fbpx
16.9 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Δεύτερη κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη ΠΕ Έβρου

- Χορηγούμενη-

“Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας υπ’ αριθμ. 5934 /21.6.2022, με θέμα «Διεκδίκηση αποζημιώσεων και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη ΠΕ Έβρου». Η ερώτηση παραμένει αναπάντητη από τα συγκεκριμένα Υπουργεία, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της. Η ερώτηση είναι η παρακάτω:

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Genesis στα χωριά Νεοχώρι και Λεπτή, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες καταστροφές.

Συγκεκριμένα, σε μια περιοχή με κρίσιμη έλλειψη έργων ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, η «Genesis» άφησε πίσω της δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, οικοσκευές και αγροτικά μηχανήματα, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σιταριού, ηλιόσπορου, βαμβακιού και καλαμποκιού κατεστραμμένα, δεκάδες οικόσιτα ζώα πνιγμένα.

Η επανάληψη των φαινομένων είτε στην Ορεστιάδα, είτε στον Απαλό, είτε στην υπόλοιπη χώρα αναδεικνύουν τον επείγοντα χαρακτήρα ουσιαστικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας. Αποδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των αιρετών που κάθε φορά προσπαθούν να αποφύγουν.  Οι κυβερνήσεις πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» καθώς στην περιοχή υπάρχουν κανάλια που έχουν δεκαετίες να καθαριστούν, αντλιοστάσια που δεν λειτουργούν, ρέματα μπαζωμένα και άλλα μπλοκαρισμένα από μπάζα. Κυβέρνηση και ΕΕ προτιμούν να αποζημιώνουν από το να προλαμβάνουν, προφανώς γιατί τους κοστίζει λιγότερο. Ακόμη όμως και αυτές οι αποζημιώσεις πολλές φορές είτε δεν δίνονται είτε είναι “ψίχουλα”. Είναι χαρακτηριστικό ότι επανειλημμένως τέτοια αναγκαία  έργα υποδομών απορρίπτονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μη επιλέξιμα γιατί δεν είναι “ανταποδοτικά”, δηλαδή δεν φέρνουν κέρδος σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παρά την εξέλιξη της επιστήμης και τη δυνατότητα έγκαιρης πρόγνωσης ενός καιρικού φαινομένου όσο ακραίο κι αν είναι, τόσο σε ό,τι αφορά την εκδήλωση όσο και την εξέλιξή του, και ενώ τα μέσα πρόληψης έχουν πολλαπλασιαστεί, το αστικό κράτος προτάσσει έργα για τη στήριξη και την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων και του ΝΑΤΟ στην περιοχή και όχι υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες, όπως έργα πραγματικής αντιπλημμυρικής θωράκισης και άλλα εγγειοβελτιωτικά και αποστραγγιστικά μέτρα, αντιπυρικά, αντισεισμικά ενταγμένα σε ένα συνολικότερο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των κατοίκων, βρίσκεται δίπλα στους αγώνες τους θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, έτσι ώστε να οργανωθεί ο αγώνας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και των αγροτών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

– Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών στα σπίτια  και στις καλλιέργειες.

– Να υπάρξει άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις.

– Να ενισχυθεί άμεσα η αντιπλημμυρική θωράκιση της ΠΕ Έβρου με έργα υποδομής που θα προστατεύουν  τις καλλιέργειες και τα σπίτια.

– Να προχωρήσει, επιτέλους, η αλλαγή του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ και η ενίσχυση του με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού”.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο