αποτελεί το πιο ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, αλλά και τους μετανάστες που σκέφτονται να περάσουν παράνομα τα ελληνικά σύνορα.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο