fbpx
10.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Διπλασιάζεται η επιδότηση σε ρεύμα και θέρμανση – Στα 500 εκατ. ευρώ το ενεργειακό πακέτο

- Χορηγούμενη-

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας σήμερα το πρωί της Παρασκευής 8/10/2021.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος και ανακοίνωσε διπλασιασμό της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια, πρόσθετη μείωση για τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και εμπορικές εκπτώσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Με τον τρόπο αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός, δημιουργείται αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας για το κοινωνικό σύνολο και μόνιμος αποσβεστικός μηχανισμός για την αντιστάθμιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια που αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις:

Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου αυξάνεται από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρακτικά η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες το μήνα, πάνω από την έκπτωση 30 % που χορηγεί από τον Αύγουστο και απευθύνεται σύσταση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.
++

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα «ώστε, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, να μη δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς»

Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15.% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το φυσικό αέριο (όπως και άλλα καύσιμα θέρμανσης πέρα από το πετρέλαιο) εντάχθηκε στο επίδομα θέρμανσης.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η εξέλιξη της κρίσης έχει υπερβεί κάθε πρόβλεψη ενώ έκανε λόγο για πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσής της. Για το λόγο αυτό, εφόσον χρειαστεί, το ύψος των ενισχύσεων θα επανεκτιμηθεί μετά από 1-2 μήνες ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές.


Για μια νέα ενεργειακή κρίση, η οποία προκαλεί επιπλέον σημαντικό και αυξημένο βάρος στα νοικοκυριά έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνοντας τα κυβερνητικά μέτρα κατά των ανατιμήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και εθνικές στρατηγικές αποδεικνύοντας πως έχει άμεσα αντανακλαστικά επισήμανε ο κος Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι : «σε εθνικό επίπεδο θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος του πολίτη για να υπερκαλύπτει τις αναταράξεις», ενώ επισήμανε ότι:

Διπλασιάζεται η ενίσχυση επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος
Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών τα συγκεκριμένα μέτρα ανέρχονται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ και συμπλήρωσε ότι πρόκειται «για μέτρα που στερούν πόρους από την υλοποίηση άλλων δραστηριοτήτων τα οποία όμως είναι αναγκαία. Με αυτό το πλέγμα εθνικών πολιτικών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι λειτουργεί υπεύθυνα, ψύχραιμα και αποτελεσματικά. Εκπέμπει σιγουριά, αυτοπεποίθηση, ασφάλεια και σταθερότητα. Και αντιμετωπίζει τις κρίσεις έγκαιρα και αποτελεσματικά. Βρίσκοντας πόρους και χτίζοντας δίχτυ προστασίας».

Αύξηση της βάσης υπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης στα 300 ευρώ από 220 ευρώ που είναι σήμερα καθώς και αναπροσαρμογή των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τους δικαιούχους ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης εξειδικεύοντας το νέο καθεστώς για το επίδομα θέρμανσης.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη:

Το ποσό του επιδόματος για μία μέση οικογένεια αυξάνεται κατά 59%
Το ελάχιστο ποσό διαμορφώνεται στα 100 ευρώ από 80 ευρώ και το μέγιστο στα 750 ευρώ από 650 ευρώ
Για κάθε παιδί η προσαύξηση θα είναι 20% από 10%
Με βάση τα παραπάνω μία οικογένεια με δύο παιδιά στο κέντρο της Αθήνας θα λάβει φέτος επίδομα 181 ευρώ από 114 ευρώ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 299 ευρώ από 188 ευρώ, στη Κοζάνη το ύψος του επιδόματος αυξάνεται στα 469 ευρώ από 295 ευρώ και στη Φλώρινα το ποσό ανεβαίνει στα 496 ευρώ.

Όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια για τον άγαμο διαμορφώνονται στα 14.000 ευρώ έναντι 12.000 ευρώ, για οικογένεια με δύο παιδιά στα 26.000 ευρώ από 24.000 ευρώ και για τρία παιδιά το όριο αυξάνεται στα 29.000 ευρώ από 26.000 ευρώ

Παράλληλα η αξία της ακίνητης περιουσίας για άγαμο αναπροσαρμόζεται στα 180.000 ευρώ από 130.000 ευρώ και για έγγαμο διαμορφώνεται στα 300.000 ευρώ από 250.000 που είναι σήμερα.

Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται στα 168 εκ. ευρώ από 84 εκ. ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων στο ένα εκατομμύριο από 700.000 την πέρυσι

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Καστρινοί Διάλογοι: «Η Γενοκτονία του Ελληνισμού – Ανατολική Θράκη, Πόντος και...

Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση», σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την διαδικτυακή εκπομπή "Καστρινοί Διάλογοι" με επίκεντρο την ενημέρωση για...