fbpx
34.6 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

«Εκπαίδευση και συμπεριφορά του σκύλου»

- Χορηγούμενη-

Το μεγάλωμα ενός κουταβιού είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Από τη στιγμή που το νέο μέλος της οικογένειας, ένα μικρό, ανυπεράσπιστο-αλλά απαιτητικό- πλασματάκι μπαίνει στη ζωή σας, τίποτε δεν είναι όπως πριν.

Τους πρώτους μήνες της ζωής το κουτάβι μεγαλώνει με ρυθμούς ιλιγγιώδης σε σύγκριση με κάθε άλλη περίοδο της ζωής του. Κάθε μέρα το βλέπετε να αλλάζει καθώς αναπτύσσονται, παράλληλα το σώμα του, το μυαλό του και ο ψυχοσυναισθηματικός του κόσμος. Η διαδικασία αυτή είναι καθορισμένη από τη στιγμή που έρχεται στην οικογένειά το κουτάβι και ο ιδιοκτήτης έχει το προνόμιο να τη βιώσει, αλλά και την υποχρέωση να την παρακολουθήσει και να συμβάλει σε αυτή. Αποκτά την δυνατότητα και την ευθύνη να βάλει τα θεμέλια για τη διαμόρφωση και την ολοκλήρωση ενός νέου σκύλου και μέσα από αυτό, την ευκαιρία να ανακαλύψει πτυχές του ίδιου του εαυτού του.

Όπως, πολύ σωστά, έχει λεχθεί «καλός Ιδιοκτήτης ενός κουταβιού δε γεννιέσαι, γίνεσαι» και η “καριέρα” αυτή απαιτεί, πάνω απ’ όλα, αγάπη, αλλά και στοργή, αφοσίωση, υπομονή, επιμονή και γνώση. Τα περισσότερα από αυτά υπάρχουν ή καλλιεργούνται, αλλά δεν διδάσκονται. Η γνώση, όμως, θα βοηθήσει τον Ιδιοκτήτη να ανταποκριθεί καλύτερα σε πρακτικά και άλλα προβλήματα που θα προκύψουν.

Το σημερινό άρθρο που διαβάζετε (όπως και τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν) απευθύνεται στους νέους Ιδιοκτήτες και είναι γραμμένο με αγάπη για το κουτάβι και με επιστημονική ακρίβεια. Στόχος του δεν είναι να απαντήσει σε όλες σας τις απορίες, αυτό είναι αδύνατο, αλλά να αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες του κουταβιού, να παρακολουθήσετε ουσιαστικά την εξέλιξή του, να ξεπεράσετε πιο εύκολα τα προβλήματα της καθημερινής φροντίδας του και να συνεργαστείτε πιο εποικοδομητικά με τον εκπαιδευτή σας για ότι σας απασχολεί. Οπλισθείτε με αισιοδοξία και καλή σας επιτυχία!!!!.

Να σας ζήσει!!! Το νέο τρυφερό μέλος της οικογένειάς σας. Το αγαπημένο σας κουταβάκι είναι μόλις μερικών ημερών ή μηνών. Και εσείς ευτυχισμένοι Ιδιοκτήτες…….Επιτέλους, είστε μαζί στο σπίτι!! Έχετε ασφαλώς προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο για να το υποδεχθείτε. Το κρεβατάκι του, τα παιχνίδια του, τα αξεσουάρ του. Έχετε, επίσης, ήδη διαβάσει ένα σωρό βιβλία για το μεγάλωμά του. Ίσως έχετε παρακολουθήσει ακόμα κάποια μαθήματα από ειδικούς εκπαιδευτές σκύλων.

Είστε όμως νέοι και άπειροι!! Και το μικρό πλασματάκι που λατρεύετε σας προκαλεί ΔΕΟΣ. Το τάϊσμα του, το γαύγισμα του, οι σωματικές του ανάγκες είναι καταστάσεις άγνωστες για σας. “Θα τα καταφέρω;” αναρωτιέστε. Μοναδικό σας εφόδιο,-αλλά πολύ ουσιαστικό και απαραίτητο- είναι η πολλή σας αγάπη. Αρκεί όμως μόνο αυτή!!!!!!

Μεγαλώνοντας ένα κουτάβι απαιτεί πολλές φορές να χρησιμοποιήσουμε σωστά από τις ίδιες δεξιότητες που έχουμε καλλιεργήσει για την ανατροφή των παιδιών μας. Όπως σε κάθε καλή σχέση, η ισορροπία είναι πάντα ένα στοιχείο. Καμία σχέση δεν μπορεί να υπάρξει μόνο με την αγάπη, ανεξάρτητα από τους λαϊκούς στίχους ενός τραγουδιού που μας λέει ότι ”αγάπη είναι όλα όσα χρειαζόμαστε’’. Στην πραγματικότητα όταν η συμπεριφορά ενός παιδιού έχει γίνει ασεβής ή ακατάλληλη με το να του προσφέρουμε περισσότερη αγάπη το παιδί δεν διορθώνετε. Στην πραγματικότητα για την διόρθωση μιας δυσλειτουργικής σχέσεις απαιτείται η θέσπιση νόμων και να επιμένετε στην τήρηση των ΚΑΝΟΝΩΝ.

Κάθε Ιδιοκτήτης, ανάλογα με την προσωπικότητα, τις ιδιαιτερότητές του και το μορφωτικό, κοινωνικό του επίπεδο μεγαλώνει το κουτάβι του με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Έτσι, οι Ιδιοκτήτες διαμορφώνουν διάφορους τρόπους συμπεριφοράς απέναντι στα κουτάβια τους, οι οποίοι – όπως είναι φυσικό- προκαλούν την αντίδραση των κουταβιών, καθώς πρόκειται για μια σχέση αλληλεπίδρασης.

Κάτι που συχνά οι Ιδιοκτήτες ξεχνάνε είναι ότι τα κουτάβια από την πρώτη μέρα εισόδου στον κόσμο τους (αγέλη τους) έχουν τα μάτια τους στραμμένα πάνω τους, παρατηρούν τα πάντα και γίνονται οι μεγαλύτερες αυθεντίες στο κόσμο γύρω από αυτούς. Η θέση του εξαρτημένου τα κάνει να είναι προσεκτικά στις παρατηρήσεις τους με αποτέλεσμα να έχουν σημειώσει όλες τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, την ικανότητα τους να είναι σταθεροί στις αποφάσεις τους, τις ασυνέπειές τους. Και έχουν άριστα εφόδια να κάνουν παρατηρήσεις, γιατί ανατράφηκαν με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι άνθρωποι. Κατά συνέπεια, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τα κουτάβια τους, κάτι που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάνε. Να μην ξαφνιάζονται, λοιπόν, αν είναι επιθετικά, ντροπαλά, επιφυλακτικά, άγρια ή τρυφερά, στην περίπτωση που (άθελά τους) αυτοί τους τα περάσανε.

Επειδή το κουτάβι δεν γνωρίζει την γλώσσα μας “Ελληνικά” δεν μπορεί να εκφράσει με λόγια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, επιλέγει να τα εκδηλώσει με την συμπεριφορά του. Πίσω από τις δυσκολίες προσαρμογής στην τουαλέτα, στον ύπνο, στη διατροφή στις σχέσης με τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης του (οικογένειας) πίσω από την επιθετικότητα, το γαύγισμα, την καταστροφικότητα ή την κλοπή κρύβεται ίσως μια πρόκληση από την πλευρά του κουταβιού να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντί του. Η σωστή ενημέρωση μας θα βοηθήσουν να μεταφράσουμε τα μηνύματα του κουταβιού, αλλά και να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά μαζί του.

Είναι γεγονός ότι στην εποχή που ζούμε οι Ιδιοκτήτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα ψυχικής υγείας και η ευθύνη που νιώθουν για την εξέλιξη του κουταβιού τους είναι μεγάλη. Αναζητούν το ιδανικό μοντέλο διακυναγώγησεις μέσο του internet, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα περιοδικά, τις εφημερίδες ενώ δέχονται εκατοντάδες διαφημιστικά μηνύματα, μέσο Pet Shop, Κτηνιάτρους, κουτσομπολιά από διάφορους Ιδιοκτήτες ή υποτιθεμένους εκπαιδευτές σκύλων. Ένα μικρό ποσοστό καταφεύγει σε σεμινάρια και σχολές εκπαίδευσης σκύλων. Δηλώνουν ότι επιθυμούν να αποφύγουν τα λάθη που έκαναν. Ωστόσο, μέσα από αυτήν τη θεωρητική αναζήτηση συχνά δημιουργείται σύγχυση, αφού επιχειρούν να εφαρμόσουν πρακτικές που ίσως δεν τους ταιριάζουν. Απογοητεύονται, λοιπόν, κάθε φορά που ανακαλύπτουν ότι οι απόψεις τους δε συμβαδίζουν με τους χειρισμούς τους. Νιώθουν ενοχές σε κάθε δυσκολία και πανικοβάλλονται πιστεύοντας ότι έχασαν το παιχνίδι. Κατά συνέπεια, και παρά το γεγονός ότι έχουν καλές προθέσεις, συχνά αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και δημιουργούν ανασφάλεια στο κουτάβι με τη συμπεριφορά τους.

Θα χρειαστεί χρόνο λοιπόν, οργάνωση, υπομονή, επιμονή και καλή διάθεση “Θετική ενέργεια”. Ούτε στιγμή δεν πρέπει να πάει χαμένη ούτε μία ημέρα μην αμελήσετε την εκπαίδευσή του. Μπορεί το κουτάβι να έχει κάνει μια ιδιαίτερα απαιτητική είσοδο στον κόσμο σας, αλλά είναι βέβαιο πως χρειάζεστε να είστε ισορροπημένοι και γελαστοί. Δείξτε του το δρόμο και ακολουθήστε τις ανάγκες του.

Ευελπιστώ λοιπόν ότι θα είστε κοντά μου μέσα από αυτή την στήλη για να συνεργαστούμε μαζί για «το καλό του πιο πιστού φίλου του ανθρώπου» , περιμένω λοιπόν στο τηλ. 6983504917 και στο email: mpkouk@yahoo.gr, για να λύσουμε από κοντά τις εξειδικευμένες απορίες σας.

Κουκουζέλης Μπάμπης

Εκπαιδευτής Σκύλων

Email: mpkouk@yahoo.gr

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Ο Ντούμας Ευάγγελος-Εφραίμ θα αγωνιστεί στο Παρίσι στα 4×100 μικτή mixed

Με 17 κολυμβητές και κολυμβήτριες θα συμμετέχει η Εθνική Ομάδα Κολύμβησης και Μαραθώνιας Κολύμβησης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024». Οι κολυμβητές μας θα αγωνιστούν συνολικά...