fbpx
6.9 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ένωση Στρατιωτικών Ξάνθης: “Όμοια ποινικά αδικήματα που τελούνται από στρατιωτικούς τιμωρούνται με βαρύτερες ποινές από αυτές που προβλέπει ο κοινός Ποινικός Κώδικας”

- Χορηγούμενη-

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του (α) σχετικού, οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (Π.Κ.), όπως ισχύουν κάθε φορά, εφαρμόζονται και στα στρατιωτικά εγκλήματα, εφόσον δεν περιέχονται διαφορετικές ρυθμίσεις στον αυτό Κώδικα (Σ.Π.Κ.).

Σύμφωνα, επίσης, με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του (β) σχετικού, αν από την τέλεση της πράξης ως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν περισσότερες διατάξεις νόμων, εφαρμόζεται αυτή που στη συγκεκριμένη περίπτωση οδηγεί στην ευμενέστερη μεταχείριση του κατηγορουμένου.

Νομικοί, με τους οποίους επικοινώνησε η Ένωσή μας για περαιτέρω πληροφορίες, μας επεσήμαναν ότι, εκπροσωπώντας στρατιωτικούς κατηγορουμένους ενώπιον των στρατιωτικών δικαστηρίων, τούτοι (οι κατηγορούμενοι) έτυχαν διαφορετικής ποινικής αντιμετώπισης, δηλαδή δυσμενέστερης διαχείρισης από αυτό που προβλέπει ο αναμορφωμένος Ποινικός Κώδικας, καθώς, όπως μας γνώρισαν, ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας παραμένει στο παλαιό καθεστώς προβλέποντας βαρύτερες ποινές.

Δηλαδή, ενώ ο νέος Π.Κ. αντιμετωπίζει και τιμωρεί πλέον την υπεξαίρεση από υπόλογο μέχρι εκατόν είκοσι χιλιάδες (120.000) ευρώ ως πλημμέλημα – έναντι του παλαιού Π.Κ. που το αντιμετώπιζε και το τιμωρούσε ως κακούργημα – ο Σ.Π.Κ. συνεχίζει και αντιμετωπίζει και τιμωρεί αυτή την υπεξαίρεση ως κακούργημα.

Συγκεκριμένα:

– Το άρθρο 375 του νέου Π.Κ. προβλέπει ότι: «όποιος ιδιοποιείται παράνομα ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα που περιήλθε στην κατοχή του με οποιονδήποτε τρόπο τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη και αν το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή, ενώ αν πρόκειται για αντικείμενο που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω ανάγκης ή λόγω της ιδιότητάς τους ως εντολοδόχου ή κηδεμόνα του παθόντος ή ως μεσεγγυούχου ή διαχειριστή ξένης περιουσίας, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή.

– Το άρθρο 147 παρ. 1 και 4 του Σ.Π.Κ. προβλέπει ότι στρατιωτικός που διαπράττει υπεξαίρεση πραγμάτων, τα οποία ανήκουν στο κράτος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών, ενώ αν η υπεξαίρεση τελέσθηκε από στρατιωτικό υπόλογο, στον οποίο έχει ανατεθεί η φύλαξη, διαχείριση, διανομή ή παράδοσή τους, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών ή φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για την κατά την αρμοδιότητά σας παρέμβαση, προκειμένου να επέλθει η τροποποίηση όσων διατάξεων του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα προβλέπουν και τιμωρούν όμοια ποινικά αδικήματα (που τελούνται από στρατιωτικούς) με βαρύτερες ποινές από αυτές που προβλέπει ο κοινός Ποινικός Κώδικας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Οι αποδέκτες για πληροφορία, παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους και για τις κατά την κρίση και αρμοδιότητά τους ενέργειες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
   
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
   
   
Βάιος Τσαπρούνης Γεώργιος Λύρατζης
Ανθυπολοχαγός (ΥΠ-Π) Ανθυπολοχαγός (ΔΒ)
 
- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο