fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Α. Δημοσχάκης: Το Βrexit προκαλεί shock στην Ευρώπη!

 Χρυσή ευκαιρία για νέα θεμελίωση της Ε Ε; - Παρέμβαση στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών

- Χορηγούμενη-

Παρέμβαση στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων έκανε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, όπου αναφέρθηκε στο πως πρέπει να αντιδράσει η Ε.Ε. απέναντι στο Brexit αλλά και στην πρόσφατη επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου στην Θράκη.

Συγκεκριμένα είπε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Τα ισχυρά κράτη της Ε.Ε. δεν έχουν καταλάβει ποιες είναι οι επιπτώσεις του Brexit και πως μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των νέων θεμελίων του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.
  • Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει όραμα και αφήγημα που θα έχει ως βάση να προσφέρει ρεαλιστική λύση στα προβλήματα των πολιτών.
  • Η Ε.Ε. όφειλε να αντιδράσει ανοιχτά στις απειλές της Τουρκίας προς τη χώρα μας και να πει φωναχτά ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και δικά της σύνορα.
  • Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα για να έχει μέλλον πρέπει να στηριχθεί στους κανόνες της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δικαιοσύνης.
  • Προκαλεί εντύπωση η συνάντηση του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, με τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος δεν έχει επιδείξει και την καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στους Θρακιώτες.
  • Ο Τσαβούσογλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Θράκη δεν σεβάστηκε τον ελληνικό νόμο και τους θεσμικούς παράγοντες, ενώ προέβη και σε προκλητικές δηλώσεις για τη Συνθήκη της Λωζάννης.
  • Δεν μπορεί την περίοδο που προετοιμάζεται η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας να έχουμε συνεχείς παραβιάσεις των χωρικών υδάτων μας αλλά και του εναέριου χώρου μας και γι’ αυτό το λόγο κατέθεσε σχετική γραπτή Ερώτηση μαζί με άλλους Βουλευτές της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

 

 

Αναλυτικά η παρέμβασή του:

«Καλωσορίζουμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο στην Επιτροπή μας, καθώς επίσης και τον κ. Καρβούνη, Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια σημαντική και ιστορική στιγμή στην πολιτική εξέλιξη της Ευρώπης η απόφαση του βρετανικού λαού, του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης να ενεργοποιήσουν το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρησή τους από την Ε.Ε.

Σίγουρα προκαλεί αίσθηση η απόφαση μιας χώρας, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον παγκόσμιο αγώνα και, κυρίως, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά του ναζισμού και του φασισμού, να διακόψει τη συμμετοχή της στο πολιτικό σχέδιο που ονομάζεται Ε.Ε.

Αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι ότι όλοι οι πρωταγωνιστές, κ. Μαριά, δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει τι σημαίνει Brexit και ποιες είναι οι επιπτώσεις του, αλλά και πώς παράλληλα μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των νέων θεμελίων του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

Δεν γίνεται η Ευρώπη να κινείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούνται αποσχιστικές τάσεις, αλλά οφείλει να αποκτήσει όραμα, αφήγημα, το οποίο θα έχει ως βάση να προσφέρει ρεαλιστική λύση στα προβλήματα των πολιτών και να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα ως κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα.

Κύριε Πρόεδρε, ας φέρω ως παράδειγμα τις απειλές που δεχόμαστε κατά περιόδους από τη γειτονική χώρα, που αμφισβητεί τα σύνορά μας και τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ως γνωστόν η συνθήκη της Λωζάνης είχε εκείνη την εποχή που υπογράφτηκε ήταν και επαίσχυντη και επώδυνη για τον Ελληνισμό, αλλά πέρασε ένας σημαντικός χρόνος και πλησιάζουμε σχεδόν τα εκατό χρόνια, την αποδεχόμαστε και εν τοις πράγμασι εφόσον εδραιωθεί και να την εφαρμόζουμε.

Δεν όφειλε, για παράδειγμα, η Ε.Ε. να πει φωναχτά, ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και δικά της σύνορα;

Ότι οι απειλές του Τούρκου Προέδρου και των λοιπών κυβερνητικών αξιωματούχων, κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, ουσιαστικά είναι και απειλές εναντίον της Ευρώπης;

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα για να έχει μέλλον πρέπει να στηριχθεί στους κανόνες της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δικαιοσύνης.

Ποτέ το ευρωπαϊκό όραμα δεν θα γινόταν πράξη, αν κυριαρχούσε ο άκρατος λαϊκισμός και η ρητορική των άκρων, όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Για την Ευρώπη της επόμενης ημέρας είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια κουλτούρα διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Θα πρέπει να αναδιοργανώσουν τις σχέσεις τους με τέτοιο τρόπο, ώστε από κοινού να είναι ανταγωνιστικές στον κόσμο της διεθνούς οικονομίας και όχι να εξαντλούνται στο πως θα είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους.

Κοινός στόχος, πρέπει να είναι η εκπόνηση ενός σχεδίου συλλογικής ευημερίας και όχι πως θα πλουτίζει η μία εις βάρος της άλλης. Πάνω σε αυτό το μονοπάτι οφείλει να βαδίσει η Ευρώπη για να ξαναγίνει Ε.Ε. της αλληλεγγύης και των ευρωπαϊκών ιδεών, αξιών και ιδανικών προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της.

Νομίζω ότι η πρόταση του κ. Κουμουτσάκου είναι εύστοχη και μας βρίσκει και εμένα ως ομιλούντα σύμφωνο. Θα πρέπει ο Υπουργός των Εξωτερικών να έρθει εδώ στην Επιτροπή που να μας ενημερώσει σχετικά με τα ερωτήματα, τα οποία έθεσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ..

Θα ήθελα, όμως, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, ότι αυτές τις μέρες τη Θράκη την επισκέφτηκε ότι Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, προκειμένου να προετοιμάσει το ταξίδι του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα. Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η συνάντησή του με τον Υπουργό Παιδείας, διότι έχουμε παράπονο εμείς οι Θρακιώτες, ότι ο Υπουργός Παιδείας δεν μας προσέχει. Βέβαια, το έχω αναφέρει στον ίδιο και στα πλαίσια της ψήφισης ενός σχετικό νόμου του Υπουργείου του. Φοβόμαστε αυτές τις συναντήσεις τις οποίες έχει πραγματοποιήσει και που ήδη έχουν γίνει, οι οποίες πραγματικά έχουν για μας σημαντική σημειολογία.

Από την άλλη πλευρά, όμως, θα ήθελα να πω ότι ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα θέματα των τούρκων του εξωτερικού, δεν ήταν κομψός στην επίσκεψή του. Δεν σεβάστηκε τον ελληνικό νόμο, δεν σεβάστηκε τους θεσμικούς παράγοντες και μάλιστα, αξιοποίησε κατά το δοκούν και διαστρεβλωμένα και προκλητικά σε ό,τι αφορά τη συνθήκη της Λωζάνης, προκάλεσε σε αυτούς τους φιλήσυχους ανθρώπους στο σύνολό τους και πολλές φορές και ανησυχία.

Επίσης, δε θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν μπορούμε να προετοιμάζουμε ένα ταξίδι ενός Προέδρου στη χώρα μας και μάλιστα, όπως φημολογείται, ότι θα μας ξανάρθει στη Θράκη. Δεν θέλουμε ανθρώπους και παράγοντες που δημιουργούν προβλήματα και πολύ περισσότερο της γειτονικής χώρας, οι οποίοι θα πρέπει να καλλιεργούν τους κανόνες της καλής γειτονίας, της φιλοξενίας και να τους εκμεταλλεύονται.

Για αυτό, κύριε Πρόεδρε, νομίζω την παρουσία του Υπουργών Εξωτερικών εδώ στη Επιτροπή θα είναι χρήσιμη και θα είναι διαφωτιστική.

Επίσης, δεν δεχόμαστε σε μια περίοδο που θα επισκέπτεται τη χώρα μας ο Τούρκος Πρόεδρος να έχουμε συνεχείς παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων, αλλά και του εναέριου χώρου, όπως ακριβώς καταθέσαμε και σχετική γραπτή Ερώτηση προς τους αρμοδίους Υπουργούς, ο ομιλών μαζί με τον Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, τον κ. Κικίλια.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ιδιαίτερη προσοχή σας και εσάς με το καλό την επόμενη φορά να σας έχουμε εδώ».

 

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο