Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
29.4 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓενικαΔάσος Δαδιάς: Μοιραία πτήση για τον μπούφο

Δάσος Δαδιάς: Μοιραία πτήση για τον μπούφο

Άλλο ένα θύμα ηλεκτροπληξίας βρέθηκε την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 σε γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος μεσαίας τάσης που μεταφέρει ρεύμα στις εγκαταστάσεις της κεραίας που βρίσκεται στην υψηλότερη κορυφή του Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, το Κάψαλο.

Σε αυτή τη γραμμή έχουν βρεθεί στο παρελθόν ένας μαυγόγυπας και ένας μπούφος από επισκέπτες της περιοχής. Πριν από την πυρκαγιά του 2023 μεγάλο μέρος αυτής της γραμμής ήταν κρυμμένο από το ψηλό δάσος, αλλά τώρα που το δάσος έχει καεί, μεγάλο μέρος αυτής της γραμμής αποτελεί παγίδα για μεγάλα αρπακτικά πουλιά. Οι δε πυλώνες μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν τα μόνα ψηλά σημεία για να ξεκουραστούν και να κουρνιάσουν τα πουλιά σε περίπτωση απουσίας ψηλών δέντρων στο μέλλον και να προκαλέσουν περιστατικά ηλεκτροπληξίας.

Η γραμμή αυτή γειτνιάζει με περιοχές φωλιάσματος του μαυρόγυπα, του ασπροπάρη, του χρυσαετού, του φιδαετού και άλλων ειδών αρπακτικών πουλιών καθώς και μαυροπελαργού. Για αυτό τον λόγο μετά την πυρκαγιά του 2023 και επειδή η γραμμή ήταν πλέον ορατή σε όλο το μήκος της, η ομάδα της ΕΠΒΘ ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2024 το περπάτημα κάτω από τη συγκεκριμένη γραμμή για καταγραφή πιθανών θυμάτων.

Ο νεκρός μπούφος βρέθηκε από τους εθελοντές του European Solidarity Crops, που υλοποιούσαν το συστηματικό περπάτημα και αφού κατέγραψαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την περιγραφή του περιστατικού μετέφεραν το νεκρό πουλί στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και Δαδιάς στον οικισμό της Δαδιάς.

Αυτή την περίοδο δρομολογούνται διαδικασίες εύρεσης χρηματοδότησης από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και από περιβαλλοντικούς φορείς για τη μόνωση και τη σήμανση αυτής της γραμμής ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον, καθώς η γραμμή θα είναι μια επικίνδυνη υπερυψωμένη υποδομή στις διαδρομές των πτήσεων των σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε μια ευαίσθητη περιοχή του Εθνικού Πάρκου για πολλά χρόνια.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη φωτιά στην εταιρεία ανακύκλωσης Αλεξανδρούπολης

Κάθε μέρα και μια πυρκαγιά σε εργοστάσιο. ΒΙΠΕ Σίνδου στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, εργοστάσιο...

ΤΩΡΑ: Φωτιά στην Αμφιτρίτη

Πυρκαγιά σε χώρο εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών στην περιοχή της Αμφιτρίτης Αλεξανδρούπολη, ξέσπασε πριν λίγη...

Ενημέρωση για την ποιότητα αέρα στην Αλεξανδρούπολη

Ο Περιβαλλοντικός Σταθμός του Συλλόγου Τεχνολογίας Θράκης, που βρίσκεται στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, καταγράφει...

Παρόμοια