fbpx
18 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Χ.Μέτιος: Τουρισμός, ενέργεια και ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ΠΑΜΘ

- Χορηγούμενη-

Οι τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της επιχειρηματικότητας αποτελούν την αιχμή του δόρατος του αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ).

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χρήστος Μέτιος ανέλυσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σχέδιο της Περιφέρειας για την επίτευξη της ανάπτυξης στην περιοχή, μέσω της υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων στον κάθε ένα από τους τρεις τομείς.

Τουρισμός

- Χορηγούμενη-

Μία από τις πρώτες αναπτυξιακές προτεραιότητες, σύμφωνα με τον κ. Μέτιο, είναι οι επενδύσεις στον τουρισμό, στις τουριστικές υποδομές και στη διαμόρφωση και προβολή μιας τουριστικής ταυτότητας που θα είναι ελκυστική στην εγχώρια και διεθνή αγορά. «Στόχος της Περιφέρειας ΑΜΘ, είναι η ανάπτυξη του τουρισμού δωδεκάμηνης βάσης σε όλες τις εναλλακτικές του μορφές, με σταθερή υποστήριξη και του μαζικού θερινού τουρισμού». Υπενθυμίζει πως το 2016 ανακηρύχθηκε από την ΠΑΜΘ σε ?Έτος Τουρισμού?, «για να σηματοδοτήσει την αφετηρία μιας νέας, συνεχούς προσπάθειας για την ανάπτυξη του τουρισμού τα επόμενα χρόνια. Μιας προσπάθειας που θα ενεργοποιήσει όλους τους τοπικούς φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους, στο πλαίσιο ενός Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού (DMO)». Σε αυτήν την προσπάθεια, να καταστεί ο τουρισμός μοχλός της τοπικής ανάπτυξης, εντάσσονται σύμφωνα με τον περιφερειάρχη:

– Τα έργα αναπλάσεων και συντηρήσεων που προβλέπονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας Οδού

– Η συμμετοχή της ΠΑΜΘ στην Αναπτυξιακή Πρωτοβουλία Τουρισμού του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

– Οι συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς, όπως για παράδειγμα με το σωματείο «Διάζωμα», για την ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής Via Egnatia.

Ενέργεια

Οι επενδύσεις στην ενέργεια και ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο και τη γεωθερμία, αποτελούν επίσης προτεραιότητα της ΠΑΜΘ. Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας προβλέπει, σύμφωνα με τον κ. Μέτιο:

-Τη χρηματοδότηση με το ποσό των 32 εκ. ευρώ, της σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου των έξι μεγάλων πόλεων της ΑΜΘ, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, ώστε να διατίθεται φυσικό αέριο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα

-Αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, έχει ήδη εκδοθεί η πρώτη πρόσκληση, προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες για τα βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία της Περιφέρειας

«Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία, διαθέτοντας συνολικά οκτώ. Ήδη βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης, πρόταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου, ενώ ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι ο Δήμος Παγγαίου έχει καταθέσει επενδυτική πρόταση για τη μίσθωση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου», υπογραμμίζει ο κ. Μέτιος συμπληρώνοντας πως στα γεωθερμικά πεδία της Περιφέρειας υπάρχουν ήδη εγκατεστημένες και λειτουργούν ιδιωτικές επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης μορφής ενέργειας.

Επιχειρηματικότητα

Τέλος, αλλά εξίσου ψηλά στις προτεραιότητες της ΠΑΜΘ είναι και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Περιγράφοντας τα σχεδιαζόμενα βήματα του συγκεκριμένου τομέα ο περιφερειάρχης ΑΜΘ αναφέρει:

-Την έναρξη πρόσφατα της υλοποίησης της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) με την έκδοση της πρώτης πρόσκλησης για την ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα των χημικών και πλαστικών πολυμερών υλικών, προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ

-Τη συνέχιση, στο ίδιο πλαίσιο, της ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων σε μία σειρά από τομείς εξειδίκευσης στην ΠΑΜΘ, όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, τα μη-μεταλλικά ορυκτά και ο τουρισμός

-Το σχεδιασμό δημιουργίας δομών για τη στήριξη νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων

-Την πρόθεση της Περιφέρειας για τη δημιουργία μιας περιφερειακής αγροδιατροφικής σύμπραξης υπό τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, που θα αναλάβει την καταγραφή, ομαδοποίηση και προώθηση προϊόντων των τοπικών επιχειρήσεων, σε νέες αγορές του εξωτερικού.

«Σε θέματα ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης, σε εθνικό επίπεδο και σε μία από τις τελευταίες θέσεις σε ευρωπαϊκό. Με αυτό ως δεδομένο, προτεραιότητά μας είναι να διαμορφώσουμε έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό που θα επενδύει στα πραγματικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Με σωστό σχεδιασμό και μεθοδικότητα, οι τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της επιχειρηματικότητας μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας», καταλήγει ο κ. Μέτιος.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

 

Διαβασε και αυτο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Ντ. Μπακογιάννη για το στρατόπεδο στον Προβατώνα: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – η βασική αλλαγή είναι διοικητικής φύσης» (βίντεο)

Το πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε σήμερα το πρωί μπροστά από το Επιμελητήριο Έβρου για να διαμαρτυρηθεί για τις φήμες περί κατάργησης της 7ης Ταξιαρχίας Πεζικού στον Προβατώνα καθυσήχασε η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ντ. Μπακογιάννη από Αλεξανδρούπολη: «Η Διακομματική σκοπεύει σε 6 μήνες να έχει ένα πόρισμα υποστηριζόμενο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις» (βίντεο)

Για τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα της Θράκης αλλά και του Έβρου ειδικότερα συζήτησε σήμερα με θεσμικούς φορείς της περιοχής η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψής της στην περιφέρεια.
- Χορηγούμενη -
error: Content is protected !!