fbpx
17.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Ενώνουν δυνάμεις Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και Ελληνικός Στρατός

Για ζητήματα εκπαίδευσης, επικοινωνιών, νέων τεχνολογιών, κατασκευών, καινοτομιών, κοινών δράσεων

- Χορηγούμενη-

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Δ’ Σώμα Στρατού (Θράκη) ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να συνεργαστούν σε μια σειρά ζητημάτων. Αυτό προέκυψε από την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του πρύτανη του Δ.Π.Θ. Αλέξανδρου Πολυχρονίδη και του διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Γεώργιου Καμπά, το πρωί της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου, στο κτίριο της πρυτανείας στην Κομοτηνή.

Το μνημόνιο συνεργασίας θα επιτρέψει την υπογραφή επιμέρους συμφωνιών συνεργασίας με συγκεκριμένα τμήματα του ΔΠΘ. Έτσι, χθες, επίσης την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος, υπεγράφη και το πρώτο εξειδικευμένο μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Δ.Π.Θ. και της διοίκησης Μηχανικού του Δ’ ΣΣ. Παρόντες κατά την εκδήλωση ήταν όλοι οι ταξίαρχοι του Δ’ Σώματος Στρατού, οι τέσσερις αντιπρυτάνεις του Δ.Π.Θ. και ο τέως πρύτανης του ιδρύματος Αθ. Καραμπίνης, μεταξύ άλλων.

Από πλευράς πανεπιστημίου τοποθετήθηκε αρχικά ο πρύτανης Αλ. Πολυχρονίδης, χαρακτηρίζοντας την ημέρα “ιδιαίτερης τιμής” και πληροφόρησε για την συνεργασία πως αφορά σε θέματα εκπαίδευσης, τεχνογνωσίας και υψηλού επιπέδου ηλεκτρονικής – τεχνολογικής γνώσης. Γνωστοποίησε, παράλληλα, “το ΔΠΘ συνεχίζοντας την παράδοσή του είναι διαθέσιμο και πρόθυμο σε οποιαδήποτε είδους συνεργασία με όλους τους φορείς και με όποιον χρειάζεται την σύμπραξή μας για το καλό του τόπου”.

Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης ανέδειξε πως “δεν είναι καινούργια η συνεργασία, αλλά πλέον γίνεται με τρόπο επίσημο και βάζει τις βάσεις για να γίνεται συνεχώς η συνεργασία και όχι ανά διαστήματα”. Γνωστοποίησε πως ήδη έχουν συνεργαστεί σε στρατιωτικά ζητήματα σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, ενώ χαρακτήρισε “παράδοση” την συνεισφορά των πολυτεχνείων στον ελληνικό στρατό και υπερτόνισε ότι πλεονέκτημα στη μάχη είναι πέραν της τόλμης και η γνώση.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών καθηγητής Αναξαγόρας Ελένας και ο πρόεδρος Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών καθηγητής Ιωάννης Μπούταλης δεν έκρυψαν κι αυτοί με την σειρά τους την τιμή, την χαρά και την αξία της συμφωνίας.

Είχε προηγηθεί μετά τον πρύτανη, η τοποθέτηση του διοικητή του Δ’ ΣΣ Γεώργιου Καμπά. “Το Δ’ ΣΣ στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για τη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων, στην αναγκαιότητα υπέρβασης των εξελίξεων και εξειδικευμένης επιμόρφωσης των στελεχών, ξεκινάει – και είναι ιστορικής σημασίας η μέρα κατά την κρίση μου – μία συνεργασία με το πανεπιστήμιο-σύμβολο της Θράκης, όπως σύμβολο είναι και το Δ’ Σώμα Στρατού”, είπε και πληροφόρησε πως η συνεργασία αφορά σε θέματα τεχνογνωσίας, κατασκευών, ηλεκτρονικών συστημάτων όπως αισθητήρες και ραντάρ, επικοινωνιακών υποδομών, αλλά και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για τα στελέχη του στρατού.

Σημείωσε, κατόπιν, πως “ενθαρρύνουμε το προσωπικό μας στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών, καινοτόμων ιδεών και στην απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων. Έχουμε αιφνιδιαστεί από το ενδιαφέρον και τη δυναμική των ανθρώπων που μας περιστοιχίζουν, όχι μόνο στελέχη αλλά και στρατιώτες”, φέροντας στο προσκήνιο και βράβευση που έκανε προ ημερών σε μεταπτυχιακό στρατιώτη του ΔΠΘ, ο οποίος έφτιαξε – σε συνεργασία με τα στελέχη του στρατού – ένα σύστημα “που θα στοίχιζε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αν το αγοράζαμε απέξω (σ.σ. στην αγορά)”.

Σε ένα γενικότερο σχόλιό του, καταληκτικά, ανέδειξε “τα τελευταία χρόνια βγάλαμε τον στρατό από εκείνη την κλισέ κατάσταση που υπήρχε, ότι ήταν κλεισμένος στα όριά του κι έκανε μόνο εκείνο που έπρεπε. Τον κάναμε ένα με την κοινωνία και πέρα από την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, βάλαμε τον στρατό να βοηθήσει την ελληνική κοινωνία και να βοηθήσει στις συνθήκες διαβίωσής μας”.

 

Διονύσης Βοργιάς

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο