Τρίτη, 27 Ιανουαρίου, 2026
13.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΕπιμελητήρια ΑΜΘ: Επιστολή για δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και αυξημένο ενεργειακό κόστος

Επιμελητήρια ΑΜΘ: Επιστολή για δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και αυξημένο ενεργειακό κόστος

Επιστολή στάλθηκε στα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων αλλά και στον Υπουργό Εσωτερικών από τους Προέδρους των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ, σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών με φορείς του Δημοσίου και ΝΠΔΔ, τις οποίες έχουν συνάψει επιχειρήσεις της περιοχής μας και το αυξημένο ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζουν.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

“Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης γίνονται καθημερινά αποδέκτες της κραυγής αγωνίας των επιχειρήσεων της περιοχής μας, οι οποίες έχουν συνάψει συμβάσεις προμηθειών με φορείς του Δημοσίου και ΝΠΔΔ και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με την ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και των τιμών σε βασικές πρώτες ύλες. Όπως γνωρίζετε, οι δημόσιες συμβάσεις προμηθειών έχουν χρονικό διάστημα υλοποίησης ενός ή δυο ετών και ορίζουν σταθερές τιμές πώλησης, σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης του εκάστοτε διαγωνισμού. Συνεπεία της συνθήκης αυτής, οι συμβαλλόμενες επιχειρήσεις καθίστανται εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε μεταβολή του κόστους των πρώτων υλών ή της ενέργειας, ακόμη και όταν αυτές καθιστούν ασύμφορη την υλοποίηση του έργου.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η ταυτόχρονη αύξηση του κόστους ενέργειας με την ραγδαία αύξηση των τιμών σε βασικές πρώτες ύλες, έχουν φέρει σε αδιέξοδο
χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες απορροφούν καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής των προμηθειών και πλέον απειλείται πολύ σοβαρά η βιωσιμότητά τους.

Επειδή το ζήτημα αυτό απασχολεί το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν συμβληθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα με το ελληνικό δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, χωρίς να είναι σε θέση να αλλάξουν τους όρους των συμβάσεων που έχουν υπογράψει. Επειδή ήδη η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά οι επιχειρήσεις παραμένουν έκθετες στο κύμα αύξησης των τιμών.

Κύριοι Υπουργοί,
Αιτούμαστε άμεσα να ληφθούν μέτρα για το ζήτημα αυτό και προτείνουμε να υπάρξει οριζόντια νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την αναπροσαρμογή όλων
των συμβάσεων με προσαυξήσεις που θα προκύπτουν από τον μέσο όρο των τιμών παρατηρητή.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες”.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Α.Μ.Θ &
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΔΕΜΠΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Πρόβλημα στο αεροσκάφος της πρωινής πτήσης Αθήνα – Αλεξανδρούπολη

Σήμερα Δευτέρα, η πρωινή αεροπορική πτήση από την Αθήνα προς την Αλεξανδρούπολη προσγειώθηκε κανονικά...

Αλεξανδρούπολη: Διακοπή υδροδότησης σήμερα Δευτέρα 26 Ιανουαρίου σε τμήμα της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου

Η ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους δημότες του Δήμου Αλεξανδρούπολης ότι τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου...

Ανακοίνωση δρομολογίων του «Αδαμάντιος Κοραής» – Ακυρώσεις λόγω καιρού

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, το δρομολόγιο του πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής» από Σαμοθράκη προς Λήμνο...

Παρουσιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη το φωτογραφικό λεύκωμα του Μιχάλη Μπολιάκη «50 Χρόνια Φωτογραφίες (1976–2025)»

Το Σάββατο 24 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αποθήκη Νο 1, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η...

Παρόμοια