Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, 2025
26.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΓενικαΑυξήθηκε ο πληθυσμός του Μαυρόγυπα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς - Λευκίμης -...

Αυξήθηκε ο πληθυσμός του Μαυρόγυπα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

Με την γέννηση και επιβίωση 27 νεοσσών Μαυρόγυπα ολοκληρώθηκε η αναπαραγωγική περίοδος του είδους στο Δάσος της Δαδιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ, φέτος φώλιασαν και έκαναν αυγά στην περιοχή 47 ζευγάρια, αριθμός-ρεκόρ για την περιοχή. Από τα πουλιά που γεννήθηκαν, πέταξαν 27 νεοσσοί. Το ποσοστό αναπαραγωγικής επιτυχίας είναι το σύνηθες για την περιοχή, δεδομένου ότι κάποια αυγά δεν εκκολάπτονται ή κάποιοι νεοσσοί δεν επιβιώνουν, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών ή θήρευσης από κορακοειδή.

Μία από τις τεχνητές φωλιά για Μαυρόγυπες που τοποθέτησε ο ΟΦΥΠΕΚΑ, Φωτο: Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς

Αξίζει να σημειωθεί πως, πέρυσι, κατά την πρώτη αναπαραγωγική περίοδο μετά από την μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, είχαν καταγραφεί 38 ζευγάρια, ενώ πριν από την πυρκαγιά του 2023, ο μέγιστος αριθμός που είχε καταγραφεί ήταν 36 ζευγάρια, το 2021 και το 2023. Φέτος καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αναπαραγόμενος πληθυσμός των τελευταίων τριάντα ετών, από τότε που ξεκίνησε η συστηματική παρακολούθηση του είδους.

Η σταδιακή αύξηση του πληθυσμού του είδους οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις μακροχρόνιες προσπάθειες διατήρησης που υλοποιούνται στην περιοχή. Αυτές περιλαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της θνησιμότητας από ανθρωπογενή αίτια, την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας τροφής και τη διαχείριση των ενδιαιτημάτων του, ενώ επίσης αντίστοιχες προσπάθειες ενίσχυσης του πληθυσμού γίνονται στην γειτονική Βουλγαρία.

Μαυρόγυπες στο Δάσος Δαδιά, Φωτό: Πέτρος Μπαμπάκας, Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς

Μέτρα προστασίας

Το προσεχές διάστημα θα γίνει παγίδευση πουλιών -μεταξύ άλλων και νεαρών πουλιών που γεννήθηκαν φέτος-, προκειμένου να τους τοποθετηθούν πομποί για την αποτελεσματικότερη παρακολούθησή τους. Παράλληλα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει στην εγκατάσταση επιπλέον είκοσι τεχνητών φωλιών για τον Μαυρόγυπα, στο πλαίσιο του LIFE Rhodope Vulture. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την πυρκαγιά είχαν τοποθετηθεί 15 τεχνητές φωλιές, ώστε να υποκατασταθούν οι θέσεις φωλεοποίησης που καταστράφηκαν, αλλά και όσες αναμένεται να χαθούν σταδιακά, με την κατάρρευση των καμμένων δέντρων.

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποστολή τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Περισσότερες πληροφορίες: www.necca.gr

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Muay Thai: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Σωκράτης Πουρσελάτζε από την Αλεξανδρούπολη!

Την 1η θέση και το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Σωκράτης Πουρσελάτζε, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα...

Αλεξανδρούπολη: «Θα συνεχίσεις να με αγαπάς, μαμά;» – Σοκάρουν τα λόγια του 5χρονου μετά τον βιασμό

Ανατριχίλα προκαλούν οι λεπτομέρειες του φρικιαστικού συμβάντος που σημειώθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο...

Ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Άγιον Όρος – Αισθητός σε πολλές περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του...

Και πάλι πρόεδρος του ΚΤΕΛ Έβρου για 8η θητεία Ντούμπας Σταμάτης

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της "Υπεραστικό ΚΤΕΛ Νομού Έβρου Α.Ε.", διενεργήθηκαν...

Παρόμοια