Δ. Πέτροβιτς: “Είναι αναγκαία η ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο” (video)

Την ανάγκη ίδρυσης Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, επεσήμανε μιλώντας στα ΜΜΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Όπως ο ίδιος εξηγεί πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο έχει διατυπωθεί από το 2015, για πολλούς λόγους: Αρχικά, λόγω των “ειδικών συνθηκών” και της ιδιαιτερότητας του Έβρου, δεδομένου του γεγονότος ότι συνορεύει με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, χώρες από τις οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν μεταδοθεί πολλές ζωονόσοι οι οποίες κόστισαν σε ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή,

Χάσαμε χιλιάδες ζώα, εξ αιτίας αυτών των ζωονόσων και έχουμε δηλώσει εδώ και πολύ καιρό ότι τα Ευρωπαϊκά σύνορα πρέπει να θωρακιστούν, όχι μόνο μέσω προγραμμάτων, αλλά και με μία πιο σταθερή δομή. Η δομή αυτή θα ήταν το κτηνιατρικό τμήμα”  υπογραμμίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Επιπροσθέτως, η περιοχή προσφέρεται για την εφαρμογή ερευνητικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των ασθενειών αυτών.

Ήδη το ΔΠΘ έχει ανταποκριθεί θετικά σε αυτό το αίτημα, της ίδρυσης δηλαδή, κτηνιατρικής Σχολής, ενώ από το Υπουργείο προτείνεται να συσταθεί μία επιτροπή η οποία θα αποφανθεί εάν η σχολή θα ιδρυθεί στο ΔΠΘ, ή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Το λογικό είναι να δημιουργηθεί εδώ στη Θράκη και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο και ξέρουμε πολύ καλά ότι όταν αναλαμβάνει μία επιτροπή, να υλοποιήσει κάτι τέτοιο έχουμε το κακό παράδειγμα του παρελθόντος, με τη Λιμενική Ακαδημία για την οποία επίσης είχε συσταθεί επιτροπή, η οποία επί τρεις μήνες συνεδρίαζε και προσπαθούσε να αξιοποιήσει στοιχεία των διαφόρων περιοχών, και δε λειτούργησε ποτέ αυτό”  τονίζει ο Δημήτρης Πέτροβιτς.

Προσθέτει δε, πως η ίδρυση της σχολής στην περιοχή θα έχει πολλαπλά οφέλη καθώς και θα παράξει επιστημονικό έργο, και θα θωρακίσει την περιοχή ενάντια στις απειλές του ζωικού κεφαλαίου από τις ζωονόσους.

Παράλληλα, όπως ο ίδιος λέει, υπάρχουν και οι εγκαταστάσεις για την σχολή, όπως για παράδειγμα το κτίριο του παλιού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης.