fbpx
9.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Διαβούλευση στον Έβρο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

- Χορηγούμενη-

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκαν οι σύμβουλοι του Υπουργείου Εργασίας.  Ενημέρωση για το νέο θεσμικό πλαίσιο γύρω από τις ΚοινΣεΠ και τους συνεταιρισμούς εργαζομένων.
Τους βασικούς άξονες του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με στόχο τη δημιουργία ενός εναλλακτικού μοντέλου οικονομικής δραστηριότητας, πιο δίκαιου και αποτελεσματικού, παρουσίασαν χθες στην Αλεξανδρούπολη οι  ειδικοί συνεργάτες του υπουργείου Εργασίας για θέματα κοινωνικής οικονομίας Γιάννης Μπάρκας και Έλενα Καλημέρη.
Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού και σταθερού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει την ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή όσων πολιτών το επιθυμούν σε οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες αναπτύσσονται με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και οργανώνονται με δημοκρατία, ισότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των συμμετεχόντων ως παραγωγών ή και καταναλωτών του πλούτου και των τοπικών κοινωνιών. Φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ). οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων και οποιοδήποτε άλλο μη μονοπρόσωπο νομικό πρόσωπο, εφόσον έχει αποκτήσει νομική προσωπικότητα, όπως ιδίως αγροτικοί συνεταιρισμοί.
Οι  ειδικοί συνεργάτες του υπουργείου Εργασίας για θέματα κοινωνικής οικονομίας Γιάννης Μπάρκας και Έλενα Καλημέρη
Από το κεφάλαιο, ένα ποσοστό τουλάχιστον 5% διατίθεται για το σχηματισμό αποθεματικού, ποσοστό έως 35% αποδίδεται στους εργαζόμενους του φορέα, ενώ το υπόλοιπο διατίθεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διεύρυνση της παραγωγικής δραστηριότητας.
Όπως επισήμαναν ο κ. Μπάρκας και η κα Καλημέρη, το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει σημαντικές διευκολύνσεις στο χρηματοδοτικό κομμάτι, με μικρά δάνεια με μικρό ή μηδενικό επιτόκιο, ώστε να υπάρχει ρευστότητα από την πρώτη μέρα λειτουργίας ενός φορέα. Στη συνέχεια, θα έρχεται και η χρηματοδότηση, η οποία θα συνδέεται με την κάλυψη του δανείου. Επίσης, θα υπάρχει μέριμνα και για το θέμα των εγγυητικών επιστολών, ενώ όλες οι νέες προσπάθειες θα απαλλάσσονται για διάστημα 5ετίας από την καταβολή φόρου επιτηδεύματος. Όπως είπε ο κ. Μπάρκας, η περιφέρεια ΑΜΘ είναι η δεύτερη πανελλαδικά, μετά την περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει τα περισσότερα κονδύλια διαθέσιμα για τους σκοπούς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Παράλληλα, σύμφωνα με την κα Καλημέρη, θα γίνεται παραχώρηση χρήσης αγροτικών εκτάσεων και ακινήτων του δημοσίου για να καλυφθούν οι ανάγκες των φορέων.
Οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη κατέθεσαν τους προβληματισμούς, τις ιδέες και τα ερωτήματά τους. ο κ. Σπύρος Δέδογλου, από την ΚοινΣΕπ «Θεογένης» στο Τυχερό σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ σημαντική η συμβολή των εθελοντών και η έστω στην αρχή πρόθεση όλων για εθελοντική εργασία,  μέχρι να σταθεροποιηθεί μία προσπάθεια. Τη δημιουργία ενός χώρου στην Αθήνα, όπου θα προβάλλονται τα θρακιώτικα προϊόντα ζήτησε η ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγελική Γιαννακίδου. Όπως επισημάνθηκε από τον Λεωνίδα Σκερλετόπουλο, εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Έβρου, μέσα στο 2017 θα ξεκινήσει μία τέτοια προσπάθεια στην Αλεξανδρούπολη και στην πορεία θα επεκταθεί. Η κα Γιαννακίδου έκανε επίσης αναφορά στις δυνατότητες που έχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, οι οποίοι  μπορούν με την κατάλληλη στήριξη να γίνουν πιο παραγωγικοί και να αποτελέσουν πυρήνες δημιουργίας τόσο στο διατροφικό κομμάτι, όσο και σε ενδύματα και άλλα τοπικά προϊόντα.
Οι βασικοί άξονες του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με στόχο τη δημιουργία ενός εναλλακτικού μοντέλου οικονομικής δραστηριότητας παρουσιάστηκαν στην Αλεξανδρούπολη
Στην ανάγκη ενημέρωσης του κόσμου για το νέο θεσμικό πλαίσιο γύρω από τις ΚοινΣΕπ και τους συνεταιρισμούς εστίασε η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, αφού, όπως είπε, υπάρχει ακόμη άγνοια.  Ο έτερος βουλευτής Δημήτρης Ρίζος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή σχετικά με τους πραγματικούς σκοπούς όσων θα πάρουν μέρος στην νέα προσπάθεια, προκειμένου να αποφύγουμε παλιές αμαρτίες που έφεραν την απαξίωση των συνεταιρισμών. Ζήτησε ακόμη την περιφερειακή οργάνωση του εγχειρήματος, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν καλύτερη πρόσβαση.

Κική Ηπειρώτου

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο