Σάββατο, 7 Μαρτίου, 2026
10.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓενικαΈβρος: Εταιρείες ιατρικών ειδών υπερτιμολογούσαν φαρμακευτικά επιθέματα έως και 92 φορές πάνω!

Έβρος: Εταιρείες ιατρικών ειδών υπερτιμολογούσαν φαρμακευτικά επιθέματα έως και 92 φορές πάνω!

Απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ αποκάλυψε η Οικονομική Αστυνομία Β. Ελλάδας. Αντιπρόσωποι φαρμακευτικών σκευασμάτων σε Γιαννιτσά, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Κιλκίς χρέωναν φαρμακευτικά επιθέματα σε τιμή πολλαπλάσια αυτής που πωλείται το ίδιο σκεύασμα στη λιανική αγορά.

Αντιπρόσωποι φαρμακευτικών σκευασμάτων, που είχαν δικές τους εταιρείες, κατηγορούνται ότι εκτόξευαν την τιμή συγκεκριμένων προϊόντων εκμεταλλευόμενοι το ποσό της ανώτερης δαπάνης που δικαιολογούσε ο ΕΟΠΥΥ. Όπως αποκαλύφθηκε από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, σε τέσσερις νομούς καταγράφηκαν αυξήσεις μέχρι και 92 φορές πάνω από την τιμή της λιανικής του ίδιου σκευάσματος.

Τα μέλη της Οικονομικής Αστυνομίας ύστερα από έρευνες, οι οποίες ξεκίνησαν από τα Γιαννιτσά, κατέληξαν σε οκτώ αντιπροσώπους – εταιρείες εμπορίας ιατρικών ειδών που εμπορεύονταν φαρμακευτικά επιθέματα στους νομούς Πέλλας, Κιλκίς, Έβρου και Ροδόπης. Σε βάρος των υπευθύνων των εταιρειών σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, την οποία ήδη χειρίζεται ο Εισαγγελέας Γιαννιτσών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, υπάλληλοι του ΙΚΑ Γιαννιτσών διαπίστωσαν πως συγκεκριμένες εταιρείες «χρέωναν» φαρμακευτικά επιθέματα που κυρίως χρησιμοποιούνται για κατακλύσεις σε τιμή πολλαπλάσια αυτής που πωλείται το ίδιο σκεύασμα στη λιανική αγορά. Αμέσως η υπόθεση αναφέρθηκε στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και από εκεί έφτασε στην Οικονομική Αστυνομία.

Στο… ταβάνι

Οι αστυνομικοί ξεκινώντας από δύο αντιπροσώπους – εταιρείες των Γιαννιτσών έφτασαν σε άλλους έξι που είχαν βάση την Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και το Κιλκίς. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες από την Οικονομική Αστυνομία από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2015 υπερτιμολογούσαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, με το συνολικό επιπλέον κόστος να φτάνει τις 145.175,72 ευρώ, ποσό που επιβαρύνθηκε ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλοντας τις αποζημιώσεις των συνταγών των ασφαλισμένων.

Οι αντιπρόσωποι, βλέποντας πως στις τιμές του ΕΟΠΥΥ επιθέματα δικαιολογούσαν υψηλότερες τιμές, τα χρέωναν στα ανώτατα όρια που κατέβαλε ως δαπάνη ο Οργανισμός. Έτσι παρατηρήθηκε επίθεμα να έχει χρεωθεί στη συνταγή κατά 92 φορές υψηλότερο απ’ ό,τι η τιμή που πωλούταν το ίδιο επίθεμα στο ράφι του φαρμακείου.

Ο Εισαγγελέας Γιαννιτσών πήρε τη δικογραφία, καθώς από εκεί διατάχθηκε η προκαταρκτική εξέταση, και στη δικογραφία της οικονομικής αστυνομίας περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις των άλλων νομών. Ενδεχομένως η δικογραφία να διαχωριστεί, για να αποδοθούν κατά τόπο οι ποινικές ευθύνες, όμως δεν αποκλείεται να γίνει κεντρικός χειρισμός, καθώς πηγές έλεγαν ότι ερευνάται το ενδεχόμενο συνεννόησης των αντιπροσώπων μεταξύ τους.

Κώστας Καντούρης

 

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ορεστιάδα: Δέκα κλειστά καταφύγια πολιτικής προστασίας στην πόλη – Πώς θα ενημερωθούν οι πολίτες σε έκτακτη ανάγκη

Δέκα κλειστά καταφύγια πολιτικής προστασίας διαθέτει η πόλη της Νέας Ορεστιάδας, ενώ αντίστοιχοι χώροι...

Πού βρίσκονται τα καταφύγια στην Ελλάδα: Δείτε χάρτη με τα 2.892 σημεία

Με την ένταση στη Μέση Ανατολή να κλιμακώνεται και τον κίνδυνο διεύρυνσης στην ανατολή...

Συνελήφθη ημεδαπός στη Δράμα για κλοπές και κατοχή ναρκωτικών

Την 5η Μαρτίου 2026, πρωινές ώρες, συνελήφθη στη Δράμα ένας ημεδαπός, ο οποίος εισήλθε...

Η Αλεξανδρούπολη και άλλοι πέντε δήμοι της χώρας με αμερικανικές στρατιωτικές υποδομές

Αμερικανική στρατιωτική παρουσία καταγράφεται, βάσει της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ,...

Παρόμοια