fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Χ. Μέτιος: «Έθεσα το θέμα της αλλαγής όδευσης του ΤΑΡ»

- Χορηγούμενη-

Στην Αθήνα ήταν την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος, όπου έλαβε μέρος σε μια ακόμη συνάντηση κορυφής για τα θέματα του ΤΑΡ, ουσιαστικά για τα ανταποδοτικά έργα, που ο αγωγός θα χρηματοδοτήσει σε τρεις διαφορετικές περιφέρειες και δήμους αυτών των περιφερειών στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Μέτιος ενημέρωσε αμέσως μετά την άφιξή του στην Κομοτηνή, το Περιφερειακό συμβούλιο, στο οποίο εξήγησε ότι με την ευκαιρία του ραντεβού στην Αθήνα, έθεσε και το θέμα της αλλαγής όδευσης του αγωγού, στην περιοχή από τον Αμυγδαλεώνα, μέχρι τα όρια του Νομού Καβάλας με το Νομό Δράμας.

Εξήγησε ότι το θέμα το έθεσε μετά από ενημέρωση που είχε κι από αγρότες του Δήμου Καβάλας και από τη Δήμαρχο Καβάλας. «Ζήτησα – είπε ο Χρήστος Μέτιος -η κοινοπραξία που εκτελεί το έργο του αγωγού, να κάνει ότι μπορεί, να ξαναδεί την όδευση. Το έθεσα – είπε με έμφαση και μετέφερε την αντίδραση της εταιρίας, που υποσχέθηκε όπως είπε στο περιφερειακό συμβούλιο – να πάρει πρωτοβουλίες. Θα δούμε – κατέληξε στην αναφορά του ο Χρ. Μέτιος, δηλώνοντας ότι – δε μπορεί να είναι αισιόδοξος».

Φάνηκε πάντως να στηρίζει το αίτημα των αγροτών, καθώς όπως σημείωσε, αν χρειαστεί θα πάρει νέα πρωτοβουλία, ίσως για νέα απόφαση το Περιφερειακό συμβουλίο, ίσως και για κινητοποιήσεις.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν όσα είπε ο κ. Μέτιος για τα ανταποδοτικά έργα που θα χρηματοδοτήσει ο ΤΑΡ. Πρόκειται για έργα 32.000.000 ευρώ, που μοιράζονται σε τρεις Περιφέρειες και στους δήμους αυτών των Περιφερειών. Για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι 10.000.000 ευρώ. Μοιράζεται 60-40 ή 65-35 στους δήμους που θα πάρουν τα περισσότερα χρήματα, οι δήμοι από τους οποίους περνά ο αγωγός ΤΑΡ και στην περιφέρεια ΑΜΘ.

Είπε πάντως ότι υπάρχει κι ένα επιπλέον ποσό, των 10.000.000 ευρώ,  που θα μοιραστεί η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 1 – 5.000.000 ευρώ.

Ο κ. Μέτιος είπε στο περιφερειακό συμβούλιο, ότι η πρόταση των έργων που θα ζητήσει από τον αγωγό, η Περιφέρεια ΑΜΘ, έχει αργήσει. Θα πρέπει να διαμορφωθεί σε χρονικό διάστημα ενός μήνα και να εγκριθεί με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Φάνηκε να επιδιώκει συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και κοινοτήτων ΑΜΘ, ώστε και οι προτάσεις των Δήμων να είναι γνωστές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. ΄Αφησε επίσης εννοηθεί ότι εκτός από έργα είναι δυνατό να γίνει και προμήθεια εξοπλισμού. Ανέφερε χαρακτηριστικά λόγω και  της πρόσφατης κακοκαιρίας «προμήθεια εξοπλισμού για θέματα πολιτικής προστασίας».

Τέλος ο Χρ. Μέτιος είπε ότι ο αγωγός προτιμά, ζητά κατά κάποιο τρόπο, τα έργα που θα χρηματοδοτήσει να μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι το 2019, όταν και προβλέπεται να τελειώσει η κατασκευή του αγωγού σε ελληνικό έδαφος.

Για τη συνάντηση της Παρασκευής, το πρωί στην Αθήνα το υπουργείο περιβάλλοντος εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Το πλαίσιο συμφωνίας για τα προγράμματα κοινής ωφέλειας που έχει εθελοντικά αναλάβει να υλοποιήσει η κατασκευάστρια εταιρία του Διαδριατικού Αγωγού TAP εξειδικεύθηκε σε ευρεία σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την παρουσία του ΥΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη. Η κοινοπραξία του TAP AG έχει συμφωνήσει με το ελληνικό δημόσιο να επενδύσει 32 εκατ. ευρώ σε δράσεις  Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στις Περιφέρειες από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Υπουργεία, Εσωτερικών, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι κ.κ., Θεόδωρος Καρυπίδης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Χρήστος Μέτιος, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ιωάννης Γιώργος, καθώς και ο Διευθυντής Ελλάδος Ρίκαρντ Σκούφιας και ο Διευθυντής Εξωτερικών και Κυβερνητικών Υποθέσεων, Αλέξανδρος Πανουργιάς, από την TAP AG.

Στη σύσκεψη, το συντονισμό της οποίας είχε το ΥΠΕΝ, αποφασίστηκε η συνέχιση προγραμμάτων κοινωνικής αρωγής, σε συνεργασία με το δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής Βορείου Ελλάδος, καθώς και η προώθηση μιας σειράς έργων μεγάλης έκτασης που θα πραγματοποιηθούν μελλοντικά. Τα προγράμματα αυτά θα αναπτυχθούν στους τομείς, της Υγείας, του Περιβάλλοντος, της Πολιτικής Προστασίας και του Πολιτισμού, με προτεραιότητα την παροχή εξοπλισμού. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί  στον τομέα της Αγροτικής Οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης της τοπικής αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής φυσιογνωμίας των περιοχών, με έμφαση σε δράσεις προστιθέμενης αξίας.

Στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες αποφασίσθηκε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα εξειδικεύουν το συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνίας, με ευθύνη του ΥΠΕΝ και των συναρμόδιων Υπουργείων και σε συνεννόηση με τις εμπλεκόμενες Περιφέρειες. Θα ακολουθήσουν συσκέψεις στις τρεις Περιφέρειες, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας,  με τη συμμετοχή τοπικών βουλευτών, των Δημοτικών Αρχών και των φορέων της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να προωθηθούν οι δράσεις αυτές και να συζητηθούν και νέες, που θα πραγματοποιηθούν αργότερα. (Δ. Τύπου)

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο