fbpx
17 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, 2020

Δ. Μερκούρης:Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Δήμου Αλεξανδρούπολης

- Χορηγούμενη-

Επιστολή – πρόταση προς τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης κατέθεσε ο Δ. Μερκούρης με θέμα την Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

Κ. Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι,
Ο τουρισμός αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες και είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ανάπτυξης και απασχόλησης για τις περισσότερες χώρες.

- Χορηγούμενη-

Η δυναμική πορεία του τουρισμού οδήγησε στη διαμόρφωση και παγίωση πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους προτύπων τουριστικής ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα των παραμέτρων που διαμορφώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Τα πρότυπα αυτά σίγουρα εξασφαλίζουν την οικονομική ευημερία στις περιοχές που εκδηλώνονται και αποτελούν τη βάση της τουριστικής ανάπτυξης και χαρακτηρίζουν άμεσα το τουριστικό προϊόν που αυτή προσφέρει.

Για την Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί την “ατμομηχανή” της οικονομίας. Η σημασία του είναι ύψιστη. Πολλές είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που βασίζονται στη δύναμη του και σαν αποτέλεσμα δημιουργούνται πολλές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνέπειες.
Ο Δήμος μας, αν και συγκεντρώνει μια αξιόλογη ποικιλία οικοσυστημάτων και ένα περιβάλλον με ιδιαίτερα υψηλή αισθητική, πολιτισμική και ιστορική αξία και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, έμεινε στρατηγικά στην εφεδρεία κυρίως λόγω έλλειψης πολιτικής φαντασίας και βούλησης.

Επομένως θα πρέπει να συνταχθεί μια μελέτη τουριστικής ανάπτυξης με στόχο την στρατηγική προώθησης της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Μέχρι να συνταχθεί η μελέτη θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχονται σήμερα, ώστε να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο υφιστάμενο τουριστικό προϊόν του δήμου μας

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι ορεινές περιοχές διεγείρουν τη φαντασία και τις αισθήσεις, ενισχύουν την πνευματική διαύγεια και προσδίδουν δυναμική διάσταση στις ανθρώπινες ικανότητες. Σήμερα οι ορεινές περιοχές του δήμου μας, με τα βουνά, με το δυσπρόσιτο της φύσης τους, το ιδιαίτερο κλίμα, τον καθαρό αέρα, την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, τη μοναδική γεωλογία, τους υδάτινους πόρους και τη βλάστηση, τη μοναδική αισθητική, το ιδιαίτερο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, την ιστορία και τη μυθολογία τους έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε ελκυστικούς τουριστικούς και εκπαιδευτικούς προορισμούς.

Πρόσφατα μελέτησα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» με θέμα «Εναλλακτικός τουρισμός» που πραγματοποιήθηκε στο Πήλιο του Βόλου στο πλαίσιο του Project «Train My Brain».

Οι εκπαιδευόμενοι πραγματοποίησαν μια εναλλακτική διαδρομή με το τρενάκι του Πηλίου σε συνεργασία με επαγγελματίες του χώρου, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν, έτοιμο προς διάθεση στην τουριστική αγορά. Η διαδρομή συνοδεύονταν από παράλληλες δράσεις, που ξετυλίγονταν θεματικά γύρω από το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου όπως πεζοπορία στη φύση, ορειβασία, βότανα και μύθοι, υφαντική, ιππασία, τοξοβολία, πολιτιστικό περίπατο, γευσιγνωσία κλπ.

Κάτι ανάλογο μπορεί και πρέπει να πραγματοποιηθεί και στον Δήμο μας. Η σιδηροδρομική διαδρομή Αλεξανδρούπολη, Κάστρα Άβαντα, Αγ. Θεόδωροι, Κίρκη αποτελούν μοναδικό προορισμό εναλλακτικού τουρισμού. Συνδυάζει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον μαθητή, τον φοιτητή, το θρησκευόμενο, τον ορειβάτη, τον αναρριχητή, τον περιπατητή, τον φυσιολάτρη, τον ιστορικό – αρχαιολόγο, τον περιβαλλοντολόγο, τον γευσιγνώστη κ.λπ.

Επομένως θα πρέπει το συμβούλιο μας να δρομολογήσει την εκπόνηση μελέτης τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα πρέπει να εγκρίνει και να ορίσει επιτροπή η οποία θα έρθει σε επαφή με τη διοίκηση του ΟΣΕ, την Ένωση Ξενοδόχων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Ένωση Καταστηματαρχών, την Κοινότητα Άβαντα, την Κοινότητα Κίρκης, Πολιτιστικούς Συλλόγους και Αθλητικούς Συλλόγους, ώστε να εξεταστεί και να υλοποιηθεί η ανωτέρω πρόταση.

Δημήτριος Μερκούρης
Σύμβουλός Κοινότητας Αλεξανδρούπολης

Πίνακας Αποδεκτών
1. Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης
2. Δημοτικούς Συμβούλους, Δημοτικές και Κοινοτικές Παρατάξεις
3.Βουλευτές Έβρου
4. Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού& Πολιτισμού
5. Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Έβρου
6. Κοινότητες Άβαντα – Κίρκης
7. Ένωση Ξενοδόχων
8. Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων
9. Ένωση Καταστηματαρχών & Εστίασης
10. Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

- Χορηγούμενη -