Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
37.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΕπιμελητηρίου Έβρου: "Μικρή" και "Άδικη" η Αναστολή Καταβολής Ληξιπροθέσμων Οφειλών

Επιμελητηρίου Έβρου: “Μικρή” και “Άδικη” η Αναστολή Καταβολής Ληξιπροθέσμων Οφειλών

Έπειτα από απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνέχεια της επιστολής του Επιμελητηρίου Έβρου, εκδόθηκε απόφαση για προσωρινή αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Πιο συγκεκριμένα το Επιμελητήριο Έβρου κατέθεσε επιστολή την 20η Ιανουαρίου, 2017 (Αρ. Πρωτοκόλλου: 181/20-1-2017), όπου παρουσιάζοντας στερεά επιχειρήματα, τεκμηρίωνε την ανάγκη για άμεση παρέμβαση του υπουργείου, με την έκδοση σχετικής απόφασης που να εισηγείται, την “εξάμηνη” αναστολή της καταβολής των ληξιπροθέσμων οφειλών, προς τους δημοσίους φορείς, ασφαλιστικά ταμεία.

Το αίτημα αναστολής πέραν από τη διεκδίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου, υποστηρίχτηκε σθεναρά από την βουλευτή Έβρου Αναστασία Γκαρά, η οποία κατέθεσε επιστολή προς το αρμόδιο Υπουργείο στις 20 Ιανουαρίου 2017. Οι εν λόγω ενέργειες ενισχύθηκαν από την ερώτηση του βουλευτή Έβρου Αναστασίου Δημοσχάκη στην Βουλή των Ελλήνων. Καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος της απόφασης του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., κου Χ. Μέτιου (Αρ. Πρωτοκόλλου: 39/10-1-2017), καθώς τεκμηρίωσε τα επιχειρήματα, κηρύσσοντας την ΠΕ Έβρου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ( Δήμοι Σαμοθράκης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Δημοτικό Διαμέρισμα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης).

Πάρα το γεγονός ότι η απόφαση εκδόθηκε, θεωρούμε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε ελάχιστα και το στηρίζουμε με τρία επιχειρήματα:

  1. Δόθηκε μια μικρή παράταση 15 ημερών, σε σχέση με την αίτηση για εξάμηνη παράταση. Η διάρκεια κρίνεται ελάχιστη σε σχέση με την διάρκεια που προτείνει η επιστολή, δεδομένου ότι οι 15 ημέρες δε επαρκούν για την αποκατάσταση των ταμειακών ροών.

  2. Η απόφαση είχε ελάχιστο ανταποδοτικό όφελος, καθώς κατά την ημερομηνία έκδοσης (ΦΕΚ 226/Β/31-1-2017), οι επιχειρηματίες είχαν ήδη προσκομίσει και καταθέσει, τις προγραμματισμένες οφειλές προς το δημόσιο. Επισημαίνουμε ότι μέχρι τις 30/1/2017 δεν υπήρχε εξασφάλιση για την μη καταβολή.

  3. Η σχετική απόφαση της εφαρμογής του ν.2275/1994 (ΦΕΚ 238 Α’), για τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Λέσβου (ΦΕΚ Β’ 4250/29-12-2016) και Ζακύνθου (ΦΕΚ Β’ 4172/ 26-12-2016), έδινε αναστολή σχεδόν πέντε (5) μήνες, ενώ για ορισμένες κοινότητες του Δήμου Βέλου-Βόχας στην Π.Ε. Κορινθίας (ΦΕΚ Β’ 4250/29-12-2016), έδινε αναστολή σχεδόν τρείς (3) μήνες, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών, που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχόπτωση-χαλαζόπτωση).

Με τα παραπάνω, καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση και να παρατείνει την περίοδο αναστολής, κατά το ελάχιστο τρεις μήνες από την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Παραμένουμε δίπλα στα μέλη και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την διεκδίκηση των ίσων ευκαιριών και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Έβρου.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ξένοι στην πόλη τους νιώθουν κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης

Στριμωγμένοι έως και εκτοπισμένοι δηλώνουν ότι νιώθουν οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, εξαιτίας της τεράστιας...

Άνοδος 150 μόρια στη Σχολή Ψυχολογίας Διδυμοτείχου – Πτώση στη Νοσηλευτική Σχολή Αλεξανδρούπολης

Σε 70.276 ανήλθε ο συνολικός αριθμός των φετινών υποψηφίων, από τους οποίους οι 59.822...

Τελωνείο Ορμενίου: Σύλληψη 2 ημεδαπών για μεταφορά στη χώρα μας απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Συνελήφθησαν την 23-7-2025 το βράδυ στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Ορμενίου Έβρου από αστυνομικούς της...

4.394 νέοι φοιτητές και φοιτήτριες στα 31 τμήματα των 10 σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Συνολικά 4.394 νέοι φοιτητές και φοιτήτριες εισάγονται στα 31 τμήματα των 10 σχολών του...

Παρόμοια