16.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Cafe – Bistro «Piazza»: Σημείο αναφοράς για την ελληνική κοινότητα του Bietigheim στην ευρύτερη περιοχή της Στουτγάρδης

- Χορηγούμενη-

Στη συνοικία Buch του Bietigheim-Bissingen, μια πόλη σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τη Στουτγάρδη, υπάρχουν αρκετά ελληνικά καταστήματα. Καφέ, σούπερ μαρκετ, γυράδικα ακόμα και ζαχαροπλαστεία.

- Χορηγούμενη-1

Το Cafe – Bistro «Piazza», ξεχωρίζει και είναι γνωστό σε όλους όσους συναντήσαμε, αλλά και σε αναγνώστες του evros24.gr στην Ελλάδα.

Συναντήσαμε τον ιδιοκτήτη του, που είναι ο Τύρπας Χρήστος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτης παράλληλα και του σούπερ μάρκετ «Thessaloniki», θέλοντας να τον γνωρίσουμε και να μάθουμε για τη ζωή του στη Γερμανία εδώ και 38 ολόκληρα χρόνια από το 1982 που άφησε την πατρίδα.

Όπως μας είπε τα πρώτα 13 χρόνια εργάστηκε σε εργοστάσιο και κατόπιν ασχολήθηκε με την εστίαση.

Το πρώτο μαγαζί που άνοιξε, ήταν ένα εστιατόριο στο Bietigheim το 1991 και κατόπιν άνοιξε την «Piazza» καφέ – εστιατόριο πριν από 13 χρόνια, ενώ πριν από πέντε χρόνια άνοιξε και το σούπερ μάρκετ «Thessaloniki».

Το προσωπικό που απασχολεί είναι μόνο Έλληνες. «Είμαστε όλοι μαζί μια οικογένεια, το προσωπικό, εμείς, εδώ στο μαγαζί δεν είμαστε υπάλληλος κι αφεντικό. Όταν λείπει το αφεντικό είναι ο υπάλληλος αφεντικό και το αντίθετο. Ο κόσμος μας αγαπάει γι’ αυτό και είμαστε τόσα χρόνια εδώ» σημείωσε.

Τον ρωτήσαμε αν φέρνει προσωπικό από την Ελλάδα ή έρχονται και τον βρίσκουν και ζητούν δουλειά αυτοί που φεύγουν από τη χώρα. Μας είπε πως αυτά τα χρόνια της κρίσης οι νέοι μας έρχονται και τον βρίσκουν, μορφωμένα παιδιά, με πτυχία κι όταν έχει  τη «δύναμη» τους προσλαμβάνει.

Ο Τύρπας Χρήστος μας είπε ακόμα πως τα νέα παιδιά που έρχονται από την Ελλάδα δεν βρίσκουν τα πράγματα  πάντα εύκολα. Έχει μεγάλη σημασία το κλίμα που συναντούν στο χώρο που πιάνουν δουλειά. «Έχω ακούσει κατηγορίες στην Ελλάδα, πως έρχονται εδώ και τους εκμεταλλεύονται οι μαγαζάτορες. Τα στραβά παντού υπάρχουν και καλοί και κακοί, όπως και στην Ελλάδα» επεσήμανε.

Οι πελάτες του καταστήματος είναι κυρίως Έλληνες, όμως και πολλοί Γερμανοί, Ιταλοί και ελάχιστοι Τούρκοι. Την «Piazza» επισκέπτονται και πάρα πολλοί Έλληνες που κάνουν επαγγελματικά ταξίδια, αφού είναι γνωστό στέκι και γνωρίζουν ότι μπορούν να συναντήσουν γνωστούς και φίλους από την πατρίδα.

Επίσης γνωρίζουν πως μπορούν να απολαύσουν καλό ελληνικό φαγητό, σαν να βρίσκονται σε ταβέρνα.

Στο κατάστημα, «Piazza» είδαμε πελάτες να καπνίζουν και ρωτήσαμε αν επιτρέπεται το κάπνισμα στα καταστήματα εστίασης. Μας εξήγησε πως υπάρχει ξεχωριστός χώρος μη καπνιστών, όπου εκεί σερβίρετε και φαγητό. «Το κάπνισμα επιτρέπεται σε όλο το κατάστημα όπου σερβίρουμε καφέ και ποτό. Απαγορεύεται μόνο εκεί που σερβίρουμε φαγητό. Τον πρώτο χρόνο που επιβλήθηκε αυτό το μέτρο ο κόσμος αντέδρασε, αλλά σιγά συνήθισε. Πιστεύω ότι και στην Ελλάδα θα πρέπει να ισχύσει κάτι παρόμοιο» επεσήμανε.

Σε ερώτησή μας αν είναι ικανοποιημένος από την επιχειρηματική του δραστηριότητα και τη ζωή του στην Γερμανία μας απάντησε: «Εγώ είμαι ευχαριστημένος πρώτα όταν υπάρχει υγεία κι από κει και πέρα όσο δουλεύεις τόσο αμείβεσαι. Όταν έφυγα από την Ελλάδα και ήρθα εδώ, τον πρώτο χρόνο ήταν δύσκολα για μένα. Άφησα πράγματα πίσω αλλά προσπάθησα, δούλεψα και δόξα το Θεό όλα πήγαν καλά».

Ωστόσο το όνειρο για επιστροφή στην πατρίδα, μένει πάντα ζωντανό.

Η άποψή του για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί απ’ όσα του λένε οι συγγενείς του και μετά κυρίως το internet.

Παρακολουθεί την πολιτική στη χώρα και πιστεύει πως τα πέντε χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν «χαμένα χρόνια», ενώ τώρα με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει η ανοδική πορεία.

Σούπερ μάρκετ «Thessaloniki»

Στο σούπερ μάρκετ «Thessaloniki» ο Τύρπας Χρήστος διαθέτει μεγάλη ποικιλία προϊόντων κάποια από τα οποία εισάγει ο ίδιος στη Γερμανία και κάποια τα αγοράζει από άλλον χονδρέμπορο.

«Οι πελάτες μου στο σούπερ μάρκετ είναι Έλληνες αλλά και Γερμανοί που αγαπάνε τα ελληνικά προϊόντα. Τη φέτα, τις αλοιφές μας, τις ελιές και το κρασί μας. Επιλέγω π.χ. στο κρασί γνωστές μάρκες αλλά και μη επώνυμα προϊόντα που μου τα προτείνουν».

Ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από την προτίμηση των καταναλωτών, τόσο που μας είπε πως είναι 40% επάνω από τις προσδοκίες του.

Όσο για τις τιμές, ισχυρίσθηκε πως σε κάποια προϊόντα, οι τιμές είναι φθηνότερες ακόμα και από τα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας. Μας είπε επίσης πως ακόμα και σε γερμανικά σούπερ μάρκετ βρίσκεις ελληνικά προϊόντα να πωλούνται φθηνότερα από ότι στην Ελλάδα. Η εξήγησή του απλοϊκή «για μένα είναι αισχροκέρδεια».

Το «παράπονό του» είναι τα ακριβά μεταφορικά των φορτηγών από την Ελλάδα και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα τούρκικα φορτηγά που επιδοτούνται από το κράτος. «Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο και με τα ελληνικά φορτηγά θα ήμασταν κι εμείς πιο ανταγωνιστικοί απέναντι στα τούρκικα καταστήματα» μας είπε.

Επίσης θα ήθελε καλύτερη προσοχή στα προϊόντα των εξαγωγών. Να μην έρχονται κατεστραμμένα, κυρίως τα νωπά.  

Και η νέα γενιά μεταναστών…

Στο καφέ της «Piazza» συναντήσαμε και τον Άρη Τσάκαλο που ήρθε στη Γερμανία το 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης και εργάζεται σε εργοστάσιο.

Δουλειά που τη βρήκε μέσω γνωστών του. «Με βοήθησαν οι Έλληνες εδώ τον πρώτο καιρό» μας είπε.

Οι συνθήκες εργασίας του, μας είπε, ότι είναι ικανοποιητικές όπως και η αμοιβή του.

Όσο για το αν σκοπεύει να γυρίσει πίσω στην πατρίδα, μας είπε: «Κάποια στιγμή όταν βγω στη σύνταξη. Να έχω εξασφαλίσει το μέλλον μου. Ο πατέρας μου είναι αγρότης. Εμένα δεν μου άρεσε η αγροτιά κι έτσι έφυγα. Όμως εύκολα δεν είναι πουθενά αν δεν δουλέψεις».

Ωστόσο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο της ζωής του στην Γερμανία.

«Ρατσισμό» μας είπε δεν έχει αντιμετωπίσει από τους Γερμανούς. Αν και δεν γνώριζε ούτε λέξη γερμανικά όταν ήρθε στη Γερμανία, έμαθε τόσα όσα να μπορεί να συνεννοηθεί. Όχι όμως σωστά, αφού παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει γραμματική.

Σημείωση της συντάκτριας:

Ευχαριστώ πολύ τον Τρύπα Χρήστο για το χρόνο που μου διέθεσε για να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη καθώς και τον Τσάκαλο Άρη.

Το κατάστημα «Piazza» μπορείτε να το βρείτε στη διεύθυνση: Im Feldle 1
Bietigheim-Bissingen και ακριβώς απέναντι το σούπερ μάρκετ «Thessaloniki»

(Τηλέφωνο: 07142 789756)

Αυτή η συνέντευξη είναι η πρώτη από μια σειρά συνεντεύξεων που θα ακολουθήσουν και θα παρουσιάσουμε στο evros24.gr για την επιχειρηματική και όχι μόνο ζωή των Ελλήνων στην περιοχή του Bietigheim-Bissingen της Γερμανίας.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ