fbpx
8.5 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Άσχημα τα Νέα για τους Λάτρεις της Σοκολάτας

- Χορηγούμενη-

Όσοι αποφάσισαν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να χαρίσουν στο αγαπημένο τους πρόσωπο σοκολατάκια, ήρθαν αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη έκπληξη. Η τιμή τους έχει φτάσει στα ύψη. Τι συμβαίνει στην παγκόσμια αγορά και έχουν εκτοξευθεί οι τιμές στην λατρεμένη μας απόλαυση;

Οι παραγωγοί σοκολάτας έχουν φτάσει στο σημείο να αγοράζουν ακόμη και σε διπλάσια τιμή το κακάο σε σύγκριση με πέρυσι, οπότε ήταν αναμενόμενο να δούμε ανατιμήσεις τόσο στις τυποποιημένες σοκολάτες και σοκολατάκια, όσο και σε διάφορα παράγωγα, όπως πάστες, τούρτες και άλλα είδη ζαχαροπλαστείου. 

Πού Οφείλεται Αυτή η Αύξηση;

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Κακάο, η τελευταία σοδειά κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα ήταν πολύ άσχημη. Το ίδιο παρατηρείται και στον Ισημερινό, που είναι η τρίτη εξαγώγιμη χώρα στο κακάο. Οι τρεις αυτές χώρες της Δυτικής Αφρικής παράγουν σχεδόν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο.

Ωστόσο, εξαιτίας του φαινομένου του El Niño και των έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή προκλήθηκαν ανυπολόγιστες καταστροφές στις καλλιέργειες. Ταυτόχρονα, η εμφάνιση της ασθένειας του μαύρου λοβού, έχει επηρεάσει σημαντικά τους κόκκους του κακάο, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Κακάο επισημαίνει μία μείωση από 2,3 εκατομμύρια τόνους που είχαμε πέρυσι, σε 1,75 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή περίπου 550.000 τόνους λιγότερο.

Παράλληλα, πρέπει να προσθέσουμε στους παράγοντες και τις επιθέσεις των Χούθι. Εξαιτίας της απειλής της πειρατείας, τα πλοία με τα κοντέινερ αναγκάζονται να κάνουν τον γύρο της Αφρικής και να μην περνούν από τη Διώρυγα του Σουεζ, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται τα ναύλα. Ενδεικτικά αν πριν το κόστος των 20 τόνων σε ένα εμπορευματοκιβώτιο ήταν 1.000 €, τώρα έχει τετραπλασιαστεί φτάνοντας τα 4000 €.

Πώς Ανταποκρίνεται η Ελληνική Αγορά;

Επειδή όλα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης, οι παραγωγοί σοκολάτας έχουν βρεθεί να αγοράζουν σε αυξημένες τιμές την πρώτη ύλη τους κατά: 

  • 15% από τις αρχές Νοεμβρίου 2023 και
  • 65% από τον Ιανουάριο 2023

Οπότε θεωρείται λογικό, η αύξηση αυτή να έχει μετακυλήσει και σε όλα τα προϊόντα με κακάο και σοκολατοειδή, όπως ροφήματα, σοκολατάκια, παγωτά και πάστες. Από τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι σήμερα, παρατηρείται αύξηση στις τιμές κατά 15-20%.

Ενδεικτικές Τιμές Τυποποιημένων Ελληνικών Προϊόντων Σούπερ Μάρκετ

 Δεκέμβριος  2022  Ιανουάριος 2024 Αύξηση
Σοκολατάκια (30 τμχ)        (375 γρ.)               8,78 €                    9,99 €                                                       +13,78%    
Σοκολατάκια ποτό κεράσι (250 γρ.)                                                  2,97 €                     3,63 €    + 22,22%
Σοκολατάκια (250 γρ.)                                                  2,97 €                     3,63 €    + 22,22%
Σοκολάτα υγείας                                                                με πορτοκάλι (100 γρ.)                  1,47 €                   1,59 €    + 8,6%
Σοκολάτα αμυγδάλου                                                      (100 γρ.)          1,53 €           1,65 €    + 7,84%
Σοκολάτα κρέμα καραμέλα  (100 γρ.)           1,45 €              1,59 €     + 9,66%
Σοκολάτα με φράουλα τσιζκέικ (300 γρ.)            3,19 €             3,71 €     + 16,30%

Πηγή: Κοινωνία Ώρα Mega 

Όπως παρατήρησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας κ. Ραφτόπουλος στην τηλεοπτική εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”, η ελληνική αγορά είναι συγκρατημένη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αύξηση που υπάρχει στις ελβετικές και στις βελγικές σοκολάτες, είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη.

Τι Προβλέπεται για το Μέλλον;

Δυστυχώς οι προβλέψεις για τις μελλοντικές τιμές της τιμής του κακάο είναι δυσοίωνες. Η ασθένεια του μαύρου λοβού που έχει πλήξει τα κακαόδεντρα, έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα δέντρα αυτά θα πρέπει να ξεριζωθούν και να αντικατασταθούν από άλλα, που για να έχουν παραγωγή, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 5 χρόνια, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι θα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στα αποθέματα κακάο. Και φυσικά αυτές οι ελλείψεις θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Κακάο προβλέπει ότι μέχρι το 2025 θα έχουμε περαιτέρω μείωση στην παραγωγή μέχρι και 25%. 

Η αύξηση στην τιμή του κακάο είναι παγκόσμιο θέμα, που έχει επηρεάσει παγκοσμίως από τις βιομηχανίες παραγωγής σοκολάτας μέχρι και τα χρηματιστήρια αξιών. Τα κέρδη έχουν εκτοξευτεί. Είναι σαν να ποντάρεις στη BetLabel Greece.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο