fbpx
15.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Επιχείρηση θωράκισης του Έβρου από τις ζωονόσους

- Χορηγούμενη-

Σε μία σοβαρή επιχείρηση θωράκισης του Έβρου από τις ζωονόσους που τα τελευταία χρόνια έχουν αφανίσει σημαντικό μέρος του ζωικού κεφάλαιο του νομού, οδηγώντας σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εγκρίθηκε πριν λίγες εβδομάδες, θα καταστεί εφικτή η λειτουργία του Διασυνοριακού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα, το οποίο μένει εδώ και περίπου 10 χρόνια στα χαρτιά.

Το Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, είχε οικοδομηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG III PHARE CBC Ελλάδα – Βουλγαρία 2000 – 2006, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου και με συγχρηματοδότηση 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τα εγκαίνια του κτηρίου, το οποίο περιλαμβάνει τρεις πτέρυγες συνολικού εμβαδού περίπου 550 μέτρων, έγιναν τον Ιούνιο του 2008 και σε αυτό στεγάσθηκε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Βορείου Έβρου. Δυστυχώς, το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, που εκτός των χώρων κύριας ερευνητικής λειτουργίας περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- δύο μικροβιολογικά εργαστήρια, ουδέποτε στελεχώθηκε με το απαιτούμενο προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην επιτελεί ουσιαστικά τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε. Ιδιοκτησιακά ανήκε στην Νομαρχία Έβρου και με τον νόμο 3852/2010 πέρασε στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το θέμα δεν ξεχάστηκε και τα τελευταία χρόνια έγινε μία προσπάθεια από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της ΠΕ Έβρου, για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του Κέντρου ως διεθνούς οργανισμού και τη στελέχωσή του. Στο ίδιο πνεύμα, «κούμπωσε» και η προσπάθεια του πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος είχε μιλήσει τον Νοέμβριο του 2015 στη «ΓΝΩΜΗ», για την πρόταση της ελληνικής πλευράς σχετικά με την κατάρτιση και χρηματοδότηση ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου δράσης που θα αναθεωρεί τη μέχρι σήμερα, ανεπαρκή, όπως έχει αποδειχθεί, προληπτική πολιτική της Ευρώπης στο μείζον θέμα των ζωονόσων.

Τελικώς, η πρόταση εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2017 και το πρόγραμμα, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα θέματα της πρόληψης, της έρευνας και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από τις ζωονόσους. Στα πλαίσια του προγράμματος, όπως ανακοίνωσε χθες στη βουλή ο νυν αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, το Διασυνοριακό Κέντρο θα λειτουργήσει άμεσα, αφού εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια, όχι μόνο για την πρόσληψη 2 κτηνιάτρων, αλλά και όλη η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, μέχρι και οχήματα. «Έτσι αποκαθίσταται μία αδικία», σχολίασε ο υπουργός.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο