21.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022

ΕΠΟΦΕ: Ιστορικό γεγονός για τη Θράκη τα αποκαλυπτήρια του 1ου Μνημείου Θρακικού Ελληνισμού στον Έβρο

- Χορηγούμενη-

«Λιτό μνημεῖο σιωπηλό, κραυγή τοῦ χτές στό τώρα,

μνήμη χιλιάδων μας νεκρῶν, μνήμη ἐκτοπισμένων,

ἀπόψε σέ ἀνακαλῶ, τούτη ἐδῶ τήν ὥρα,

στό ταπεινό μας τό παρόν, καιρῶν βασανισμένων

-τό μαῦρο Πάσχα τῶν Θρακῶν καί τήν Γενοκτονία-

ἀπό ὀρδῶν Βουλγαρικῶν, πού ὁ λαός μας σφάγιο,

στά χέρια ἔγιν’ ἐκεινῶν καί Τούρκων μ’ ἀσπλαχνία,

νά μοῦ κρατᾶς τό παρελθόν, σάν δισκοπότηρ’ Ἅγιο».

Από την Κυριακή των Βαΐων 17 Απριλίου 2022 το πρώτο Μνημείο Θρακικού Ελληνισμού στον Έβρο δεσπόζει αγέρωχο στον περίβολο της πλατείας του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη, όταν σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και τιμής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου Δημήτριος Κελεμίδης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Έβρου Αντιστράτηγος ε.α. Πρόδρομος Φωτακίδης τέλεσαν τα αποκαλυπτήρια του, αγγίζοντας τις ψυχές των απανταχού Θρακών και θέτοντας παράλληλα την αρχή της ιστορικής δικαίωσης.

100 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του δράματος από τα θηριώδη πάθη που βίωσε ο Ελληνισμός της Θράκης και εκτυλίχθηκαν στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, η μνήμη όλων αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων προγόνων μας, που υπήρξαν θύματα των τραγικών εκείνων στιγμών της ιστορίας μας και η ιδία η ιστορική αλήθεια, αποκαθίστανται αρχικά με τη ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς Μνημείου Θρακικού Ελληνισμού που φέρει τη σφραγίδα των συμπραττόντων φορέων – της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού/Παράρτημα Έβρου (Ε.Α.Α.Σ./Π.Ε.), υπό τη σκέπη και τις ευλογίες της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.

100 εκπρόσωποι αρχών, φορέων και συλλόγων, όλη η Θράκη ενώθηκε ως μια φωνή – θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μαζί με την κοινωνία δια των πολιτιστικών φορέων – για να τιμήσουν τα θύματα του θρακικού Ελληνισμού, γινόμενοι συγχρόνως αρωγοί στην ιστορική πρωτοβουλία των συμπραττόντων φορέων που έχει διπλό σκοπό, αφενός μεν, την απόδοση ελαχίστου φόρου τιμής και ιερού χρέους υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ψυχών των Ελλήνων της ενιαίας Θράκης, που βίωσαν διώξεις, εκτοπισμούς, βασανισμούς, μαρτύρια και θανατώσεις στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα και αφετέρου δε, την ευρεία ανάδειξη της ιστορικά αποδεδειγμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης, αλλά δυστυχώς, αποσιωπημένης αυτής πτυχής της ιστορίας των προγόνων μας. Άλλωστε η ιστορία διδάσκει όταν διατηρείται ζωντανή και κατά συνέπεια τα εγκαίνια του μνημείου αποτελούν ένα μήνυμα μνήμης και γνώσης σε όλες τις γενιές.

Ο σχεδιασμός του Μνημείου είναι υψηλού και ουσιαστικού συμβολισμού αποτελώντας για όλους τους Θράκες τιμή και δόξα και έχει ως ακολούθως:

Το διπλό «Π» ύψους 4 μέτρων που κυριαρχεί στο κέντρο του μνημείου, απεικονίζει τις Μαρτυρικές Διπλές Πόρτες – τις Πύλες της Προσφυγιάς που διάβηκε ο Θρακικός Ελληνισμός προς τη λύτρωση και πιο συγκεκριμένα: η πρώτη – συμβολίζει τη Μεγάλη Έξοδο, τη φυγή, τον εκτοπισμό και τον διωγμό από τις αλησμόνητες πατρίδες και η δεύτερη – συμβολίζει την Λυτρωτική Είσοδο και τη σωτηρία στην ελεύθερη Ελλάδα.

Ανάμεσα στις Διπλές Πόρτες/Πύλες στέκει αγέρωχος και αεικίνητος ο Μεγάλος Σταυρός εκ ξύλου, το σύμβολο του Χριστιανισμού της Ορθόδοξης πίστης μας, που διατήρησε και διατηρεί ζωντανό το έθνος μας στα βάθη των αιώνων.

Ο μακρύς, μήκους 6 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων, ογκώδης Μαύρος Διάδρομος εκ μαρμάρου συμβολίζει τα ανείπωτα πάθη, τις θηριωδίες και εντέλει τη γενοκτονία που υπέστησαν οι πρόγονοι μας – συμβολίζει το λεγόμενο Μαύρο Πάσχα των Θρακών της 6ης Απριλίου του 1914.

Στα τρία τμήματα της οριζόντιας μαρμάρινης πλάκας μήκους 3 μέτρων, απεικονίζονται αυθεντικές Εικόνες της τραγικής εκείνης περιόδου και χαράσσεται το Επίγραμμα αφιερωμένο στη Μνήμη των θυμάτων.

Το μνημείο προσομοιάζει να αιωρείται από το έδαφος, να ταξιδεύει στο Χωροχρόνο, αφού έχει τοποθετηθεί κρυφός φωτισμός πάνω από τη Λευκή Μαρμάρινη Βάση του Ελληνισμού μήκους 7 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων, συμβολίζοντας την αδιάλειπτη παρουσία και τη συνέχεια του Ελληνισμού στα βάθη των χιλιετιών.

Εντός του μνημείου, τοποθετήθηκε η Ελιά, το αιώνιο σύμβολο ειρήνης και ελπίδας για όλους μας.

Με αφετηρία το μνημείο προχωράμε με σταθερά και αποφασιστικά βήματα στην αναγνώριση της γενοκτονίας από τη Βουλή των Ελλήνων, διότι ως απόγονοι των θυμάτων της γενοκτονίας οφείλουμε όπως έχουμε το καθήκον να απαιτήσουμε και να προσπαθήσουμε να μην επαναληφθούν άλλες γενοκτονίες. Εγκλήματα που δε συμβαδίζουν με το Δίκαιο, την Ιστορία, τη Μνήμη και τον Άνθρωπο. Γι’ αυτό ζητούμε από την Ελληνική Δημοκρατία και τους αρμόδιους Θεσμούς της: να αναγνωρίσει επιτέλους ως οφείλει, την 6η Απριλίου 1914 ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης», της γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων που ζούσαν στην ενιαία Θράκη, κατά αντιστοιχία όπως έχει πράξει ορθά εδώ και πολλές δεκαετίες, αναγνωρίζοντας με νόμο η Ελληνική Βουλή, τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1994) και τη 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (1998), υιοθετώντας τα σχετικά νομικά κείμενα και προεδρικά διατάγματα. Η παραπάνω πράξη κινείται προς την αποκατάσταση του τεράστιου ιστορικού, διπλωματικού και κυρίως ηθικού κενού, που υπάρχει από την Ελληνική Δημοκρατία σε ότι αφορά το ζήτημα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Μιας Γενοκτονίας που είναι ιστορικά αποδεδειγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη, αλλά δυστυχώς αποσιωπημένη.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Εκ μέρους των προέδρων και των διοικητικών συμβουλίων των συμπραττόντων φορέων ΕΠΟΦΕ και ΕΑΑΣ Έβρου

προς τα ακόλουθα φυσικά και νομικά πρόσωπα που παρέστησαν στην τελετή,

τα ονόματα των οποίων ενεγράφησαν με ανεξίτηλα γράμματα στο πονεμένο βιβλίο της Θράκης μάνας γης:

Εγκάρδιες ευχαριστίες οφείλουμε πρωτίστως στον ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ κ. ΆΝΘΙΜΟ που αγκάλιασε με ζέση και θέρμη την ιστορική πρωτοβουλία μας, παρέχοντας από την πρώτη στιγμή την ολόθυμη επίσημη υποστήριξη και ευλογία του ιδίου και της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, τόσο μετά τιμής και ευχών επιστολή του προς τους φορείς μας και πολύ περισσότερο δε, με τη σθεναρή στήριξη του ιδίου εν τη πράξει.

Ευχαριστούμε ολόψυχα τις/τους ακόλουθους που τίμησαν με τη σημειολογική παρουσία τους την τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου:

ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟ

ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟ ΚΕΛΕΤΣΗ

ΔΙΟΙΚΗΤΗ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΑΓΓΓΕΛΟ ΧΟΥΔΕΛΟΥΔΗ

ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΧΙΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΕΒΡΟΣ» ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΒΙΔΟΠΟΥΛΟ

ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΧΧΙΙΙ ΤΘ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΤΑΞΙΑΡΧΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΑΣΙΟ

ΥΠΔΚΤΗ ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «ΕΒΡΟΣ» ΤΑΞΙΑΡΧΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΑΝΤΖΙΩΚΑ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ & ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΒΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ & ΔΗΜΑΡΧΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΜΑΥΡΙΔΗ

ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗ ΖΑΜΠΟΥΚΗ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΑΡΟΥΣΗ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟ ΤΣΙΑΡΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΟΥΚΟΥΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΡΟΥΦΟ

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ Ε.Α. ΧΡΗΣΤΟ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΒΡΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟ ΚΕΜΑΛΑΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟ & ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΕΒΡΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟ Ε.Α. ΑΝΕΣΤΗ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗ & ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ αντίστοιχα

ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΕΒΡΟΥ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗ ΓΙΑΛΑΜΑ

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΒΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΟΥΡΔΟΓΛΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΒΡΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟ ΑΣΠΙΩΤΗ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ/ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΥΚΟΥΡΑΒΑ

ΠΡ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ & ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΛΑΜΠΑΚΗ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΛΕΝΗ ΙΝΤΖΕΠΕΛΙΔΟΥ, ΗΛΙΑ ΔΑΣΤΕΡΙΔΗ, ΣΑΒΒΑ ΣΕΦΕΡΙΑΔΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜΙΔΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΟΛΙΟ, ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΙΖΙΡΙΔΗ, ΧΡΗΣΤΟ ΓΕΡΑΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΥΡΙΑΚΟ ΑΕΤΟΠΟΥΛΟ, ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΤΑΜΙΔΗ

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΜΘ ΖΩΗ ΚΟΣΜΙΔΟΥ

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΟΥΛΙΑΜΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΙΑΔΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΓΔΗ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΒΡΟΥ ΝΔ ΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΕΒΡΟΥ – ΕΙΡΗΝΗ ΤΖΩΡΤΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΡΣΑΛΙΔΟΥ, ΕΜΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΙΑΝΗ, ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΙΧΕΛΗ

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΒΡΟΥ (ΕΠΟΦΕ) ΠΑΣΧΑΛΗ ΛΙΓΟΥΔΗ, ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΓΙΑΛΑΜΑ, ΦΑΝΗ ΜΠΑΧΑΡΙΔΟΥ, ΣΤΥΛΛΙΑΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΤΣΙΡΤΣΙΔΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΣΑΠΙΔΗ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΤΗΣ ΕΠΟΦΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ, που κάτω από δυνατή βροχή παρέμειναν στωικά για να αποτίσουν τον ιερό φόρο τιμής στη Θράκη μας (κατά σειρά κατάθεσης στεφάνου):

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ – ΒΟΡΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΕΑ ΕΒΡΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΒΥΣΣΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ «ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΛΕΙΣΣΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ «Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ»

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ «ΤΟ ΓΕΝΝΗΜΑ»

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΒΑΡΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ «ΑΝΕΜΗ»

ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΜΕΤΑΞΗΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ»

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΥΧΕΡΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΕΥΚΙΜΗΣ

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΜΕΡΙΜΝΑ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ & ΑΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»

ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΕΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΚΟΤΙΝΟΣ»

ΕΝΩΣΗ ΘΡΑΚΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΝ ΕΒΡΩ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΔΙΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΗΛΗΤΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ Ο ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΕΥΤΕΡΠΗ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΟΡΦΕΑΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ»

ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ «ΑΚΡΙΤΕΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ» ΕΒΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΝΘΕΙΑΣ-ΑΡΙΣΤΕΙΝΟΥ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΙΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΟΡΕΣΤΗΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ «Ο ΦΑΡΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΔΙΩΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΥΧΕΡΙΩΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΤΡΙΓΩΝΟ» ΕΒΡΟΥ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΝΑΝΤΙΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΔΑΝΙΟΥ «ΘΡΑΚΑΣ ΙΠΠΕΑΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΗΠΙΩΤΩΝ ΕΒΡΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΥΡΟΚΚΛΗΣΙΩΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΤΡΩΤΙΩΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΥΘΙΩΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤ΄ ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΟΣ – ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΤ΄»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΒΑΡΙΩΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΑΓΓΙΩΤΩΝ ΕΒΡΟΥ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΦΕΡΩΝ «ΟΡΦΕΑΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΠΛΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΙΡΚΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΡΥΣΟΥΛΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΜΕΣΤΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΠΛΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΕΝΔΟΧΩΡΑ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΕΚΚΙΝΗΣΗ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ «Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΡΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ «Ο ΜΙΝΩΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ «ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΥΚΩΝ «ΟΙ ΡΙΖΕΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΙΨΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΛΑΓΙΑΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΩΡΙΚΟΥ «ΑΚΡΙΤΕΣ ΚΟΜΝΗΝΟΙ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΕΑΣ ΧΗΛΗΣ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΡΙΤΜΟ ΝΤΕ ΑΡΤΕ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΜΠΑΙΛΑ ΚΟΝΜΙΓΚΟ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΕΑΣ ΧΗΛΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΒΡΙΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΥΧΕΡΟΥ ΑΜΘ «Η ΘΡΑΣΣΑ»

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ανθρώπους που επέδειξαν την απαιτούμενη ευαισθησία βοηθώντας μας ουσιαστικά στην υλοποίηση του μνημείου με την αμέριστη παροχή τεχνικής ή/και οικονομικής στήριξης:

ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΔΚΤΟΥ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΑΝΤΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΧΟΥΔΕΛΟΥΔΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΛΟΥΚΑ αρχιτέκτων μηχανικό – σχεδιαστή του μνημείου

ΗΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ της FHL Κυριακίδης Group

ΑΓΓΕΛΟ ΜΠΕΝΤΗ πολιτικό μηχανικό της Μεσόγειος ΑΕ

ΝΙΚΟΛΑΟ ΔΑΣΤΕΡΙΔΗ πρόεδρο εταιρείας Dasteri Systems

ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ιδιοκτήτη της ομώνυμης ποτοποιίας

ΧΡΗΣΤΟ ΓΚΟΤΣΙΔΗ διευθυντή εργοστασίου ”Θράκης Γεύσεις”

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΤΕΡΖΗ πρόεδρο Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Έβρου

ΕΥΣΤΑΘΙΟ ΑΣΠΙΩΤΗ πρόεδρο Εργατικού Κέντρου Έβρου

ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΣΟΤΡΑ πρόεδρο μορφωτικού συλλόγου Μέστης

ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΟΥΣΟΥΝΑΚΗ επιχείρηση κοπής μαρμάρων

ΝΤΙΝΑ ΚΑΔΟΓΛΟΥ Αρτοποιήματα Θράκης

ΜΕΛΗ ΕΑΑΣ

Τους αγέρωχους φρουρούς του μνημείου, ενδεδυμένους με παραδοσιακές Θρακιώτικες φορεσιές, Θεόδωρο Αραμπατζή και Αθανάσιο Ντίνο από τον ΠΣΠΧ Ακρίτες.

Τα Μ.Μ.Ε. που στήριξαν και στηριζουν σθεναρά την πρωτοβουλία, ενημερώνοντας γι’ αυτήν συνεχώς και ουσιαστικά το ευρύ κοινό, αποτελώντας με τον τρόπο αυτό, αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής αυτής πρωτοβουλίας.

Με βαθιά εκτίμηση,

Για τους Συμπράττοντες Φορείς ΕΠΟΦΕ & ΕΑΑΣ

ανέγερσης του 1ου Μνημείου Θρακικού Ελληνισμού

 Ο Πρόεδρος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου Δημήτριος ΚελεμίδηςΟ Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ.Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ΈβρουΠρόδρομος ΦωτακίδηςΑντιστράτηγος ε.α.
- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο