fbpx
12.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Εγνατία Οδός: πώς προχωρούν τα 4+1 μεγάλα έργα σε Θεσσαλονίκη, Κλεισούρα, Ξάνθη & Έβρο

- Χορηγούμενη-

Σημαντικές εξελίξεις αναμένεται να φέρει το 2024 στα μεγάλα έργα που υλοποιεί η Εγνατία Οδός Α.Ε. Με το ξεκίνημα του νέου έτους δύο έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν ενώ ακόμα άλλα δύο θα οδεύσουν προς την ολοκλήρωση τους. Μεγάλο θέμα για την εταιρεία είναι το ίδιο που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι ΔΕΚΟ και δεν είναι άλλο από την έλλειψη προσωπικού. Παρά ταύτα η Εγνατία Οδός καταφέρει να σημειώσει υψηλές επιδόσεις στις απορροφήσεις κονδυλίων στα 4 τελευταία χρόνια.

Πως προχωρούν τα μεγάλα έργα
Το μεγάλο έργο της Εγνατία Οδός Α.Ε. για την σύνδεση του ΟΛΘ με το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας παρουσιάζει διπλό πρόσωπο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Κουτσούκος μιλώντας στο ypodomes.com σημείωσε πως το έργο έχει διαχωριστεί στο νότιο και το βόρειο τμήμα.

Τα έργα του νότιου τμήματος προχωρούν με καλούς ρυθμούς και αν δεν υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις θα μπορέσει να ολοκληρωθεί εντός του 2024. Να θυμίσουμε πως τα έργα εκτελεί η ΑΚΤΩΡ.

Αντίθετα τα έργα στο βόρειο τμήμα έχουν κολλήσει λόγω απαλλοτριώσεων. Όπως ανέφερε στο ypodomes ο κ.Κουτσούκος ενώ έχει ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία των απαλλοτριώσεων υπάρχουν ιδιοκτήτες που αρνούνται να εγκαταλείψουν τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις με αποτέλεσμα να μην μπορούν αντίστοιχα να εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες.

“Αναμένουμε να γίνει μια διαδικασία που ονομάζεται διοικητική αποβολή με δικαστική εντολή. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, οι απαλλοτριώσεις έχουν ολοκληρωθεί, πρέπει να δοθεί η εντολή για να μπορέσουμε να δώσουμε τους χώρους στον ανάδοχο για να εκτελέσει τις εργασίες κατασκευής” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα έργα από την στιγμή που ο ανάδοχος θα έχει τις απαραίτητες εκτάσεις θα απαιτήσουν περίπου ένα έτος για να ολοκληρωθούν. Αυτό σημαίνει πως στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα μπορέσει να γίνει μέχρι τις αρχές του 2026.

Αντίθετα το έργο για την σήραγγα Κλεισούρας που εντάσσεται στην ευρύτερη εργολαβία της επαρχιακής οδού Καστοριάς-Πτολεμαϊδας πάει καλά. Το έργο εκτελείται στο τμήμα ρέμα Κωτούρη-όρια Νομού Κοζάνης. Ανάδοχος είναι η ΑΚΤΩΡ και όπως αποκαλύπτει ο επικεφαλής της Εγνατία Οδός Α.Ε. οι εργασίες είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Η ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται για το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Το ίδιο καλά πάει και το έργο το τμήμα Δημάριο-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον κάθετο άξονα Ξάνθη-Σύνορα. Όπως σημειώνει ο κ.Κουτσούκος, τα έργα προχωρούν κανονικά και αναμένεται να γίνει η παράδοση του έργου μέχρι το τέλος του μήνα. Το έργο κλείνει με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τέλος, κολλημένο στις προσφυγές παραμένει το τέταρτο μεγάλο έργο που έχει αναλάβει η Εγνατία Οδός Α.Ε. για το τμήμα Εχίνος-Δημάριο του ίδιου άξονα. Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη εδώ και δύο έτη αλλά δυστυχώς έχει αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής αντιπαράθεσης για δύο εταιρείες που το διεκδικούν.

Από την μία είναι η ΑΚΤΩΡ και από την άλλη είναι η ΟΔΟΣ ΑΤΕ που μάχονται για την ανάληψη του έργου. Το δυστύχημα για το ίδιο το έργο είναι, πως λόγω αυτής της κόντρας χάνει την χρηματοδότηση που είχε από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο θα πρέπει να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2021-2027), πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τρέξει εκ νέου της διαδικασίες ένταξης.

Τέλος έχουμε και το μικρότερο έργο που αφορά την παράκαμψη Προβατώνα, στον κάθετο άξονα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. Τα έργα είναι υπό ολοκλήρωση και αναμένεται η παράδοση του τμήματος μέχρι το τέλος του έτους. Με αυτό το έργο ολοκληρώνονται τα έργα στον κάθετο άξονα, σύμφωνα με τον παλιό σχεδιασμό.

Τα διόδια και η συντήρηση της Εγνατίας Οδού
Στο θέμα του άξονα της Εγνατίας Οδού επίσης έχουμε νέα, καθώς υπεγράφησαν οι συμβάσεις συντήρησης του άξονα Ηγουμενίτσα-Θεσσαλονίκη-Κήποι Έβρου. Το δυτικό τμήμα Ηγουμενίτσα-Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει η ΤΕΡΝΑ ενώ το ανατολικό τμήμα Θεσσαλονίκη-Κήποι Έβρου το αναλαμβάνει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Αναφορικά με το θέμα των διοδίων δεν έχει αποφασιστεί για το 2024 αύξηση του κομίστρου από τα 3 λεπτά που είναι σήμερα καθώς η αύξηση του αποτελεί στοιχείο του εν εξελίξει διαγωνισμού παραχώρησης της Εγνατίας οδού από το ΤΑΙΠΕΔ. Στην διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση έχει επικρατήσει το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS PROJECTS.

Οι απορροφήσεις και η προεδρία της ASECAP
Με πολύ καλούς ρυθμούς όμως κινήθηκαν οι απορροφήσεις κονδυλίων για τα έργα που διαχειρίζεται η Εγνατία Οδός Α.Ε. από το 2017 και μετά. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας το 2017 είχαμε 48,5 εκατ. ευρώ απορροφήσεις, 31,6 εκατ. το 2018 και 25,5 εκατ. ευρώ το 2019.

Από το 2020 που ξεκινούν σημαντικά έργα παρατηρείται αύξηση και συγκεκριμένα: 30,3 εκατ. ευρώ το 2020, 37,2 εκατ. ευρώ το 2021, 39,8 εκατ. ευρώ το 2022 και το υψηλότερο το 2023 με εκτίμηση για 53,8 εκατ. ευρώ.

Αντίστροφα, η αιμορραγία της εταιρείας σε ανθρώπινο δυναμικό συνεχίζεται. Το 2017 η Ε.Ο. είχε 241 άτομα, το 2018 έπεσε στους 194, το 2019 στους 143, το 2020 στους 136, το 2021 στους 118, ενώ το 2022 και το 2023 κλείνει με μόλις 110 άτομα, δηλαδή το μισό προσωπικό.

Εδώ έχουμε και το παράδοξο στοιχείο πως παρά την συνεχή μείωση του προσωπικού της εταιρείας οι απορροφήσεις όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αλλά σταθερα από το 2020 και μετά να παρουσιάζουν αυξητική πορεία.

Παράλληλα η Εγνατία Οδός Α.Ε. αναμένει και την απόφαση του υπουργείου Υποδομών για την ανάληψη έργων οδικής ασφάλειας με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι το μεγάλο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας που ονομάζεται ΠΕΒΟΑ.

Αναφορικά και με τον Κωνσταντίνο Κουτσούκο, που διετέλεσε μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι πρόεδρος της Hellastron (πλέον είναι ο κ.Μανώλης Βράιλας), από την 1.1.24 θα γίνει πρώτος αντιπρόεδρος της ASECAP, της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας των αυτοκινητόδρομων με διόδια, ενώ το το 2025 θα αναβαθμιστεί σε πρόεδρος της ομοσπονδίας. Θα είναι ο δεύτερος Έλληνας που θα έχει στα χέρια του το τιμόνι της ASECAP, μετά τον Βασίλη Χαλκιά.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο