fbpx
5.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Εκδήλωση για την απελευθέρωση των Φερών από τους ναζί

- Χορηγούμενη-

Εκδήλωση με αφορμή τα 78 χρόνια από την απελευθέρωση των Φερών από τους ναζί κατακτητές διοργάνωσε την Κυριακή 28 Αυγούστου η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ, σε συνεργασία με τα Παραρτήματα Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου – Ορεστιάδας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Η εκδήλωση έγινε στην κεντρική πλατεία των Φερών και μίλησε ο Σταύρος Μπάζας, μέλος της ΕΠ Αν. Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, αντιπλοίαρχος ε.α. και στέλεχος του ΚΚΕ.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης Φερών από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και το Παράρτημα Αλεξανδρούπολης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ενώ στεφάνι κατατέθηκε και εκ μέρους του Δήμου Αλεξανδρούπολης από τον αντιδήμαρχο Φερών Δημήτρη Κολγιώνη

Η απελευθέρωση της πρώτης ελληνικής πόλης από τον κατοχικό ζυγό

Ο Σταύρος Μπάζας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα γεγονότα της απελευθέρωσης των Φερών, της πρώτης πόλης της Ελλάδας που απελευθερώθηκε από τον κατοχικό ζυγό, που -όπως είπε- ήταν μία «απελευθέρωση που επέβαλε κυριολεκτικά ο λαός, δείχνοντας την αστείρευτη δύναμη που έχει αν πιστέψει στη δύναμή του και κινητοποιηθεί».

Ήταν 28 Αυγούστου του 1944 και οι κάτοικοι των Φερών και της γύρω περιοχής, σε συνεργασία με το 81ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, με ένα τεράστιο συλλαλητήριο που οργάνωσαν το ΕΑΜ και η ΕΠΟΝ και στο οποίο συμμετείχαν οι Φεριώτες, άντρες και γυναίκες, οι κάτοικοι των γύρω χωριών, οι νέοι, οι μαθητές με τους καθηγητές τους περικύκλωσαν με απίστευτη γενναιότητα το στρατόπεδο των Γερμανών, που με το χέρι στη σκανδάλη τούς σημάδευαν.

Σύσσωμος ο λαός όμως δεν έκανε πίσω, αλλά απαίτησε από τον κατοχικό στρατό να φύγει και να τους παραδώσει την πόλη. Οι Γερμανοί βρέθηκαν σε αμηχανία και αιφνιδιάστηκαν βλέποντας την αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων και με το ηθικό τους κλονισμένο, καθώς η ροή του πολέμου είχε αλλάξει ολοφάνερα εναντίον τους στο ανατολικό μέτωπο. Είχαν ήδη επιτευχθεί οι νίκες του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ και στο Κουρσκ, όπου στο μεν Στάλινγκραντ αιχμαλωτίστηκε ολόκληρη στρατιά με 92 χιλιάδες στρατιώτες μαζί με τον ίδιο τον στρατάρχη Φον Πάουλους και 22 στρατηγούς του. Στο δε Κουρσκ ο σοβιετικός στρατός κατέστρεψε χιλιάδες γερμανικά τανκς και πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο μέτωπο. Αυτές ήταν οι μάχες που έκριναν τον πόλεμο.

Κάτω λοιπόν από αυτό το κλίμα ο Γερμανός διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, βλέποντας το τεράστιο πλήθος να περικυκλώνει το στρατόπεδό τους, κάλεσε τον Αθηνόδωρο Κατσαβουνίδη, που ήταν ο διοικητής των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στον Έβρο και παρέδωσε την πόλη. (Ο Γερμανός διοικητής εκτελέστηκε αργότερα από τους Γερμανούς για προδοσία). Το βράδυ οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Μόσχας και του Λονδίνου μετέδιδαν: «Σήμερον 28 Αυγούστου 1944 το 81ο Σύνταγμα Πεζικού του ΕΛΑΣ εισήλθεν εις Φέρες και απελευθέρωσε την πόλη».

Στον χαιρετισμό του, ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης ανέφερε πως τα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης των Φερών παραμένουν και σήμερα επίκαιρα, καθώς σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια επιχείρηση διαστρέβλωσης της Ιστορίας και συκοφάντησης του σοσιαλισμού με την ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό – ναζισμό.

«Η ΕΕ έχει μετατρέψει σε επίσημη πολιτική και ιδεολογία τον αντικομμουνισμό», τόνισε, «ξεπλένοντας με αυτόν τον τρόπο τα αίσχη του καπιταλιστικού συστήματος. Παράλληλα, εξοπλίζουν νεοναζιστικές ομάδες και γκρεμίζουν τα αγάλματα του ηρωικού Κόκκινου Στρατού και της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Αυτές είναι οι “αξίες” και τα “ιδανικά της”.

Στην πατρίδα μας, με τις ευλογίες όλων των αστικών κυβερνήσεων, προσπαθούν να διαγράψουν την ιστορική μνήμη και να αποσιωπήσουν τον ρόλο του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, στην πάλη κατά της ξένης κατοχής και της ντόπιας αστικής εξουσίας».

Επίσης, αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις, που χαρακτηρίζονται από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με κίνδυνο να υπάρξουν αλυσιδωτές επιδράσεις στην περιοχή και να μπλέξουν σε μεγάλες περιπέτειες τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής. Και τόνισε: «Η κυβέρνηση με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων παίζει επικίνδυνα “παιχνίδια με τη φωτιά”, με την αποστολή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, απογειώνοντας την εμπλοκή και τους κινδύνους για τον λαό. Από το κάδρο δεν λείπουν οι αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων πως η Αλεξανδρούπολη αποτελεί στόχο των πυραύλων τους. Μόλις πρόσφατα η ρωσική διπλωματία κατέταξε την Ελλάδα στις μη φιλικές χώρες. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Ιδιαίτερα εδώ στην Αλεξανδρούπολη, με το λιμάνι της πόλης, το οποίο έχει μετατραπεί σε μια “Σούδα του Βορρά” και στρατιωτικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εξέλιξη, που σηματοδοτεί την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία. Και όσο θα μεγαλώνει η εμπλοκή, θα μεγαλώνουν και οι κίνδυνοι για τον λαό. Ταυτόχρονα η Τουρκία με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ αναβαθμίζει της αξιώσεις της στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο. Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αποτελούν την κοινή αιτία της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας και του πολέμου».

Ενώ καταλήγοντας τόνισε: «Η σωστή πλευρά της Ιστορίας για τον λαό βρίσκεται στην οργάνωση της αντεπίθεσης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για τα δικαιώματα και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Κρατάμε ζωντανή την ελπίδα, γιατί πιστεύουμε πως τελικά “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”. Έχει έρθει η ώρα να πιαστούμε ξανά χέρι-χέρι και να προχωρήσουμε, συμπορευόμενοι με το ΚΚΕ. Να κρατήσουμε ψηλά το ιστορικό χωνί του ΕΠΟΝίτη και να βροντοφωνάξουμε: Δεν κάνουμε βήμα πίσω, συνεχίζουμε στα χνάρια των ηρώων μας»

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο