Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
27.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΑυτοδιοικησηΔημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας: «Αδικαιολόγητες» και «εκτός λογικής» οι αυξήσεις της ΔΙΑΑΜΑΘ Α....

Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας: «Αδικαιολόγητες» και «εκτός λογικής» οι αυξήσεις της ΔΙΑΑΜΑΘ Α. Ε. για το 2026

Ομόφωνα αρνητικά γνωμοδότησε το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας επί του σχεδίου τιμολογιακής πολιτικής της ΔΙΑΑΜΑΘ Α. Ε. για το έτος 2026, κρίνοντας «αδικαιολόγητες» και «εκτός λογικής», τις αυξήσεις που προβλέπονται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας, στην εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μαργαρίτης Αστεριάδης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι παρότι η εκτίμηση “δείχνει” λιγότερους όγκους σύμμεικτων απορριμμάτων για τον δήμο Ορεστιάδας, τα κόστη που υπολογίζονται από τη ΔΙΑΑΜΑΘ είναι αυξημένα, και μάλιστα για τη μεταφόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων, η αύξηση είναι άνω του 1 εκ. ευρώ.

«Εκτός λογικής» χαρακτήρισε την αύξηση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Μαυρίδης, καλώντας τον δήμαρχο να ζητήσει άμεσα γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΙΑΑΜΑΘ, «για να συζητηθεί εκεί το θέμα, που “βράζει” στους δήμους…», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη σχεδιαζόμενη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) βορείου Έβρου, για την οποία, όπως είπε, στη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του, μέχρι το τέλος του 2023, «είχαν βγει οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις που ζητήθηκαν, αλλά εδώ και 1,5 χρόνο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την εξέλιξή της».

Προέτρεψε, μάλιστα, τον δήμαρχο να επιδιώξει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκο, και να διασφαλίσει τη διατήρηση της Μ.Ε.Α. στην επικείμενη αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων.

«Να επιμείνουμε στη Μονάδα, ώστε να μειώσουμε το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων, που χρόνια τώρα πληρώνουμε», επεσήμανε συγκεκριμένα ο κ. Μαυρίδης. Στις επιλογές της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στάθηκε στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Είναι στο Χέρι μας», Θανάσης Κυργιάννης, υποστηρίζοντας πως «δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι προβληματισμοί της παράταξης, που από το 2020 έβλεπε πως οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί προκρίνουν την καύση των απορριμμάτων».

Ο κ. Κυργιάννης πρόσθεσε πως «το σχέδιο αυτό θα πετύχαινε με την απαξίωση της ανακύκλωσης, όπως και έγινε», ενώ παρατήρησε πως «δεν είναι τυχαίες οι φωτιές σε 8 εργοστάσια ανακύκλωσης, που εκδηλώθηκαν το τελευταίο δίμηνο». Τόνισε, τέλος, πως εξαιτίας της απουσίας σοβαρής διαχείρισης των απορριμμάτων, «δεν υλοποιήθηκε ποτέ και η Μ. Ε. Α. βορείου Έβρου, που θα μείωνε σημαντικά το κόστος».

Δεν διαφώνησε με τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων μειοψηφίας ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Διαμαντής Παπαδόπουλος, που χαρακτήρισε «αδικαιολόγητες τις αυξήσεις» που έχει υπολογίσει η ΔΙΑΑΜΑΘ και πρόσθεσε πως θα ζητήσει γενική συνέλευση των μετόχων της, «καθώς ο δήμος Ορεστιάδας δεν είναι ο μόνος που διαφωνεί με την προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική».

Ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες «για το κατά πόσο εφαρμόζεται ο όποιος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης υπάρχει», ενώ άφησε αιχμές για τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΑΜΘ, ότι δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση της Μ. Ε. Α. βορείου Έβρου, «όπως είναι υποχρεωμένος να κάνει, για να μην κάνουν τουρισμό τα σκουπίδια μας μεταφερόμενα στην Αλεξανδρούπολη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας
Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Αλεξανδρούπολη: Δόθηκε στην κυκλοφορία το νέο ασφαλτοστρωμένο τμήμα της οδού Αγίου Δημητρίου

Δόθηκε στην κυκλοφορία το νέο ασφαλτοστρωμένο τμήμα της οδού Αγίου Δημητρίου, ένας από τους...

Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του πρώην αστυνομικού και γνωστoύ TikToker με τα 153 γραμμάρια κοκαΐνης

Στο στόχαστρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει βρεθεί πρώην...

Πήρε πάνω του την ευθύνη για την κοκαΐνη ο φίλος του αστυνομικού – Tik Toker

Οι συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία των «Αδιάφθορων» είναι το κλειδί για την ποινική...

Συλληπτήριο μήνυμα της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης για το θάνατο της νοσηλεύτριας Μαρίας Καρακοπούλου

Η οικογένεια του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης θρηνεί την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μιας νέας γυναίκας,...

Παρόμοια