fbpx
23.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Ενημέρωση από το Δήμαρχο Σαμοθράκης για τα θέματα του νησιού

- Χορηγούμενη-

Χθες Πέμπτη βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο η ενημέρωση του Δημάρχου για τρέχοντα θέματα της Σαμοθράκης.

Η συμμετοχή του κόσμου παρά την εποχή, την ημέρα (παραμονή του Πρ. Ηλία) και την ώρα ήταν μεγάλη.

Ο δήμαρχος κύριος Θανάσης Βίτσας έκανε απολογισμό έργου για τα 4 έτη θητείας που συμπληρώνονται σύντομα (αρχές Σεπτεμβρίου). Επίσης με αυτόν τον τρόπο θέλησε όπως είπε να απαντήσει στους τέσσερις πυλώνες που τον πολεμούν, δηλαδή τους κυρίους Μανούση, Χανό, Φωτεινού, Γλήνια. Όπως επεσήμανε, κάθε ένας τον κατηγορεί για διαφορετικό θέμα.

Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε σε πολλά θέματα, σε πολλά έργα που είτε ολοκληρώθηκαν (αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες), είτε θα ολοκληρωθούν άμεσα και επίσης όσα θα ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα, ανέφερε και πολλά νούμερα.

Τα σημαντικότερα.

Για το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων ο κύριος Βίτσας αποδόμησε από την πλευρά του τις κατηγορίες, αλλά και τις καταγγελίες της SAOS FERRIES και του κυρίου Μανούση.

Μίλησε επίσης για μεθόδευση της συνεδρίασης της επιτροπής από την Περιφέρεια για τον έλεγχο των απορριμματοφόρων – κοντέινερ. Τέλος είπε ότι και το χρονικό περιθώριο που δόθηκε τον Μάιο καθώς και η μεταφορά ως το τέλος Αυγούστου είναι εκβιασμός.

Για το οδικό δίκτυο ο δήμαρχος τόνισε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας, τα κομμάτια που ανήκουν στον Δήμο, σε μεγάλο βαθμό έχουν αποκατασταθεί και έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις και στα υπόλοιπα κομμάτια. Στο σημείο αυτό κατηγόρησε πάλι τον κύριο Μανούση για την <<προσφορά του>>.

Για το θέμα του νέου Κέντρου Υγείας απάντησε στις κατηγορίες που λένε ότι ο δήμαρχος δεν ενδιαφέρεται γιατί δεν θέλει να φύγει το Κ.Υ από την Χώρα, δείχνοντας την επικοινωνία που έχει με το Υπ. Υγείας μέσω emails για να κλείσει ραντεβού για συνάντηση με τον υπουργό. Μάλιστα όπως ενημέρωσε είχε κλειστεί ραντεβού για τις 20 Ιουνίου, αλλά έτυχε εκείνη την ημέρα να πεθάνει η μητέρα του. Ήδη έχει αποστείλει νέο αίτημα συνάντησης και περιμένει απάντηση. Εξήρε το έργο της επιτροπής που είχε οριστεί στο δημοτικό συμβούλιο για την εξεύρεση οικοπέδου. Τόνισε ότι το έργο δεν έχει χαθεί και ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται (μακάρι). Αλλά δεν θα σταματήσει και η διαδικασία αποκατάστασης του παλαιού Κ.Υ στην Χώρα.

Για την αποκατάσταση των ζημιών στην Χώρα απάντησε σε όσους τον προέτρεπαν να παρακάμψει κάποιες διαδικασίες, ότι έχει αποδειχθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις ότι τελικά άργησαν περισσότερο. Τώρα τα έργα εξελίσσονται, ο αγωγός θα κλείσει το συντομότερο δυνατόν, τα έργα για την αποτροπή νέων κατολισθήσεων θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα και μέχρι τέλους του έτους θα γίνουν οι αναδασώσεις που έχουν ανακοινωθεί.
Για τα δίκτυα ύδρευσης και την υδρομάστευση ο δήμαρχος είπε ότι στα περισσότερα χωριά έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές και παραμένει να αντιμετωπιστεί η υδρομάστευση στους Καρυώτες.

Για την Καμαριώτισσα ενημέρωσε πως έχουν τραβήξει και από άλλη πηγή νερό από την Παλαιόπολη, παρά τις όποιες δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν στην περιοχή λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση. Επίσης είπε ότι έχει προχωρήσει η μελέτη για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Καμαριώτισσα γιατί το παλιό χρονολογείται από το ’50 (όντως πολλές φορές το νερό αν δεν έχει φίλτρο μυρίζει έντονα σκουριά).

Η δεξαμενή των Αλωνίων πλέον υπερχειλίζει αφού δέχεται νερό από 3 πηγές. Στα Αλώνια επίσης προβλέπεται η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης.

Για πολλά θέματα λειτουργίας υπηρεσιών του Δήμου είπε τα παρακάτω

Κάμπινγκ: προτιμάει την σημερινή λειτουργία από την προηγούμενη κατάσταση, όπου κυκλοφορούσαν μαύρες σακούλες…
Παραδέχτηκε την έλλειψη καθαριότητας και οδοκαθαριστών, αλλά όπως είπε φέτος άργησε πάρα πολύ η προκήρυξη για την κοινωφελή εργασία, αλλά δεν θα προχωρήσει σε προσλήψεις με μαύρη εργασία…
Με την έλλειψη εργατών καθαριότητας και την παραχώρηση αποκομιδής των σκουπιδιών όλου του νησιού σε ιδιώτη, έχει επέλθει η τάξη στο θέμα αυτό.
Τα ιαματικά λουτρά θα είναι τα 55α – 56α από τα 400 σε ολη την Ελλάδα που σύντομα θα πάρουν άδεια και θα αλλάξουν εικόνα.
Η δημοτική συγκοινωνία μετά την επανεγκατάσταση του ΚΤΕΛ στο νησί (την οποία κατάφερε ο Δήμος) έχει πληρέστερα δρομολόγια.

Ο βιολογικός της Καμαριώτισσας πολύ σύντομα θα παραληφθεί σαν έργο από το 2009 που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες. Οπότε αμέσως μετά θα μπορούν να προχωρήσουν οι υπόλοιπες διαδικασίες.

Για το θέμα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας ο κύριος Βίτσας είπε ότι το να επανεκκινήσει το 2017 η γραμμή του Λαυρίου ήταν κατόρθωμα, ασχέτως που φέτος η εταιρεία με τους συγκεκριμένους όρους δεν πήγε στον διαγωνισμό. Αλλά ευελπιστεί ότι ο επανασχεδιασμός της γραμμής θα αλλάξει τα δεδομένα. Επίσης θα διερευνηθεί και η περίπτωση διεκδίκησης των γραμμών Καβάλας, Λήμνου (τις οποίες το Υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε τον Μάιο).

Για το λιμάνι της Καμαριώτισσας ενημέρωσε ότι το ΠΕΑΛ (Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένων) βρίσκεται στο τέλος, μετά θα αναζητηθεί χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η ανακατασκευή του λιμανιού σύμφωνα με το ΠΕΑΛ.
Σύντομα θα λυθεί το θέμα του λιμενικού καταφυγίου Θέρμων (η πληροφόρηση μου λέει ότι οι εργασίες ήδη έχουν ξεκινήσει).

Τέλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τον κατηγορούν ότι δεν έχει φέρει στο νησί κάποιον καλλιτέχνη. Εκεί επεσήμανε πως αν υπήρχαν παραπάνω χρήματα κι αυτό θα γίνονταν αλλά θεωρεί ότι όσα έχουν γίνει στον τομέα του πολιτισμού επί των ημερών του έχουν μεγαλύτερη σημασία και προσφέρουν περισσότερα στο νησί. Αυτά είναι

  • η έκθεση του μουσείου Ακρόπολης
  • το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για την Σαμοθράκη, η προβολή του σε διάφορα μέρη και η σχετική εκδήλωση που έγινε στο νησί
  • η αδερφοποίηση της Σαμοθράκης με την Ρώμη.

Αυτά και πολλά ακόμη ειπώθηκαν σε γενικές γραμμές. Ο κύριος Βίτσας είπε ότι από Σεπτέμβριο για γίνει ένας κύκλος ενημέρωσης για όλα τα θέματα στα χωριά.

 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο