Επιμελητήρια Ελλάδος: Προβληματισμός για τα νέα μέτρα και τον αντίκτυπο που θα έχουν στην αγορά

Στη Δράμα βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι πρόεδροι όλων των Επιμελητηρίων της Ελλάδας, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της γενικής συνέλευσης του επιμελητηριακού συνδέσμου, που έγινε εκεί. Παρών ήταν βέβαια και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελλάδας Κώστας Μίχαλος, ενώ το βασικό θέμα γύρω από το οποίο περιστράφηκαν οι συζητήσεις ήταν τα νέα μέτρα που θεσπίζει η κυβέρνηση με ορίζοντα εφαρμογής την περίοδο 2018-2021.
Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο οικοδεσπότης της συνέλευσης και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης, δήλωσε κατ’ αρχήν ικανοποιημένος από τη συμμετοχή καθώς εκπροσωπήθηκαν σχεδόν όλα τα επιμελητήρια της χώρας, ενώ υπήρχε και εκπροσώπηση της ευρωπαϊκής επιτροπής καθώς και πολλοί πολιτικοί της αυτοδιοίκησης αλλά και της βουλής.
Ειδικά όμως για το περιεχόμενο της συνέλευσης, ο κος Γεωργιάδης σχολίασε μεταξύ άλλων: «Δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι, αυτός είναι ο γενικός κανόνας όμως υπάρχει και ένας ρεαλισμός, μια πραγματικότητα. Τα μέτρα αυτά είναι δυσβάσταχτα, έχουν ένα τεράστιο κόστος και μάλιστα ξεκινάνε από το 2018 μέχρι και το 2021. Ουδείς λέει ότι μέχρι τότε μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Δεν μπορεί να προβλεφθεί πλέον τίποτα. Μια επιχείρηση πλέον με την κατάσταση που επικρατεί δεν μπορεί να υπολογίσει ούτε την επόμενη εβδομάδα και μιλάω κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν μπορεί σήμερα να έχουμε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κατάσταση πλέον ασφυκτική, στραγγαλισμού από την επιβολή επιθέσεων που δέχεται συνεχώς».
Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κος Γεωργιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο στόχος είναι να κλείσουν όσο γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις, διότι δεν εξηγείται διαφορετικά ο παραλογισμός της επιβολής των μέτρων» και συνέχισε αναφερόμενος στις συνεχείς πιέσεις που δέχεται σήμερα η μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα, την ώρα όμως που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, με αυτό να είναι κοινός τόπος όλων.
Εν τούτοις, η συνεχής επιβολή μέτρων «δημιουργεί αποπνικτικές καταστάσεις στην αγορά, εξαφανίζει κάθε είδος ρευστότητας και πλήττει τον πολίτη, πλήττει την ίδια τη  χώρα την ίδια την οικονομία, αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν οι ιθύνοντες; Η επιβολή νέων μέτρων μόνο αυτό το πράγμα μπορεί να προκαλέσει από εδώ και πέρα και φυσικά δεν μπορείς να πάρεις από αυτόν που δεν έχει, αυτό πρέπει να το γνωρίζουν και δεν μπορείς επίσης να στοχοποιήσεις και να κλείσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επειδή στο επιβάλλουν κάποιοι, αυτά δεν γίνονται» υπογράμμισε ο κος Γεωργιάδης.
«Τις εξαγγελίες τις βαρεθήκαμε τα αποτελέσματα μετράνε» είπε ο κος Γεωργιάδης μεταφέροντας και τη θέση των συναδέλφων του με λίγες λέξεις, ενώ αναφέρθηκε και στα βασικά ζητούμενα των επιμελητηρίων, που είναι φυσικά μέτρα ανακούφισης της αγοράς με στόχο πάντα την πρόοδο της επιχειρηματικότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, παρατήρησε ότι: «πρέπει να θεσπιστεί ο θεσμός της δεύτερης ευκαιρίας. Φαίνεται ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες ενώ έχουν την πτωχευτική δυνατότητα βάσει του νόμου δεν έχουν πτωχεύσει επίσημα για να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία διότι έτσι είναι το σύστημα».

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Στη συζήτηση φυσικά τέθηκε και ο λεγόμενος «Καλλικράτης» των Επιμελητηρίων, δηλαδή η συνένωση των κατά τόπους επιμελητηρίων σε μεγαλύτερες ενώσεις. Οι πρόεδροι όμως δεν είναι υποστηρικτές αυτής της πρότασης την οποία θεωρούν μη αποδοτική, ενώ επιπλέον επιμένουν στο γεγονός ότι τα Επιμελητήρια δεν είναι συνδικαλιστικοί φορείς και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι: «η απόφαση της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων είναι να υπάρχουν 59 επιμελητήρια, η νομοθεσία που υπάρχει των επιμελητηρίων είναι μια από τις πιο σύγχρονες νομοθεσίες, είναι υπαρκτή, δεν χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, θέλει μικροβελτιώσεις. Δεν είναι ωραίο πράγμα να πηγαίνουμε και να αλλάζουμε τα πάντα στο βωμό μιας γενικότερης αλλαγής η οποία πολλές φορές δεν ξέρουμε τελικά που οδηγεί και μάλιστα πολλές φορές είναι και αντίθετη με τη λειτουργία των ευρωεπιμελητηρίων και του χαρακτήρα που έχουν τα ευρωπαϊκά επιμελητήρια».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΜ-Θ: 70 εκ. ευρώ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας
Στις παρουσίες της γενικής συνέλευσης καταγράφεται και αυτή του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου. Ο κος Μέτιος από το βήμα της συνέλευσης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της περιφέρειας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας γενικά, παρατηρώντας όμως και την έλλειψη κρατικών χρημάτων – μία έλλειψη που όπως πει προσπαθεί να καλύψει η περιφέρεια με όσες δυνάμεις διαθέτει. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει στον απόλυτο βαθμό, ωστόσο ο κος Μέτιος είπε μεταξύ άλλων ότι η περιφέρεια δίνει από το ΕΣΠΑ το οποίο διαχειρίζεται το ποσό των 70 εκ ευρώ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας: «Γνωρίζουμε βέβαια ότι η ανάπτυξη μέσω της επιχειρηματικότητας είναι μια διαδικασία σύνθετη και πολυεπίπεδη, στην οποία τον πρώτο λόγο έχει η κεντρική κυβέρνηση αφενός με το νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο που διαμορφώνει αφετέρου με τα έργα υποδομής που υλοποιεί. Και εδώ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε.

Στο βαθμό όμως που μας αναλογεί, θα ήθελα να είναι σαφές πως εμείς, ως Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θέλουμε να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε με τα Επιμελητήρια και τις επιχειρήσεις και είμαστε ανοικτοί σε ιδέες που μπορούν να συμβάλουν στην τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Γιατί το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Και εφόσον κρατικά χρήματα πλέον δεν υπάρχουν, οφείλουμε και εμείς οι ίδιοι σε τοπικό επίπεδο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Για αυτόν το λόγο άλλωστε, ένα μεγάλο τμήμα των πόρων από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας έχουμε αποφασίσει να το διαθέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Κι αυτό θα γίνει τόσο μέσα από τον άξονα της στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπου θα διαθέσουμε πάνω από 70 εκ. €, όσο και μέσα από τους υπόλοιπους άξονες όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και άλλοι».