fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ελληνοτουρκικά: Διπλό μέτωπο σε Ανατολική Μεσόγειο και Θράκη – Τι επιδιώκει η Άγκυρα

Δεν είναι μόνο το τουρκικό γεωτρύπανο που έχει σημάνει συναγερμό. Η προσοχή της Αθήνας και στη Θράκη.

- Χορηγούμενη-

Δεν είναι μόνο οι ανακοινώσεις για το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο που έχουν σημάνει συναγερμό στην ελληνική διπλωματία τις τελευταίες ημέρες. Διότι μπορεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να εξετάζουν όλα τα σενάρια ως το προς το πού θα κινηθεί το «Αμπουλχαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο και τρόπους αντίδρασης επί του πεδίου, στο υπουργείο Εξωτερικών όμως, έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στη Θράκη.

Ήδη οι δυο ανακοινώσεις μέσα σε 10 ημέρες από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην οποία καταγγέλλουν την Ελλάδα για αποφάσεις που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα, φανερώνουν την πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να εντάξει στην προεκλογική του ατζέντα και τη Θράκη.

Από την ημέρα του θανάτου του ψευδομουφτή Αχμετ Μέτε στις 14 Ιουλίου, η τουρκική διπλωματία ανέπτυξε μεγάλη κινητικότητα και με όχημα την εκλογή του νέου ψευδομουφτή δεν αποκλείεται να θελήσει να προκαλέσει αναταραχή στον μουσουλμανικό πληθυσμό, να δείξουν τη δύναμή τους στην περιοχή.
Η κηδεία ήταν άλλωστε μια καλή αφορμή.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέδωσε ανακοίνωση, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ παρέστη στη κηδεία του, επίσκεψη στην περιοχή πραγματοποίησε και πρώην πρωθυπουργός Αχμετ Νταβούτογλου, ενώ αρκετός κόσμος μεταφέρθηκε στη Κομοτηνή με ναυλωμένα λεωφορεία.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον ορισμό των μουφτήδων ενόχλησε την Άγκυρα. Διότι σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο Μουφτής θα εξακολουθήσει να διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας καθώς, έχει δικαστικές αρμοδιότητες λόγω της εφαρμογής της Σαρία και τυχόν εκλογή του θεωρείται αντισυνταγματική.

Ο νόμιμος μουφτής θα επιλέγεται μέσα από έναν κατάλογο με τους επικρατέστερους υποψηφίους, τους οποίους θα αποφασίζει ένα σώμα από επίλεκτα μέλη της μειονότητας, ιμάμηδες, θεολόγους.

Η Άγκυρα έσπευσε να κατηγορήσει την Αθήνα ότι παραβιάζει το άρθρο 40 της συνθήκης της Λωζάννης και δεν επιτρέπει στην μειονότητα να επιλέξει μόνη της τους μουφτήδες.

Έτσι ανακοίνωσε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί ψηφοφορία σε όλα τα μέλη της μειονότητας της Ξάνθης, όταν το τουρκικό γεωτρύπανο θα έχει θεωρητικά ξεκινήσει τις εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκαν επίσης ότι το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής ζήτησε από του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν να κινητοποιηθούν νια να προσελκύσουν ψηφοφόρους για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Ο κ. Ζεϊμπεκ μάλιστα σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προκάλεσε με τη στάση του καθώς εξαπέλυσε επιθέσεις κατά της ελληνικής πολιτείας.
Στην Αθήνα πάντως αναμένουν ότι οι τόνοι θα ανέβουν για τη Θράκη και άλλο προκειμένου να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά της φιλήσυχης μουσουλμανικής μειονότητας και να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη ενόψει των εκλογών στη γειτονική χώρα το 2023.

Γι’ αυτό και το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, με αφορμή την αντίδραση της Τουρκίας στον νέο νόμο για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών που ψηφίσθηκε πρόσφατα από την Βουλή, την κατηγορεί ότι διαστρέφει και πάλι την πραγματικότητα και ότι προκειμένου να εξυπηρετήσει το αφήγημά της, ηθελημένα παραποιεί την αλήθεια.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο