27.9 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Απόλυτη πλειοψηφία αλλά όχι θρίαμβος για τον Μακρόν – «Κέρδισε» η αποχή

- Χορηγούμενη-

Την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 από 566 έδρες κατάφερε να εξασφαλίσει ο Εμανουέλ Μακρόν και το κόμμα του République en Marche (REM) σε συμμαχία με το MoDem, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Το REM καταλαμβάνει 300 έδρες και το MoDem 41.
Στη Δεξιά, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα καταλαμβάνει 113 έδρες, το UDI (Union des démocrates et indépendants) 16 και τα διάφορα μικρότερα κόμματα της δεξιάς 6.
Στην Αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει πλέον 290 έδρες, η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν 17, τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς 11, το Κομμουνιστικό Κόμμα 10 και το PRG (Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς) 3.
Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν καταλαμβάνει 8 έδρες.
Υπάρχουν επίσης 5 τοπικοί βουλευτές, ένας οικολόγος, ένας βουλευτής της παράταξης Debout la France και ένας ακόμη της άκρας δεξιάς.
Από τις ένδεκα περιφέρειες του εξωτερικού, 10 αναμένεται να κερδίσει το REM και η ενδέκατη μάλλον πάει στο UDI.
Συνολικά, χωρίς τις περιφέρειες των Γάλλων του εξωτερικού, καταμετρήθηκαν 18.016.245 ψήφοι, επί 46.329.122 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Κατά συνέπεια, η αποχή διαμορφώθηκε στο 56,83%.
Το REM έλαβε, το LR το 22,34%, το Εθνικό Μέτωπο το 8,83%, το MoDem το 6,03%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 5,65%, η Ανυπότακτη Γαλλία το 4,85%, το UDI το 3,02%, οι διάφοροι της δεξιάς το 1,67%, οι διάφοροι της αριστεράς το 1,46%, το Κομμουνιστικό Κόμμα το 1,21%.
«Άρωμα γυναίκας»… στη νέα Εθνοσυνέλευση
Συνολικά, 223 γυναίκες εξελέγησαν βουλευτές στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση έναντι 155 στην απερχόμενη βουλή μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 38,65% των μελών της Εθνοσυνέλευσης, ποσοστό ρεκόρ, το 46,45% των βουλευτών της République en Marche, το 46,34% του συμμάχου της MoDem, το 23,89% του κόμματος Les Républicains, ενώ και οι τρεις έδρες του PRG (Parti Radical de Gauche) καταλαμβάνονται από γυναίκες.

- Χορηγούμενη-1

Αμφισβήτηση, παραίτηση και στο βάθος… αποχή

Εγκαταλείπει την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Καμπαντελίς
Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.
Ο πρώτος γραμματέας του κόμματος δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η αριστερά πρέπει να αλλάξουν ριζικά.
«Η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών είναι αναμφισβήτητη», δήλωσε ο πρώτος γραμματέας του κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.
«Απόψε , παρά μία ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος. Η ήττα της αριστεράς, η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι αναμφισβήτητη…ωστόσο ο θρίαμβος αυτός έχει μία τεχνητή πλευρά, διότι όλα τα προβλήματα της χώρας μας δεν θα διευθετηθούν με ένα μαγικό ραβδί», πρόσθεσε.

«Ο Μακρόν δεν έχει τη νομιμοποίηση» λόγω αποχής, λένε Λεπέν – Μελανσόν

Ζήτημα νομιμοποίησης, εξαιτίας της μεγάλης αποχής, έθεσαν η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν και ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου δήλωσε ότι η υψηλή αποχή στην ψηφοφορία αποδυναμώνει την νομιμοποίηση του νέου κοινοβουλίου.
Ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά οι ιδέες του αποτελούν «μειοψηφία» στη χώρα, ενώ το Εθνικό Μέτωπο θα πολεμήσει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια, δήλωσε η Μαρίν Λεπέν προσθέτοντας ότι το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του υπερασπίζονται «τα συμφέροντα της ιεραρχίας».
Από την πλευρά του και ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει την νομιμοποίηση για την διάλυση του εργασιακού νόμου και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κοινωνική αντίσταση» στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν.
«Το υψηλό ποσοστό αποχής είναι σαν γενική απεργία από το πολιτικό καθήκον», πρόσθεσε ο Μελανσόν.

Εντουάρ Φιλίπ: «Οι Γάλλοι προτίμησαν την ελπίδα από την οργή»

«Οι Γάλλοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία προτίμησαν την ελπίδα από την οργή, την αισιοδοξία από την απαισιοδοξία και την εμπιστοσύνη από την αναδίπλωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.
«Πριν από έναν χρόνο, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τέτοια ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Το οφείλουμε στην βούληση του προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει νέα πνοή στην δημοκρατία. Το οφείλουμε επίσης στους Γάλλους που θέλησαν να δώσουν στην εθνική αντιπροσώπευση νέο πρόσωπο», υπογράμμισε.

Προβληματίζει το ρεκόρ της αποχής…

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το ποσοστό της αποχής καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, έφτασε το 57% έως το 58%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ για την Γαλλία.
Το ιστορικό ρεκόρ εξηγείται, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, από την βεβαιότητα της επικράτησης του κόμματος του Μακρόν, την κόπωση από τον εκλογικό μαραθώνιο που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο από τις προκριματικές εκλογές στην γαλλική δεξιά και την αυξανόμενη αδιαφορία για την πολιτική.
Σημειώνεται ότι στις 11 Ιουνίου, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών η αποχή άγγιξε το 51,29%.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ