fbpx
25.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Eκλογοαπολογιστική συνέλευση του N.T ΑΔΕΔΥ Έβρου

Εκλογές ΝΤ ΑΔΕΔΥ στις 26 Νοεμβρίου 2022

- Χορηγούμενη-

Η κατάσταση σήμερα

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση τουN.T ΑΔΕΔΥ ΕΒΡΟΥ πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι αυξήσεις στο ρεύμα, το πετρέλαιο, το αέριο και σε όλα τα βασικά προϊόντα εξαφανίζουν ό,τι απομένει από τους μισθούς μας. Μισθοί που μαζί με κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων σε Δημόσιο  και ιδιωτικό τομέα έχουν υποστεί ανελέητη επίθεση από όλες τις κυβερνήσεις. Από την άλλη γίνεται ξεκάθαρο ότι το «επιτελικό Κράτος» που προωθούν είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου, λειτουργεί όλο και πιο βαθιά με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, αντιμετωπίζει ως κόστος τις κοινωνικές ανάγκες (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κ.α.), ξεπουλάει τομείς – φιλέτα σε ιδιώτες για να αυξήσει τα κέρδη τους, διατηρεί όλο και λιγότερους μόνιμους κρατικούς υπαλλήλους ενώ αυξάνει την «ελαστική» εργασία.

Τους τελευταίους μήνες, ο πόλεμος στην Ουκρανία οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καταδικάζοντας εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση. Με αφορμή την απαράδεκτη και καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, νέα βάρη φορτώνουν στις πλάτες των εργαζομένων με τις καθημερινές ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε βασικά προϊόντα. Η περιοχή μας έχει μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο «πολεμικού υλικού» προς την Ουκρανία. Οι εργαζόμενοι του Έβρου δεν έχουμε κανένα συμφέρον να στοιχηθούμε πίσω από τη μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, πίσω από κανένα ληστή που δολοφονεί και ξεζουμίζει τους εργαζόμενους στραγγαλίζοντας τα δικαιώματα τους. Απαιτούμε να μην συμμετέχει η χώρα μας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις  ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο. Αλληλεγγύη στα θύματα του πολέμου,  στους πρόσφυγες και τους ξεριζωμένους.

Οι εξελίξεις στο Δημόσιο

Εδώ και πολλά χρόνια, παρά την εναλλαγή των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η κατεύθυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο έμεινε σταθερή –απόλυτα συνδεδεμένη με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιταχύνθηκαν λοιπόν μια σειρά από εξελίξεις:

 • Οι μισθοί μας έχουν ρημαχτεί από τις «περιοριστικές πολιτικές» που εφαρμόστηκαν και την τελευταία πενταετία.
 • Η πανδημία άσκησε αφόρητη πίεση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και αποκάλυψε τη γύμνια, την υποστελέχωση – υποχρηματοδότηση – απαξίωση του ΕΣΥ σε όλη του την έκταση.
 • Συνεχίστηκε η αντιδραστική αξιολόγηση (με παραλλαγές στον κλάδο της Εκπαίδευσης).
 • Ψηφίστηκε ο νόμος «Χατζηδάκη» που έβαλε στο στόχαστρο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και επέβαλε / επέκτεινε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ένας νόμος που συνεχίζει να «χτίζει» στους αντεργατικούς νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σήμερα είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια επιβολής προβλέψεών του (εγγραφή σωματείων στο ΓΕΜΗΣΟΕ, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και συνελεύσεις).
 • Έγινε προσπάθεια επιβολής των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών (με πρώτα τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών – που βρήκε σθεναρή αντίσταση, με μεγάλα ποσοστά αποχής).
 • Έγιναν προσπάθειες από την κυβέρνηση για γενίκευση της τηλεργασίας (με επίκληση της πανδημίας και των μέτρων προστασίας) αλλά και της κινητικότητας στο Δημόσιο. Η κατεύθυνση δεν αλλάζει, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με ΝΔ:  μόνιμη υποστελέχωση και στόχο έναν κρατικό μηχανισμό με λίγους κρατικούς υπαλλήλους – στελέχη, εχθρικό προς το λαό.

Αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες για τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να αξιοποιήσει για να ολοκληρώσει τον σφαγιασμό των εργατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, να επεκτείνει μια σειρά από αντιλαϊκούς νόμους για την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Τις αντιδράσεις που γεννάει η εξαθλίωση, προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν με αυταρχισμό και καταστολή του εργατικού κινήματος.

Η δράση της πλειοψηφίας του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ ΕΒΡΟΥ

Σε αυτά τα 5 χρόνια & 7 μήνες θητείας η πλειοψηφία του ΝΤ απέφυγε να κάνει εκλογές αξιοποιώντας τις παρατάσεις λόγω πανδημίας ενώ δεκάδες σωματεία έκαναν εκλογές δια ζώσης. Στόχος η διατήρηση των συσχετισμών ενώ δεν φρόντισε να οργανώσει καμία ουσιαστική δράση ή παρέμβαση για τα μεγάλα ζητήματα των εργαζομένων του κλάδου και του νομού(σοβαρή υποστελέχωση των νοσοκομείων, των υπηρεσιών των Δήμων κλπ). Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός (ΔΑΚΕ Δ.Υ – ΔΗ.ΣΥ.Π) σταθερά λειτούργησε στην κατεύθυνση της καθήλωσης των εργαζομένων, αφού συμφωνούν με την κοινή στρατηγική όλων των κυβερνήσεων. Κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να αποπροσανατολίσουν, να κρύψουν το αυτονόητο – ότι αυτά τα συμφέροντα είναι ασυμβίβαστα με τα δικαιώματα των εργαζομένων, ότι για να καλυτερεύσει η ζωή μας χρειάζεται ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική, ότι για να ζήσουμε εμείς καλύτερα χρειάζεται να απαιτήσουμε να χάσουν οι προνομιούχοι.

 • Στην πράξη, το μόνο που έκαναν, ως μηχανισμός επικύρωσης των αποφάσεων, ήταν να αναπαράγουν τα δελτία τύπου της ΑΔΕΔΥ.
 • Για το μεγάλο θέμα της κατεδάφισης της δημόσιας υγείας μέσα στην πανδημία, για τα τεράστια προβλήματα της τηλεκπαίδευσης, για την τεράστια έλλειψη προσωπικού από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα μεγάλα προβλήματα των συμβασιούχων συναδέλφων,   την αναγόρευση της ατομικής ευθύνης σε αποκλειστικό τρόπο αντιμετώπισης των πάντων, δεν οργάνωσε δράσεις για να κινητοποιηθούν ουσιαστικά τα σωματεία, να αναδείξουν και να επιβάλουν λύσεις στα προβλήματα όπως έκαναν άλλα ΝΤ. Το ΝΤ ουσιαστικά  διευκόλυνε την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Χαρακτηριστική η στάση του απέναντι στην ψήφιση και εφαρμογή  του νόμου Χατζηδάκη ( αρνήθηκε να οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε κηρυγμένες απεργίες της ΑΔΕΔΥ με το αιτιολογικό της πανδημίας, δεν καταδίκασε τις ηλεκτρονικές εκλογές στους εκπαιδευτικούς).

Η δική μας δραστηριότητα

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ αυτή την περίοδο δώσαμε τη μάχη ενάντια στην αντεργατική πολιτική, και συσπειρωμένες στο Π.Α.ΜΕ. μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα:

 • Αποκαλύψαμε στα μάτια των συναδέλφων μας τον πραγματικό ένοχο, μπήκαμε μπροστά ώστε να μην περάσει η στάση αναμονής και ο εκφυλισμός των συλλογικών διαδικασιών με επίκληση της πανδημίας, δεν λογαριάσαμε κόπο.
 • Δώσαμε τον αγώνα για μέτρα προστασίας από την πανδημία με το σύνθημα «και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή». Σε αντίθεση με την πλειοψηφία  που με πρόσχημα τα μέτρα προστασίας είχαν κηρύξει σιωπητήριο.
 • Αντιπαλέψαμε τον νόμο Χατζηδάκη μπήκαμε μπροστά, ενημερώσαμε, αποκαλύψαμε το περιεχόμενό του, ξεσηκώσαμε τους συναδέλφους (όταν ακόμα ο κυβερνητικός συνδικαλισμός είχε τη θέση ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά στο Δημόσιο). Σήμερα, που η πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ έχει προσχωρήσει στη γενική θέση «όχι στον νόμο Χατζηδάκη», συνεχίζουμε τον αγώνα βάζοντας εμπόδια σε κάθε βήμα εφαρμογής του νόμου-όπως στους εκπαιδευτικούς- για να ακυρωθεί στην πράξη.
 • Δώσαμε τη μάχη για την επιτυχία απεργιών και κινητοποιήσεων σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ΔΑΚΕ Δ.Υ- ΔΗ.ΣΥ.Π που η δράση τους εξαντλούνταν στην αποστολή δελτίων τύπου και σε ¨πύρινους¨ λόγους στις συγκεντρώσεις για να ¨κρύψει¨ με φωνές τη συμφωνία της με την αντιλαϊκή πολιτική.

Βγαίνουμε στην αντεπίθεση!

Συνάδελφε- συναδέλφισσα

Η γραμμή και η στάση που ακολούθησε η πλειοψηφία δοκιμάστηκε και χρεοκόπησε. Περιορίζει και αφοπλίζει τους εργαζόμενους. Είναι γραμμή στήριξης των στρατηγικών επιλογών κυβέρνησης και καπιταλιστών. Λύση για τους εργαζόμενους δεν είναι ούτε η εναλλαγή κυβερνήσεων. Η ζωή απέδειξε ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά τα αντεργατικά μέτρα παραμένουν και επεκτείνονται. Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη και τον αγώνα του εργαζόμενου λαού, με αιτήματα και πλαίσιο δράσης σε ρήξη με τις κυβερνητικές επιλογές, με βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δύναμη μας βρίσκεται σε ένα κίνημα που να ενώνει στη βάση των κοινών αντικειμενικών μας συμφερόντων, που θα αναδεικνύει τον ένοχο και θα τον βάζει απέναντι.

Σε καλούμε να στηρίξεις-ψηφίσεις τη ΔΑΣ και το πλαίσιο δράσης της. Για ένα Ν.Τ ΑΔΕΔΥ όπλο στα χέρια των εργαζομένων και όχι έναν ακόμη μηχανισμό της κυβέρνησης:

 • Κατάργηση των φόρων σε ρεύμα, αέριο, καύσιμα και μείωση των τιμών.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, γενναίες μειώσεις δημοτικών τελών και να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί για τα λαϊκά νοικοκυριά.
 • Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
 • Προσλήψεις προσωπικού σε όλες τη δημόσιες υπηρεσίες. Σταθερή-μόνιμη δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Καμιά περικοπή στο επίδομα για τα βαρέα-ανθυγιεινά. Διεύρυνση του και σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων.
 • Ο νόμος Χατζηδάκη να μείνει στα χαρτιά. Όχι στον περιορισμό των συνδικαλιστικών και των λαϊκών ελευθεριών. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που έχουν να κάνουν με την αντιδραστική – τιμωρητική αξιολόγηση και κινητικότητα.
 • Καμιά ιδιωτικοποίηση, καμιά εκχώρηση δημόσιων, κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Όχι στο ξεπούλημα του Μετοχικού Ταμείου.
 • Δημόσια-καθολική –υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση και αναβάθμιση παροχών και συντάξεων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και επιστροφή των λεηλατημένων από τα αποθεματικά των Ταμείων. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
 • Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, Προληπτικής Ιατρικής για όλους.

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ! ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙΚΟ!

Υποψηφιότητες

Για το Δ.Σ

Α/ΑΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΥΠΗΡΕΣΙΑ
1Γκιδίκα ΣταματίαΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛ.ΠΕΡΙΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΕΠΘ-ΜΘ
2Γουλάρας Θανάσης Α΄ΕΛΜΕ
3Δαλάτσης ΔημήτρηςΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
4Δευτεραίος ΣάββαςΕΙΝΟΚΥΘ
5Δινδίνης ΝίκοςΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ
6Δραμανίδου ΝίκηΑ΄ΕΛΜΕ
7Κοσμίδου ΤαμάραΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ
8Κώστογλου ΚώσταςΔΗΜΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
9Λουδάρου ΑναστασίαΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ
10Μάτσα ΣταματίαΑ΄ΕΛΜΕ
11Μπακαλούδη ΜαρίαΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ
12Μπάρμπα Αθανασία (Σάσα)ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ
13Ναζλής ΚώσταςΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
14Παγωνίδης ΔημήτρηςΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡ/ΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ
15Ρίγγου ΆρτεμιςΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ
16Χαμουκαρίδης ΓιώργοςΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡ/ΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ

 Για την Εξελεγκτική Επιτροπή

Α/ΑΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΥΠΗΡΕΣΙΑ
1Χατζάκη ΔάφνηΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ
2Χρυσοχοϊδου ΦωτεινήΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡ/ΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ
- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η λειτουργία παραρτήματος ΕΠΑΣ Μαθητείας στις Σάπες

Για δεύτερη χρονιά, με δύο τμήματα από δύο τάξεις στις ειδικότητες,1) Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων,2) Βοηθών Φαρμακείου,ξεκίνησαν την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 τα μαθήματα στο...