Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2025 με θέμα «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή», το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης θα έχει δωρεάν είσοδο το Σάββατο 17/5 και την Κυριακή 18/5 για όλους τους επισκέπτες, με βιωματικές ξεναγήσεις από το εξιδεικευμένο προσωπικό του μουσείου.

Προσεχές Πρόγραμμα Εκδηλώσεων ΕΜΘ




Σάββατο 24/05 19:00 στο μουσείο:
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια 2025», ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και οι εκδόσεις Επίκεντρο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαριάνθης Φ. Παλάζη
Αρχιγένεια Εκπαιδευτήρια. Γυναικεία διδασκαλική κινητικότητα και κοινωνικότητα 1857-1922.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Κατερίνα Δαλακούρα, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,
Βασιλική Θεοδώρου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
και η συγγραφέας του βιβλίου Μαριάνθη Φ. Παλάζη.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγγελική Γιαννακίδου, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Ε.Μ.Θ.
Κυριακή 25/05 στις 20:30 στο μουσείο:
ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
«ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑ» των Γιώργου Χρονά – Γιάννη Βουλτσίδη.
Μία μουσικοποιητική κατάσταση (όχι παράσταση) των: Γιώργου Χρονά και Γιάννη Βουλτσίδη, σε έναν συνδυασμό ζωντανής μουσικής, προφορικότητας, θεάτρου σκιών, όπου πρωταγωνιστούν πίσω απο τον φωτισμένο μπερντέ οι ευγενικές σκιές (φιγούρες) των: Ντίνου Χριστιανόπουλου, Μάνου Χατζιδάκη, Γιάννη Τσαρούχη, Μαρίας Κάλλας, Πιέρ Πάολο Παζολίνι, Φρατζίσκο της Ασίζης και Δάντη Αλιγκιέρι.
Γενική είσοδος: 7€.
Τα άγνωστα κτήρια της πόλης μου
Το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικής του ΕΜΘ σε συνεργασία με το 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης- Ελενη Φιλλιπίδη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, σχεδιάσαν και υλοποιούν ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Τοπικής Ιστορίας με μαθητές του σχολείου. Η δράση είναι σε εξέλιξη και έχουν υλοποιηθεί τέσσερις δίωρες συναντήσεις όπου οι μαθητές έχουν ερευνήσει το αρχειακό υλικό του μουσείου, έχουν πάρει συνεντεύξεις και έχουν εντοπίσει 10 άγνωστα (στο σήμερα) κτίρια της πόλης τους, μέσα από το φωτογραφικό αρχείο του μουσείου. Επόμενο στάδιο, η επιτόπια έρευνα και η φωτογράφιση των σημείων όπως είναι σήμερα. Τελικό στάδιο, η ψηφιακή παρουσιάση του ΠΡΙΝ και του ΤΩΡΑ, μαζί με την ιστοριά του κάθε κτιρίου προσβάσιμη σε όλους και με QR Code στο εκάστοτε σημείο ενδιαφέροντος και στην ιστοσελίδα του ΕΜΘ και του 5ου Γυμνασίου.
Σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνιά παρουσιάσης της δράσης.