Μεγάλες πυρκαγιές σαρώνουν τη Σμύρνη, προκαλώντας χάος, ενώ εκατοντάδες τουρίστες αποκλείστηκαν. Μάλιστα, οι στάχτες και η οσμή της φωτιάς έφτασαν μέχρι τα ελληνικά νησιά, όπως η Πάτμος.
Μια τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε στο δημοφιλές θέρετρο Foça, στη Σμύρνη, πριν οι ισχυροί άνεμοι αναζωπυρώσουν τις φλόγες και τις στείλουν προς γειτονιές και κατοικημένες περιοχές, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Ένας ύποπτος κατηγορείται ότι ξεκίνησε την πυρκαγιά όταν φέρεται να έβαλε φωτιά στο σπίτι του, ενώ σε συνθήκες μεγάλης ξηρασίας η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με ταχύτητα.
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη βρίσκεται σε έναν «θερμικό θόλο», ο οποίος προκαλεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.
Οι πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν σε πολλά κράτη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς δεκάδες κάτοικοι στα νότια της Ευρώπης αναζήτησαν καταφύγιο από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.
Οι Αρχές από την Ισπανία έως την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γαλλία κάλεσαν τους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο και να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους από τον πρώτο μεγάλο καύσωνα του καλοκαιριού.
Ασθενοφόρα βρίσκονταν σε ετοιμότητα κοντά σε τουριστικά hotspots, καθώς οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι τέτοιοι καύσωνες, που εντείνονται από την κλιματική αλλαγή, θα γίνονται πιο συχνοί.
Πύρινη κόλαση στην Τουρκία
Στην Τουρκία, οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Σμύρνης ανεστάλησαν, ανέφερε η Sun. Εκατοντάδες επιβάτες έμειναν αποκλεισμένοι λόγω των πυρκαγιών.
Αεροπλάνα έριχναν μεγάλες ποσότητες νερού πάνω από τις εστίες φωτιάς σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τις φλόγες.
Οι κάτοικοι παρακολουθούσαν με τρόμο τα σπίτια τους να τυλίγονται στις φλόγες, ενώ οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για την αντιμετώπιση της τεράστιας πυρκαγιάς σε όλη τη Σμύρνη. Στη μεγάλη επιχείρηση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης συμμετείχαν 625 άτομα, συμπεριλαμβανομένων έξι ελικοπτέρων, 46 πυροσβεστικών οχημάτων, εννέα μπουλντόζων και 13 οχημάτων παροχής νερού.
Περίπου 550 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από περίπου 175 σπίτια στο Ilıpınar.
Τέσσερις πυροσβέστες φέρεται να έπαθαν δηλητηρίαση από τον καπνό, ενώ δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Η ακριβής αιτία της παραμένει άγνωστη. Μια άλλη πρόταση είναι ότι η πυρκαγιά μπορεί να προκλήθηκε από γραμμή υψηλής τάσης.
Ο κυβερνήτης Süleyman Elban κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες. Είπε ότι η χαμηλή υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες πυρκαγιές.
Ο κυβερνήτης δήλωσε: «Αναμένουμε ότι οι επόμενες τέσσερις ή πέντε ημέρες θα είναι πολύ ζεστές, με ισχυρούς ανέμους και χαμηλή υγρασία. Αυτές οι συνθήκες είναι ιδανικές για μια πυρκαγιά.
Κινδυνεύει η ζωή όλων μας. Πρέπει όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Murat Kurum, δήλωσε ότι 23 σπίτια και 47 μονάδες σε 3 χωριά καταστράφηκαν από δασικές πυρκαγιές στο Bilecik, ενώ 41 σπίτια και 25 αχυρώνες και αποθήκες υπέστησαν επίσης σοβαρές ζημιές.
Οι δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία ξέσπασαν το απόγευμα της Κυριακής στην επαρχία της Σμύρνης, τροφοδοτούμενες από ισχυρούς ανέμους, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.