Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου, 2025
20.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΠεριφερεια ΑΜ-θΕνέργειες της Περιφέρειας ΑΜΘ για τις περιοχές που επλήγησαν από τα έντονα...

Ενέργειες της Περιφέρειας ΑΜΘ για τις περιοχές που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Αυτοψία σε περιοχές της Ροδόπης που επλήγησαν από τη σφοδρή βροχόπτωση, τη χαλαζόπτωση και τους θυελλώδεις ανέμους που σημειώθηκαν την περασμένη Τετάρτη 10 Ιουλίου πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, τους περιφερειακούς συμβούλους Ροδόπης κ. Αχμέτ Ιμπράμ και κ. Μουσταφά Κατραντζή και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

     Στη συνέχεια ο κ. Μέτιος συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του με τη συμμετοχή και του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς και του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Βενετίδη, Δημάρχων, Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Μαρωνείας – Σαπών και Ιάσμου.

Στη σύσκεψη, και λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα των Δήμων Κομοτηνής και Μύκης, αποφασίσθηκαν οι εξής ενέργειες:

  1. Να αιτηθεί ο κ. Περιφερειάρχης την κήρυξη περιοχών των Δήμων Ιάσμου, Μαρωνείας – Σαπών και Μύκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

  1. Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Μαρωνείας – Σαπών και Ιάσμου μετά και από αιτήματα των Δημάρχων. Για αυτόν τον λόγο, μετά από επικοινωνία του κ. Μέτιου με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, κλιμάκιο του Υπουργείου θα προβεί σε επιτόπου οριοθέτηση των περιοχών τις αμέσως επόμενες μέρες.

  1. Η ενεργοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα των αρμόδιων επιτροπών της Περιφέρειας και των Δήμων και η άμεση έναρξη της καταγραφής των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις.

  2. Σε ό,τι αφορά την έγκαιρη καταγραφή των ζημιών που υπέστη ο αγροτικός κόσμος, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα διαθέσει όλους τους γεωτεχνικούς της υπαλλήλους προκειμένου ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις εκτιμήσεις ζημιών. Ήδη έχουν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας οι περιοχές που υπέστησαν ζημίες της τάξης του 100% και τα στοιχεία αυτά θα διατεθούν στον ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, ο κ. Περιφερειάρχης θα αιτηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον άμεσο προσδιορισμό της περιοχής των ζημιών και την κατάθεση στους πληγέντες της μεγαλύτερης δυνατής προκαταβολής της αποζημίωσης.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αφέθηκε ελεύθερος ο TikToker και πρώην αστυνομικός Βαγγέλης Μπαταρλής

Ελεύθερος αφέθηκε το πρωί της Τρίτης 30 Σεπτεμβρίου ο 33χρονος πρώην αστυνομικός Βαγγέλης Μπαταρλής,...

Αλεξανδρούπολη: Δικογραφία σε βάρος 4 ανήλικων που προκάλεσαν φθορές σε προαύλιο χώρο δημοτικού σχολείου

Συνελήφθη την 29-9-2025 το βράδυ στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης...

Πόθεν έσχες 2023: Τι δηλώνουν οι τέσσερις βουλευτές του Έβρου

Η δημοσίευση των δηλώσεων πόθεν έσχες για το 2023 αποκαλύπτει την οικονομική εικόνα των...

Ώρες κοινής ησυχίας 2025: Αλλάζουν από σήμερα 1 Οκτωβρίου – Το ωράριο και το πρόστιμο

«Ποδαρικό» με αλλαγή στις ώρες κοινής ησυχίας κάνει ο Οκτώβριος. Κάθε 1η Οκτωβρίου ξεκινά...

Παρόμοια