fbpx
27.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Επίδομα παραμεθορίου: Πότε έρχεται νόμος για τους στρατιωτικούς;

- Χορηγούμενη-

Ραγδαίες ξελίξεις στο θέμα με την νομοθέτηση για το ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ.
Όνειρο ήταν και πάει ή στην καλύτερη περίπτωση θα καθυστερήσει πολύ, όπως όλα δείχνουν, το περίφημο «νομοθετημένο» επιδομα παραμεθοριου. Παρότι πρόσφατα είχαν υπάρξει υπεραισιόδοξα μηνύματα αφού η ΠΟΕΣ είχε ανακοινώσει πως κατά την συνάντηση της με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο ενημερωθηκε πως:

« με τη σύμφωνη γνώμη και της στρατιωτικής ηγεσίας, αποδεχόμενοι διαχρονικό αίτημα της Ομοσπονδίας μας ενσωμάτωσε στην πρότασή του ΥΠΕΘΑ για το νέο μισθολόγιο των Ελλήνων στρατιωτικών και το επίδομα παραμεθορίου, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή με το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, αποκαθιστώντας με τον τρόπο αυτό μια διαχρονική ανεξήγητη αδικία σε βάρος μας.

Ωστόσο, αναμένεται η άποψη του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία διαφαίνεται ότι θα είναι θετική».

Η γραπτή απάντηση του ΥΕΘΑ στην βουλή, σε αναφορά του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου που βασίστηκε εξ΄ολοκλήρου στην προσπάθεια της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου (ΕΣΠΕΗΠ) μόνο κλίμα αισιοδοξίας δεν μεταδίδει από την στιγμή που τονίζει και μάλιστα δυο φορές πως τα πάντα είναι στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών το οποίο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να προωθήσει σχετική ρύθμιση του ΥΠΕΘΑ στις επιτροπές της βουλής.

Όπως μάλιστα υπογραμμίζεται με νόημα το υπουργείο Οικονομικών «έχει την ευθύνη εφαρμογής των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και της εν γένει εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, τον οποίο επιβαρύνουν με την εφαρμογή τους οι πράξεις αυτές».

Ο ΥΕΘΑ πάντως σημειώνει πως «η καταβολή του εν λόγω επιδόματος θα συνεχιστεί , σε όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο, έστω και με μικρή καθυστέρηση, λόγω των ισχυουσών δημοσιολογιστικών διατάξεων».

Προκαλεί πάντως εύλογα προβληματισμό πως η κυβέρνηση αδυνατεί να κάνει μια αυτονόητη ρύθμιση περιορισμένου κόστους από την στιγμή που ισχυρίζεται δημόσια ότι έχει καταφέρει να συγκεντρώνει θηριώδη πλεονάσματα.

Δείτε την απάντηση του ΥΕΘΑ, Πάνου Καμμένου στην Βουλή και την αναφορά στην παντοδυναμία του υπουργείου Οικονομικών

Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, με θέμα «Το 2016 χάθηκαν 6 μήνες από την αποζημίωση παραμεθορίου των στρατιωτικών» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχήν οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι οι αρμοδιότητες για την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων ανήκουν αποκλειστικά στο Υπουργείο Οικονομικών καθώς αυτό είναι που δίδει τις γενικές κατευθύνσεις και εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, την εφαρμοζόμενη εκάστοτε δημοσιονομική πολιτική.

Η παρούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει διακηρύξει ότι αποτελεί διαρκή επιδίωξή της, στο πλαίσιο της μέριμνας για το προσωπικό και της αποκατάστασης των αδικιών, η ρεαλιστική ρύθμιση των αιτημάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαντλώντας για την επίλυσή τους όλα τα περιθώρια που υπάρχουν.

Εν προκειμένω το επίδομα παραμεθορίου, το οποίο είχε σταματήσει να χορηγείται από την  προηγούμενη κυβέρνηση το επανέφερα από την πρώτη στιγμή αναλήψεως των καθηκόντων μου. Η άμεση χορήγηση των προβλεπομένων ημερών εκτός έδρας σε όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο ήταν η πρώτη εντολή την οποία εξέδωσα ως ΥΕΘΑ την 29η Ιανουαρίου 2015. Η καταβολή του εν λόγω επιδόματος θα συνεχιστεί, σε όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο, έστω και με μικρή καθυστέρηση, λόγω των ισχυουσών δημοσιολογιστικών διατάξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, από το ΓΕΣ διατέθηκαν οι απαιτούμενες πιστώσεις των εκτός έδρας ημερών, για τα δικαιούμενα στελέχη ως ακολούθως:

Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2016, τέσσερις (04) ημέρες για κάθε μήνα
Αύγουστος 2016, τρείς (03) ημέρες
Νοέμβριος 2016, επιπλέον τέσσερις (04) ημέρες
Δεκέμβριος 2016, έξι (06) ημέρες.

Τέλος, έχω προωθήσει αρμοδίως σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για θέσπιση ειδικής μηνιαίας  αποζημίωσης παραμεθορίου όμως, το χρονοδιάγραμμα της επεξεργασίας και προώθησης του στις ειδικές επιτροπές εναπόκειται, επίσης, στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών που έχει την ευθύνη εφαρμογής των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και της εν γένει εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, τον οποίο επιβαρύνουν με την εφαρμογή τους οι πράξεις αυτές.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο