fbpx
9.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Επιστολή Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως στον Πρωθυπουργό

- Χορηγούμενη-

Εξοχώτατο

Πρόεδρο της Κυβερνήσεως

κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη

Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού

Μέγαρο Μαξίμου

Ηρώδου Αττικού 19

10674 Αθήνα

Κύριε Πρόεδρε,

O Νομός Έβρου, παρά τα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει στα πεδία του πολιτισμού, της ιστορίας, του φυσικού κάλλους, του συμβολισμού πανανθρώπινων αξιών, της ειρηνικής συμβίωσης πολιτών με διαφορετικές ταυτότητες, με τις νέες αναδυόμενες προοπτικές από την γεωπολιτική ηγεμονική θέση του και τη θέση του ως συνόρου με την Τουρκία, παραμένει περιοχή με σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση σε όλους τους τομείς σε σχέση με τον μέσο όρο της Χώρας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την τελευταία δεκαετία, έχει υποστεί δραματική μείωση του πληθυσμού σύμφωνα με την απογραφή του 2021 και η απειλή δημογραφικής κατάρρευσης του είναι πια ορατή.

Δυστυχώς, τον περασμένο Αύγουστο, προέκυψε και η καταστροφική πυρκαγιά που επέφερε δραματικά αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής μας.

Χωρίς τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων και τη χάραξη ενός μακροχρόνιου, ολιστικού και οραματικού σχεδιασμού ανασυγκρότησης του Νομού, η περιοχή κινδυνεύει να απαξιωθεί πλήρως και να παραμείνει ουραγός στην αναπτυξιακή πορεία της Χώρας μας.

Με αγωνία για το μέλλον μας και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας λάβαμε την πρωτοβουλία, εκπρόσωποι της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας και προσωπικότητες των επιστημών και του πολιτισμού και συναντηθήκαμε στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, για να στοχασθούμε και να ανταλλάξουμε προτάσεις για τις προτεραιότητες και τις ανάγκες που έχει σήμερα ο τόπος μας, τις πληγές που άμεσα πρέπει να θεραπευθούν και ένα βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό έργων και παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και κατέθεσαν τις ιδέες τους:

  • Ο κ. Φώτης Μάρης, Πρύτανης του Δ.Π.Θ., Καθηγ. Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών,
  • Η κ. Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και της ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε.,
  • Η κ. Νάντια Ουζουνοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος των Μύλων Θράκης,
  • Ο κ. Νίκος Δαστερίδης, Ιδρυτής της Dasteri AE, πρώην Πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου,
  • Ο κ. Θανάσης Παπαζηλάκης, Ιδρυτής και Μέτοχος της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ,
  • Η κ. Δήμητρα Δετσαρίδου, Ιδρύτρια και Μέτοχος των Εταιριών ΔΗΜΗΤΡΑ Α.Ε. και BOBOS Α.Ε.Β.Ε.
  • Ο κ. Απόστολος Παλακίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης,
  • Η κ. Αγγέλα Γιαννακίδου, Πρόεδρος και Διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης,
  • Ο κ. Αθανάσιος Τσώνης, Φαρμακοποιός και Επιχειρηματίας,
  • Ο κ. Αλέξανδρος Τόκας, Ελαιοπαραγωγός και ιδιοκτήτης του Ελαιοτριβείου ΚΥΚΛΩΠΑΣ, και
  • Ο κ. Γεώργιος Καραφυλλίδης, εκπρόσωπος των μελισσοκόμων της περιοχής,

Υποβάλλουμε λοιπόν, στα χέρια σας, Κύριε Πρόεδρε, το επισυναπτόμενο κείμενο ως

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

με ΠΥΛΩΝΕΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ & ΜΕΤΡΑ

που πρέπει να υλοποιηθούν, προκειμένου να υπερνικηθούν εκείνα τα διαχρονικά εμπόδια που κρατούν την περιοχή σε υστέρηση και να αντιμετωπισθούν με επιτυχία οι καταστροφές από την πυρκαγιά.

Ευελπιστούμε ότι με το προτεινόμενο σχέδιο συμβάλλουμε, έστω και ελάχιστα, στην ανασυγκρότηση και θωράκιση της περιοχής μας, ένα σωτήριο σχέδιο που θα κρατήσει ζωντανό, δημιουργικό, ανταγωνιστικό και ελπιδοφόρο τον Νομό Έβρου.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα αφουγκρασθείτε την αγωνία μας και θα δρομολογήσετε τις λύσεις ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τελούμε σε αναμονή των εντολών σας, πρόθυμοι να παρέχουμε κάθε ερμηνεία και εξήγηση.

Με ευχές και τιμή

† Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

ΣΥΝΕΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΠΥΛΩΝΕΣ-ΣΤΟΧΟΙ-ΑΞΟΝΕΣ-ΜΕΤΡΑ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ

Οι ζημιές στο περιβάλλον, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στον μηχανολογικό εξοπλισμό δεν θα επηρεάσουν μόνο το φετινό εισόδημα των νοικοκυριών και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων αλλά και αυτό των επόμενων ετών, σε βάθος τουλάχιστον 5ετίας. Είναι λοιπόν απαραίτητη η ταχύτερη δυνατή καταγραφή των ζημιών και η λήψη πρωτοβουλιών αποκατάστασης ζωικού κεφαλαίου και ζημιών στα χωράφια, ώστε να ξαναγίνουν καλλιεργήσιμα. Οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι πρέπει να μπορούν να έχουν ένα εισόδημα για να μείνουν στον τόπο τους διαφορετικά κινδυνεύουμε να δούμε την ερήμωση της υπαίθρου, σε μια περιοχή υψηλής εθνικής σημασίας. Εξίσου σημαντικό, η λήψη μέτρων για εξασφάλιση κατοικίας και η εξάλειψη όλων των πηγών μόλυνσης που απειλούν την υγεία των πολιτών. Το μέγεθος της καταστροφής ξεπερνά τις δυνατότητες των τοπικών ή περιφερειακών αρχών για να επιστρέψει o Έβρος σε μια νέα κανονικότητα. Ο Έβρος, για να γίνει ανθεκτικός και να αποκτήσει μια βιώσιμη οικονομία σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πολυετές σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότησή του και αυτό απαιτεί συνεργασία πολλών φορέων αλλά, πρωτίστως, κεντρικό συντονισμό και θαρραλέες πρωτοβουλίες.

Επιπλέον, το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής και το έλλειμμα ασφάλειας, επιδεινώνουν τα παραπάνω.

Το κύριο μέλημα όλων των κυβερνήσεων της πατρίδας μας επιβάλλεται να είναι η ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ του πληθυσμού και για να γίνει αυτό πρέπει:

  • να δημιουργούνται θέσεις εργασίας
  • να παραμείνουν ενεργές οι επιχειρήσεις
  • οι οικογένειες, τα νέα ζευγάρια να θέλουν να ζήσουν στην περιοχή (να υπάρχουν φροντιστήρια, εξωσχολικές δραστηριότητες, υγειονομική περίθαλψη)
  • να υπάρχουν καλές υποδομές υποδομών συγκοινωνιών και μεταφορών (αεροπλάνο, πλοίο και τρένο καθώς και επαρχιακοί δρόμοι).

Να αισθανθούν οι πολίτες ότι η Πολιτεία είναι κοντά τους και δεν τους θυμάται μόνον στα δύσκολα!

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές πρέπει να ληφθούν μέτρα:

ΑΜΕΣΑ, ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ

Άμεσα μέτρα

Να δοθούν όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα, εύλογες και δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες πολίτες.

Να δοθούν ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις της περιοχής. Το πόρισμα της Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη περιγράφει με λεπτομέρεια όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να στηριχθεί ο παραγωγικός ιστός. Ενδεικτικά αναφέρουμε: επιδότηση κόστους μεταφοράς, αντιστάθμιση για την απώλεια επιδότησης εργασίας (12%), αναβάθμιση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Βραχυ-μεσοπρόθεσμα μέτρα

Σχεδιασμός ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ για την ανάπτυξη του Νομού Έβρου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους τομείς: πολιτισμός, περιβάλλον , πρωτογενής τομέας, αγροδιατροφή.

Αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στις ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ των επιχειρήσεων. Ένα θέμα που ισχύει για όλη την Ελλάδα αλλά πρέπει να δοθεί προτεραιότητα επίλυσής του στις επιχειρήσεις του νομού Έβρου, για να τις συγκρατήσουμε στον τόπο .

Αποτελεσματικός σχεδιασμός στις υποδομές και λειτουργία συνδυασμένων μεταφορών, ειδικότερα σε λιμάνι και τρένο. Εδώ, αξίζει μνείας η μακροχρόνια, συνεχιζόμενη προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης.

Μακροπρόθεσμα μέτρα

Να προωθηθούν οι επενδύσεις μεγάλων έργων, που θα μεταμορφώσουν την περιοχή, στους τομείς της ενέργειας και των Logistics (δημιουργία Logistics Hub).

Προσεκτικά μελετημένα έργα- αντιστάθμισμα στα έργα που αναπτύσσει δίπλα από τα σύνορά μας η Τουρκία, η οποία προωθεί έργα προηγμένης τεχνολογίας (δημιουργεί σταδιακά μια μικρή Silicon Valley) και μια τεράστια αγορά εργασίας, η οποία θα θέσει αθροιστικά προβλήματα στην περιοχή.

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ: Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

Στα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν:

  • Μείωση του λειτουργικού κόστους (μεταφορικό, ενέργεια, κλπ) των επιχειρήσεων του Έβρου μέσω της ενίσχυσής τους (πχ με 20% του μισθοδοτικού κόστους τους).
  • Εξέταση δυνατότητας ρύθμισης του συνόλου των δανείων των επιχειρήσεων για μια δεκαετία, με ευνοϊκούς όρους.
  • Νέα κεφάλαια κίνησης των επιχειρήσεων με χαμηλό επιτόκιο, παρεμφερές του ισχύοντος στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, μέχρι του 10% του κύκλου εργασιών τους.
  • Κατά προτεραιότητα επιτάχυνση των εκταμιεύσεων των επιχορηγήσεων των εγκεκριμμένων επενδυτικών προγραμμάτων.
  • Στα εν εξελίξει και στα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια να αυξηθεί η υφιστάμενη επιχορήγηση κατά επιπλέον 20% .
  • Για τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην κτηνοτροφία να καταργηθούν τα περιοριστικά μέτρα (πλαφόν 500.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο) που εμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου. Η σύγχρονη και βιώσιμη κτηνοτροφία απαιτεί επιχειρηματική οργάνωση, οικονομία κλίμακος και υψηλές επενδύσεις.

Ο πολιτισμός αποτελεί τον 4ο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης, (μαζί με Οικολογία, Οικονομία, Κοινωνία) αυτής της ύψιστης πρόκλησης του 21ου αιώνα. Η πολιτισμική διάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης, αυτή που αφορά στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ταυτότητας ενός τόπου και μιας κοινωνίας, στηρίζει την αειφόρο ανάπτυξη. Και αυτά τα θέματα βρίσκονται στην ατζέντα της διεθνούς πολιτικής. Αν σήμερα μετά τις καταστροφές δεν μιλήσουμε για έργα που στοχεύουν στη δραστική πληθυσμιακή ανάκαμψη της περιοχής και στην κοινωνικοπολιτισμική της ανάπτυξη, θα γίνουμε μάρτυρες της πολιτιστικής μας νεκρώσιμης ακολουθίας, αυτής που θα θρέψει τον όποιον αναθεωρητισμό που πιθανώς κάποιοι σχεδιάζουν.

Επιβάλλεται:

  • Να στηρίξουμε τις παραδοσιακές τέχνες, τεχνικές, αγροδιατροφικές παραδόσεις αλλά και καλλιεργητικές και παραγωγικές πρακτικές που μπορούν, ακόμη και αυτές, να συνδεθούν με την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη όταν σχεδιαστούν ως πολιτιστική εμπειρία.
  • Να ενεργοποιήσουμε τους ανθρώπους, είτε είναι στην πρωτογενή παραγωγή είτε είναι φορείς μιας παραδοσιακής τεχνογνωσίας ώστε να αναπτύξουν μέσα στις σημερινές συνθήκες της αγοράς, δραστηριότητες ξεχασμένες που έχουν σχέση με την ιστορία και τον λαϊκό μας πολιτισμό. Να διαχειριστούμε αυτόν το πλούτο ως αναπτυξιακό παράγοντα στο πλαίσιο της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και της αξιοποίησης της τοπικότητας.

Το ζητούμενο είναι να επιβιώσουμε, παράγοντας συγχρόνως πολιτισμό. Και παράλληλα με το ύψος του φράχτη να ορθώσουμε το πολιτιστικό μας ανάστημα εμπόδιο σε κάθε αναθεωρητισμό ο οποίος ξεκινά από τον αναθεωρητισμό του πολιτισμού και της ιστορίας.

Συμβολικές, άμεσες ενέργειες με χαμηλό κόστος μπορούν να είναι η στήριξη και επαύξηση των μελισσιών (18.000 μέλισσες περίπου) που έχουν διασωθεί στην περιοχή και να αντικατασταθούν τα ελαιόδεντρα που κάηκαν στην περιοχή της Μάκρης

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

Είναι κατανοητό ότι απαιτείται η λήψη νομοθετικών μέτρων οικονομικής στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ως πυλώνων του τουρισμού της Θράκης αλλά και της οικονομίας της περιοχής γενικότερα. Συγκεκριμένα χρειάζεται παρέμβαση προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:

  • Χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς αποκατάσταση ζημιών καθώς και έναντι απολεσθέντων εσόδων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
    • Ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και των τρεχουσών οφειλών για τους ιδιώτες και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τουλάχιστον ένα (1) έτος, εξέταση της δυνατότητας απαλλαγής καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τα κτίσματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που εδρεύουν εντός των πυρόπληκτων περιοχών για εύλογο χρονικό διάστημα και εξέταση ελάφρυνσης τραπεζικών υποχρεώσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που εδρεύουν εντός των πυρόπληκτων περιοχών για τουλάχιστον ένα (1) έτος.

ΣΥΝΟΨΗ: ΠΥΛΩΝΕΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

  1. Αναγέννηση πρωτογενούς τομέα
  1. Αύξηση μέσου μεγέθους γεωργικών επιχειρήσεων μέσω παροχής κινήτρων για συνενώσεις (θα διερευνηθεί τι προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τι πρέπει να βελτιωθεί/ προστεθεί), εφαρμογής πολιτικών αναδασμού, αλλά και μέσω διάθεσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων του Δημοσίου, με μακροχρόνιες μισθώσεις, έναντι συμβολικού τιμήματος και με μακρά περίοδο χάριτος. Εκτιμώμενη δυνατότητα αύξησης της καλλιεργήσιμης γης στην ΠΕ Έβρου: περίπου 15%.
  1. Ενίσχυση του τομέα (πρώτης) μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ώστε να επιτευχθεί παράλληλη και συνδεδεμένη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης. Ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας με παροχή κινήτρων προς τα δύο συμβαλλόμενα μέρη.
  1. Δημιουργία υποδομών τεχνολογικής υποστήριξης και επάρκειας:
    1. παροχή κινήτρων για εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού, υπό τον όρο ότι θα είναι συμβατός με τις νέες τεχνολογίες έξυπνης καλλιέργειας (smart/ precise farming).
    1. οργανωμένη τεχνική υποστήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων από γεωπόνους και κτηνιάτρους (οι γεωπόνοι, που έχουν μεταλλαχθεί τα τελευταία χρόνια σε πωλητές/ αντιπροσώπους χημικών εταιρειών για πώληση λιπασμάτων κλπ θα πρέπει να επανέλθουν στους αρχικούς τους ρόλους).
    1. εφαρμογή προγραμμάτων Αγροδασοπονίας (agroforestry).
  • παροχή υπηρεσιών και εργαλείων precise/smart farming από εξειδικευμένους συμβούλους και εταιρείες τεχνολογίας, με επιδότηση της παροχής των υπηρεσιών τους από κεντρικό δημόσιο φορέα (βάσει προγραμματικών συμφωνιών κλπ).
    • προγράμματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης αγροτών/κτηνοτρόφων από εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πανεπιστήμια και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς).
    • Αύξηση της παραγωγικότητας και παραγωγής μέσω:
      • κατάλληλων αρδευτικών έργων και μικρών φραγμάτων (εκμεταλλευόμενοι στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα νερά του Έβρου),
      • ενίσχυσης    ευρυζωνικών    δικτύων    5G    (για    εφαρμογή τεχνολογίας precise/smart farming κλπ),
      • βελτίωσης επαρχιακών οδικών δικτύων
      • ενθάρρυνσης της συμβολαιακής γεωργίας, με παροχή κατάλληλων κινήτρων προς τους συμβαλλόμενους (γεωργούς/ κτηνοτρόφους και μεταποίηση).

2.      Στήριξη Εταιρειών Βιομηχανίας και Παροχής Υπηρεσιών για διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας.

  • Δημιουργία σύγχρονου (ηλεκτρικού) σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει το βορειότερο άκρο του νομού (Τριεθνές) με την Αλεξανδρούπολη (λιμάνι, βιομηχανικές μονάδες) και μέσω αυτής με την υπόλοιπη χώρα.
  • Εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου για τις επιχειρήσεις της περιοχής
  • Αναπτυξιακός Νόμος: αύξηση διαθέσιμων πόρων και μοριοδότησης για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της ΠΕ Έβρου. Άμεση τροποποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου με πρόβλεψη κεφαλαιακής ενίσχυσης αντί αφορολόγητων αποθεματικών.
  • Αναχρηματοδότηση/ αναδιάρθρωση Δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και επιμήκυνση της διάρκειας πληρωμής .

Κατάργηση της Εισφοράς Ν. 128 για τις επιχειρήσεις της ΠΕ Έβρου

  • Ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων με έμμεση επιδότηση εργοδοτικών εισφορών (όπως συμψηφισμός με τρέχουσες υποχρεώσεις, καταβολή μέρους αυτών και το υπόλοιπο προς επιδότηση).
  • Αναβάθμιση υποδομών στα Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΕ) από τον ΔΕΔΔΗΕ (και τον ΑΔΜΗΕ), που θα διευκολύνουν την απρόσκοπτη εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σε όλο τον Νομό. Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για επενδύσεις ιδιοπαραγωγής/ ιδιοκατανάλωσης Ηλεκτρ. Ενέργειας, με επενδύσεις σε ΑΠΕ.
  • Διασύνδεση του εμπορίου και της μεταποίησης με την αγροτική παραγωγή, μέσω συμβολαιακής γεωργία και κτηνοτροφίας και παροχή κινήτρων για τα συμβαλλόμενα μέρη
  • Έγκριση χρηματοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων του Έβρου, κατά προτεραιότητα, από το Πρόγραμμα Έξυπνη Μεταποίηση και άλλα παρεμφερή αναπτυξιακά προγράμματα
  • Εκσυγχρονισμός εργαλείων ελέγχου συνοριακών και τελωνειακών ροών, εντατικοποίηση ελέγχων, και συνεργασία με τοπικούς επαγγελματίες για τον καλύτερο εντοπισμό δράσης δικτύων παραεμπορίου και διακίνησης λαθραίων προϊόντων.

3.     Προστασία Περιβάλλοντος

  • Δημιουργία Σχεδίου Κυκλικής Οικονομίας για την διαχείριση και εκμετάλλευση των απορριμμάτων σε χρήσεις παραγωγής ενέργειας, εξυγίανσης των υδάτινων πηγών και του υδροφόρου ορίζοντα και μείωσης της ρύπανσης του εδάφους, των ποταμών και των θαλασσών
  • Αναγέννηση οικοσυστήματος Δαδιάς και παραδοσιακών οικισμών (πχ Μεταξάδες)
  • Κίνητρα και σχέδιο εκμετάλλευσης ανανεώσιμων μορφών ενέργειας: γεωθερμίας, βιομάζας και βιοαερίου.

4.     Υλοποίηση Αναγκαίων Υποδομών

  • Σύγχρονο (ηλεκτρικό) σιδηροδρομικό δίκτυο, με έμφαση στις εμπορικές μεταφορές και εξασφάλιση διασυνδέσεων με το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα δίκτυα όλων των όμορων χωρών
  • Αρδευτικά έργα
  • Αντιπλημμυρικά έργα, εν όψει της βέβαιας αύξησης της συχνότητας και έντασης των φαινομένων της Κλιματικής Κρίσης
  • Αναβάθμιση δικτύων Μεταφοράς και Διανομής ΗΕ για υποστήριξη ανάπτυξης παραγωγής ΗΕ από ΑΠΕ

4.5 Επέκταση ευρυζωνικών δικτύων στις τηλεπικοινωνίες , για υποστήριξη εφαρμογής τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, στην Υγεία και στην Εκπαίδευση

  • Δημιουργία υποδομών τηλεϊατρικής σε όλα τα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας, στελέχωσή τους με κατάλληλο προσωπικό και σύνδεσή τους με το Παν. Νοσοκ. Αλεξανδρούπολης ή και άλλες κεντρικές νοσοκομειακές μονάδες της χώρας
  • Ολοκλήρωση των υπό κατασκευήν κάθετων οδικών αξόνων στο τμήμα Αρδάνιο- Ορμένιο-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και της νέας γέφυρας Έβρου (στη συνοριακή δίοδο Κήπων-Υψάλων).

5.     Πολιτισμός

  • Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολυπολιτισμικότητας της ευρύτερης περιοχής για ενσωμάτωση και ένταξη νέων κατοίκων
  • Σύνδεση του πολιτιστικού κεφαλαίου με τις παραγωγικές διεργασίες και την διακράτηση πληθυσμών στον Έβρο

 

και

ΙΔΡΥΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Δ.Π.Θ. ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

(βάσει της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη)

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ

(βάσει της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη)

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο