Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
24.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΚοινωνιαΕορτασμός της 14ης Μαΐου – Επέτειος Απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης

Εορτασμός της 14ης Μαΐου – Επέτειος Απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης

Για τον εορτασμό της Επετείου της απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης, ορίζουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα γίνουν στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, και έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ως εξής:

ΓΕΝΙΚΑ

  1. Γενικός σημαιοστολισμός του Δημοτικού Καταστήματος, των Δημοσίων Υπηρεσιών, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και Ι.Δ., των σπιτιών και των ιδιωτικών καταστημάτων, καθώς και των πλοίων που θα βρίσκονται στο λιμάνι της πόλης από της 8ης πρωινής ώρας της 13ης μέχρι και της δύσης του ηλίου της 14ης Μαΐου 2018.

  2. Φωταγώγηση του Δημοτικού Καταστήματος, όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών και Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 13ης και 14ης Μαΐου 2018.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-5-2018

Ομιλία για την επέτειο της απελευθέρωσης, στα σχολεία όλων των βαθμίδων, κατά την τελευταία ώρα του προγράμματος.

ΚΥΡΙΑΚΗ 13-5-2018

Ώρα 19:00: Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, με τη συμμετοχή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων.

Ώρα 20:45: Λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Ελευθερώτριας, με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου, των Αρχών και του λαού της πόλης.

ΔΕΥΤΕΡΑ 14-5-2018

Ώρα 7:00: Αρχιερατικό Συλλείτουργο συγχοροστατούντων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμου, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων.

Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δήμου.

Ώρα 8:00: Έπαρση σημαίας μπροστά στο χώρο της Μεραρχίας με τη στρατιωτική μουσική και τη συμμετοχή τμημάτων στρατού.

Ώρα 10:30: Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Θεόδωρος Αγγλιάς, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αλεξανδρούπολης (διάρκειας 5-8 λεπτών).

Ώρα 11:15: Έπαρση της σημαίας στο χώρο δίπλα στο μνημείο της Δόμνας Βιζβύζη, σε ανάμνηση του γεγονότος της έπαρσης της σημαίας στο χώρο μπροστά στο Ταχυδρομείο, την ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης, στις 14 Μαΐου 1920, με τη φροντίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Στο χώρο του μνημείου, μετά την εκκλησία, θα προσέλθουν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολείων συνοδεία καθηγητών.

Μετά την κατάθεση θα ακολουθήσει προσκοπική κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των προσκόπων (στο χώρο μπροστά στο Ταχυδρομείο), με την παρουσία επισήμων.

Ώρα 12:00: Κοινή παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, πολιτιστικών συλλόγων, των αναπήρων πολέμου με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής στην κεντρική λεωφόρο της πόλης, παρουσία των Αρχών (μπροστά στη στρατιωτική λέσχη).

Ώρα 20:30: Αναπαράσταση παράδοσης της Εικόνας της Παναγίας Τριφώτισσας από θαλάσσης, και έπαρση της συμβολικής σημαίας των “Ελευθερίων” από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ευάγγελο Λαμπάκη.

Οι παρακάτω αρχές παρακαλούνται να φροντίσουν :

α) Η Ιερά Μητρόπολη για τις ιεροτελεστίες

β) Η XII Μ/Κ Μ.Π. για τις αποδόσεις τιμών, τη διάθεση στρατιωτικής μουσικής (ιερό ναό – μνημείο – παρέλαση), το στήσιμο της εξέδρας των επισήμων μπροστά από τη Λέσχη Αξιωματικών

γ) Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης για τη διευθέτηση του χώρου του μνημείου, την ηχητική εγκατάσταση και τη διάθεση της Φιλαρμονικής

δ) Η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης για την τάξη

Τελετάρχες ορίζουμε τους Απόστολο Χονδρό και Ελευθέριο Γλάνια, υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και τους Ευάγγελο Σιδερά και Χρήστο Κυριαζίδη, υπαλλήλους του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

«myStreet»: Από την Αλεξανδρούπολη ξεκινά η νέα εφαρμογή καταγγελιών για τα τραπεζοκαθίσματα στην εστίαση

Μετά την επιτυχία του MyCoast, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ακόμα...

Με 36.000 ευρώ τον χρόνο θα νοικιάσει το πάρκινγκ πίσω από τον ΟΣΕ ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Με το ποσό των 36.000 ευρώ το μήνα θα νοικιάσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, από...

Δέλτα Έβρου: Πρώτος θάνατος αλόγου πιθανότατα λόγω έλλειψης γλυκού νερού

Περίπου 150-200 άλογα, τα οποία είναι οικόσιτα αλλά έχουν περιέλθει σε άγρια μορφή, βρίσκονται...

Εγκρίθηκε η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Πύθιο από τις Βρυξέλλες

Πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting...

Παρόμοια