Τρίτη, 29 Ιουλίου, 2025
27.9 C
Alexandroupoli
ΑρχικήΕιδήσειςΑστυνομικαΑστυνομική επιχείρηση αποκάλυψε κύκλωμα παράνομης αναπαραγωγής βιβλίων στο Κολωνάκι

Αστυνομική επιχείρηση αποκάλυψε κύκλωμα παράνομης αναπαραγωγής βιβλίων στο Κολωνάκι

Στη «σκιά» των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, πίσω από τις βιτρίνες καταστημάτων εκτυπώσεων, εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια ένα γνωστό αλλά συχνά αποσιωπημένο φαινόμενο που λίγοι έχουν το θάρρος να κατονομάσουν: η μαζική και παράνομη αναπαραγωγή χιλιάδων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, λογοτεχνικών έργων και επαγγελματικών εγχειριδίων.

Την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Κολωνακίου μια ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση από το Τμήμα Ασφαλείας Εξαρχείων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η επιχείρηση εστιάστηκε στην περιοχή γύρω από τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και αποκάλυψε ένα κοινό μυστικό μεταξύ φοιτητών. Σε κατάστημα παροχής υπηρεσιών εκτύπωσης της περιοχής εντοπίστηκαν ολόκληρες ψηφιακές βιβλιοθήκες, με πάνω από 2.000 τίτλους, αποθηκευμένες σε υπολογιστές και διαθέσιμες προς αναπαραγωγή με οικονομικό όφελος μόνο για τον ιδιοκτήτη.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η υπεύθυνη του καταστήματος έχει συλληφθεί και αναμένεται να οδηγηθεί στο αυτόφωρο, αντιμετωπίζοντας σημαντικές ποινικές συνέπειες.

Η αναπαραγωγή όλων αυτών των έργων γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση ή ενημέρωση των πραγματικών δικαιούχων. Η παράνομη αναπαραγωγή βιβλίων αποτελεί σοβαρή απειλή για τη διανομή της γνώσης μέσω θεσμικών και νόμιμων διαύλων, είναι κατάφωρη παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας τους. Παράλληλα εξουθενώνει οικονομικά τους δημιουργούς και τους εκδότες, διαταράσσοντας τη λειτουργία της εκδοτικής αγοράς και απαξιώνοντας την ίδια την πνευματική εργασία.

Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει διαστάσεις σε όλη τη χώρα. Οι αρμόδιες αρχές προχωρούν στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με έμφαση στις περιοχές γύρω από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπου εντοπίζεται αυξημένη παραβατική δραστηριότητα. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην πρόληψη και την ενημέρωση του κοινού, καθώς και στη νομική αντιμετώπιση όσων ενσυνείδητα συμμετέχουν σε αυτές τις πρακτικές, είτε ως πάροχοι είτε ως αποδέκτες.

Η υποτιθέμενη «διευκόλυνση» δεν μπορεί να αποτελεί προπέτασμα ηθικής. Η παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι και ποινικά και ηθικά επιλήψιμη. Η ατιμωρησία τελειώνει. Η γνώση πρέπει να διακινείται ελεύθερα, αλλά όχι εις βάρος των δημιουργών, των εκδοτών και εντέλει της υψηλής ποιότητας συγγραμμάτων και επιστημονικών βιβλίων.

Ακολουθήστε το evros24.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τον Έβρο, την Θράκη και την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο evros24

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Δημοφιλέστερα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών μέσω Έβρου: Στις 4.000 ευρώ η «ταρίφα» για τη μεταφορά τους από την Τουρκία

Εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, διεθνική εγκληματική οργάνωση,...

Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας απεγκλώβισε τον οδηγό ταξί που έπεσε στο λιμανάκι της Μάκρης

Η Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούποληςεκφράζει δημόσια τα θερμά της συγχαρητήρια προς το μέλος...

Κανονική πολιτική ταυτότητα αποκτούν πλέον οι ένστολοι: Τέλος στην υποχρεωτική χρήση των υπηρεσιακών δελτίων

Κανονική πολιτική ταυτότητα αποκτούν πλέον όλοι όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα...

Παρόμοια