fbpx
14.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης (ΕΟΖ) στον Έβρο ζητά ο Πάρης Παπαδάκης

- Χορηγούμενη-

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου της Ελληνικής Λύσης Πάρης Παπαδάκης, ζητώντας τη δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης (ΕΟΖ) στον Έβρο.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αλεξανδρούπολη,  24/07/2023

Του: Παπαδάκη Παράσχου,  Βουλευτή Έβρου.

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης.& Επενδύσεων

Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας &  Οικονομικών   

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη δημιουργίας ειδικής οικονομικής ζώνης (ΕΟΖ), ειδικού φορολογικού καθεστώτος στον Έβρο, κατάργησης του ΕΝΦΙΑ στην εν λόγω περιοχή και μείωσης του ΦΠΑ κατά 30% στη νήσο Σαμοθράκη, ως ορίζει η Ευρωπαϊκή οδηγία 77/1992».

Κύριοι Υπουργοί,

  1. (i) Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο πληθυσμός του ακριτικού Ν. Έβρου, την τελευταία δεκαετία, έχει μειωθεί κατά 14.000 κατοίκους. Συγκεκριμένα, μειώθηκε κατά 2,4% στην Αλεξανδρούπολη, κατά 17,1% στον Δήμο Διδυμοτείχου, κατά 15% στον Δήμο Ορεστιάδας, κατά 6,3% στον Δήμο Σαμοθράκης και κατά 21,4% στον Δήμο Σουφλίου. Η συγκεκριμένη μείωση πληθυσμού ισοδυναμεί με την πληθυσμιακή απώλεια δύο (2) Δήμων,  αφού, διαμορφώνει αριθμητικά το μέγεθος πληθυσμού που έχουν μαζί ο Δήμος Σουφλίου και ο Δήμος Σαμοθράκης. Ο πληθυσμός της περιοχής μειώθηκε ραγδαία (και θα μειωθεί και άλλο αν δεν ληφθούν μέτρα ανάπτυξης), διότι δεν υπάρχει ( ειδικά στον Βόρειο Έβρο ) αναπτυξιακός σχεδιασμός, έτσι ώστε, ο Έβρος να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων με σκοπό την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δημιουργώντας στους ντόπιους νέους κίνητρα παραμονής στην γενέτειρα τους για να μην εξαναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Ειδικά, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι, ο Ν. Έβρου συνορεύει με την Τουρκία και την Βουλγαρία, όπου η φορολόγηση είναι πολύ μικρότερη από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, ενώ ήδη γνωρίζουμε ότι εκρέουν μεγάλα κεφάλαια προς τις ανωτέρω χώρες. Αντιθέτως, θα έπρεπε αυτά τα χρήματα να μένουν στην χώρα μας. Σημειωτέον ότι, η Τουρκία πουλάει την βενζίνη 0,90€ και η Βουλγαρία 1,20€, σε απόσταση, μόλις, 3 χιλιομέτρων από την Ελλάδα. Το δε ΦΠΑ στην Βουλγαρία είναι 20%, στην Τουρκία 18%, ενώ και οι φορολογικοί συντελεστές στις δύο (2) αυτές χώρες είναι κατά πολύ μικρότεροι. Οι διαφορές αυτές, όπως είναι εύλογο, δημιουργούν καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα, πολλοί Εβρίτες να επισκέπτονται τις γειτονικές αυτές χώρες για την προμήθεια ακόμη  ειδών πρώτης ανάγκης. Πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαναγκάζονται να κλείσουν τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις τους και να μεταναστεύσουν, ενώ, όπως είναι λογικό, με τέτοιες προϋποθέσεις, κανείς δεν σκέφτεται να επενδύσει στον Έβρο.

(ii). Στον ακριτικό Έβρο και ειδικά στα χωριά, δεν νοείται να καταβάλλεται ΕΝΦΙΑ με τους ίδιους συντελεστές που ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα. Έπρεπε οι εκεί ιδιοκτήτες ακινήτων να πριμοδοτούνται, μάλλον, από την Ελληνική Πολιτεία για ευνόητους εθνικούς λόγους, επειδή διαμένουν στα σύνορα. Λόγω όλων των παραπάνω και λαμβανομένης  σοβαρά υπόψη της γεωγραφικής θέσης του Έβρου ( σύνορα Τουρκία – Βουλγαρία ),  επιβάλλεται να ληφθούν τα εξής προτεινόμενα μέτρα: α) Να δημιουργηθεί ειδική οικονομική ζώνη ( ΕΟΖ ) στα πρότυπα της Πολωνίας, όπου μόνο στην πόλη Lodz, χάρη στην εν λόγω ρύθμιση, έχουν δημιουργηθεί 34.000 θέσεις εργασίας, συν τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται μέσω των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες στις επιχειρήσεις εντός ΕΟΖ, πλέον του ότι έχουν επενδυθεί στην τοπική αγορά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, χάρη στη μείωση φορολογικών συντελεστών, στις φοροαπαλλαγές, στις διαδικασίες εξπρές για διαγωνισμούς, στις ταχείες αδειοδοτήσεις και διοικητικές διαδικασίες, στην πριμοδότηση επιχειρήσεων με βάση την δημιουργία θέσεων εργασίας κ.α.  β) να δημιουργηθεί ειδικό φορολογικό καθεστώς σε όλο το Ν. Έβρου, με σκοπό την δημιουργία συνθηκών θεμιτού ανταγωνισμού με τις γείτονες χώρες, έτσι ώστε, όχι μόνο τα χρήματα των Ελλήνων να μένουν στον Έβρο και να μην εκρέουν στο εξωτερικό, αλλά να εισρέουν από τις γείτονες χώρες, γ) να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ στον Έβρο, έτσι ώστε, σε συνδυασμό με τις ανωτέρω προτάσεις, να δίνονται κίνητρα για την αγορά ακινήτων στην περιοχή.

  • Σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ. 4, περίπτωση στ., της υπ’ αρ. 77/1992 Ευρωπαϊκής Oδηγίας, η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να επιβάλλει συντελεστές ΦΠΑ κατώτερους, μέχρι 30% από τους αντίστοιχους στην ηπειρωτική Ελλάδα στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων και στα ακόλουθα νησιά του Αιγαίου: Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος. Κατ’ εφαρμογή της ανωτέρω οδηγίας, εκδόθηκε η υπ’ αρ. Α.1150/2021 ( ΦΕΚ Β 2828 ) Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή και Υφυπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, αποφασίστηκε, από 01/07/2021 και εφεξής, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, με τη νήσο Σαμοθράκη να εξαιρείται αδικαιολόγητα.   

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται  οι κ. κ. Υπουργοί :

1. Είστε διατεθειμένοι να υιοθετήσετε τα ανωτέρω προτεινόμενα μέτρα, δηλαδή, να καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ και να δημιουργήσετε ΕΟΖ στην περιοχή του Έβρου, με ειδικό φορολογικό καθεστώς, για τους λόγους που αναφέρονται αναλυτικά ανωτέρω, έτσι ώστε να ανακάμψει η περιοχή και να μην εγκαταλειφθεί; Αν όχι, ποιο εναλλακτικό ουσιαστικό σχέδιο ανάπτυξης σχεδιάζετε να υλοποιήσετε προς όφελος της περιοχής του Έβρου;

2. Είστε διατεθειμένοι να εφαρμόσετε την υπ’ αρ. 77/1992 Ευρωπαϊκή Οδηγία και να συμπεριλάβετε τη νήσο Σαμοθράκη στη μείωση του ΦΠΑ κατά 30%;

3. Γιατί εξαιρέθηκε η νήσος Σαμοθράκη από την υπ’ αρ’ Α.1150/2021 Υπουργική Απόφαση;

Ο ερωτών βουλευτής

Παπαδάκης Παράσχος

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο