fbpx
13.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ενισχύεται το brand name του σκόρδου Βύσσας με την ευφυή γεωργία

- Χορηγούμενη-

Σαν ένα ιατρικό εργαλείο που παρέχει ακριβή στοιχεία για την εξέταση του ανθρώπου παρομοίασε την ευφυή γεωργία ο γεωπόνος-σύμβουλος Γιάννης Τρέλλης, θέλοντας να καταδείξει τη σημασία της ακριβούς παρακολούθησης των καλλιεργειών. Μία από αυτές τις καλλιέργειες, που η παρακολούθηση γίνεται πλέον με τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία, αφήνοντας πίσω τις εμπειρικές πρακτικές, είναι του σκόρδου στην περιοχή της Βύσσας.

«Σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας Σκόρδου, έχει γίνει εγκατάσταση τριών τηλεμετρικών σταθμών του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC», μας ενημερώνει ο κ. Τρέλλης, ο οποίος επισημαίνει ότι «όπως ο γιατρός έχει κάποια εργαλεία και μηχανήματα για να δει ακριβώς τι συμβαίνει στον άνθρωπο, έτσι κι εμείς, ως γεωπόνοι, μπορούμε να δούμε με τα νέα εργαλεία ολοκληρωτικά την καλλιέργεια. Να εντοπίσουμε πού είναι το πρόβλημα και να δώσουμε την κατάλληλη συμβουλή. Μέχρι στιγμής, το σύστημα καλύπτει 2.500 στρέμματα σκόρδου και έχει γίνει η εγκατάσταση των αισθητήρων κλίματος, ενώ το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν και οι αισθητήρες εδάφους».

Μείωση του κόστους παραγωγής
Η χρήση της ευφυούς γεωργίας στην καλλιέργεια του σκόρδου προέκυψε τόσο από την ανάγκη των παραγωγών για την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών, όσο και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

gaia-sense – Σύστημα ευφυούς γεωργίας στην Ελλάδα
«Όταν έχεις στοιχεία στα χέρια σου συνδυάζεις τη γνώση μαζί με την τεχνολογία ώστε να δοθεί συμβουλή ακριβείας για τον χρόνο και την ποσότητα της άρδευσης, της λίπανσης και της φυτοπροστασίας αλλά και για πράγματα τα οποία δεν είναι στο χέρι του γεωπόνου όπως τα καιρικά φαινόμενα τα οποία μπορούν να βλάψουν την καλλιέργεια», επισημαίνει ο κ. Τρέλλης.

Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, ο ίδιος τονίζει ότι «η καλλιέργεια του σκόρδου είναι εντατική, με κόστος 1.000 ευρώ ανά στρέμμα. Αν υπολογίσουμε ότι έχει πάνω από δέκα ψεκασμούς την καλλιεργητική περίοδο και 6-7 ποτίσματα, είναι μία πολύ δαπανηρή καλλιέργεια. Έτσι, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό που οι παραγωγοί του συνεταιρισμού θα έχουν στα χέρια τους τις πληροφορίες για το πότε να ψεκάσουν, ώστε να μειώσουν τους ψεκασμούς για ασθένειες όπως η σκωρίαση και ο βοτρύτης, που δημιουργούν προβλήματα στην καλλιέργεια του σκόρδου».

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, ο κ. Τρέλλης τονίζει ότι «πέρα από το κέρδος που θα έχει ο παραγωγός από τη μείωση του κόστους, θα μπορέσει το προϊόν να αποκτήσει καλύτερη ποιότητα και να διατηρήσει το brand name του, όπως το σκόρδο Βύσσας, ανεβαίνοντας ακόμα περισσότερα σκαλοπάτια στην αγορά».

Παραγωγοί
Οι παραγωγοί του συνεταιρισμού Βύσσας ήταν από την αρχή πολύ θετικοί στην ιδέα της ευφυούς γεωργίας, εξηγεί ο κ. Τρέλλης. «Οι άνθρωποι του συνεταιρισμού είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί και στηρίζονται στην καλλιέργειά τους, επομένως η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας είναι πολύτιμη για αυτούς, έτσι ώστε να μειώσουν το κόστος τους.

Οι αγρότες επίσης είναι όλων των ηλικιών, γεγονός που δείχνει ότι και οι μεγαλύτεροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους εφαρμογές».

Επέκταση
Στόχος, τέλος, είναι και η επέκταση της εγκατάστασης των τηλεμετρικών σταθμών, καθώς σύμφωνα με τον κ. Τρέλλη, «υπάρχει τόσο το έδαφος όσο και το ευνοϊκό κλίμα από τους παραγωγούς του συνεταιρισμού για την χρήση του συστήματος»β.

Το κλειδί της συνεργασίας
Ανάμεσα στα θετικά του συστήματος gaiasense, σύμφωνα με τον κ. Τρέλλη, είναι και η σύνδεση του γεωπόνου με τον παραγωγό. Οι πληροφορίες που συλλέγονται δίνουν την ευκαιρία στον γεωπόνο να δώσει ακριβείς συμβουλές, που θα καθοδηγήσουν τον παραγωγό, ώστε να έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα στην καλλιέργειά του. «Πιστεύω ότι το σημείο-κλειδί του συστήματος είναι αυτή η συνεργασία ανάμεσα στον γεωπόνο και τον παραγωγό. Τόσο στην καλλιέργεια του σκόρδου, αλλά και γενικότερα, περιμένουμε η ευφυής γεωργία και το gaiasense να φέρουν τον γεωπόνο ξανά μέσα στο χωράφι και δίπλα στον παραγωγό, ώστε να αποκτήσει η γεωργική συμβουλή αξία», επισημαίνει.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο