fbpx
16.9 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Απολογισμός 3 ετών της δημοτικής αρχής Δήμου Μαρώνειας – Σαπών

- Χορηγούμενη-

Συμπληρώθηκε, πριν λίγες ημέρες, το τρίτο έτος θητείας της δημοτικής αρχής του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, ύστερα από τις εκλογές του Μαΐου του 2019, που οι δημότες επέλεξαν να αναθέσουν στην παράταξη μας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ» με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Ντίνο Χαριτόπουλο, την ευθύνη και το καθήκον να υπηρετήσει τον Δήμο με αποστολή να οικοδομήσει ένα θετικό και βιώσιμο μέλλον.

Υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας που καταθέσαμε με την ολοκλήρωση του δεύτερου έτους της θητείας μας: να οδηγήσουμε σε μία νέα θετική εποχή όλους τους δημότες και τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών.
Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την πανδημική πολύπλευρη κρίση και διαχειρισθήκαμε, σε δημιουργική συνεργασία με υγειονομικούς φορείς (4η ΥΠΕ, Κέντρο Υγείας Σαπών, Νοσοκομείο Κομοτηνής), με τον καλύτερο τρόπο τις αρνητικές επιπτώσεις.

Σε συνεργασία με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θωρακίσθηκε η υγειονομική ασφάλεια των πολιτών με την πραγματοποίηση δωρεάν rapid-test των πολιτών στις Σάπες και την Ξυλαγανή και το θέρος στην Μαρώνεια.
Με κοινωνική υπευθυνότητα οικοδομήσαμε ομπρέλα προστασίας για τους πολίτες, σηκώνοντας ένα βάρος πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων μας.

Με αποτελεσματικότητα, συνέπεια και επαγγελματισμό οι αιρετοί και το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου αφουγκραστήκαν τις ανάγκες και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας, έδωσαν λύσεις και απαντήσεις στο μέτρο του δυνατού. Οι έκτακτες συνθήκες που εμφανίσθηκαν με την κρίση της πανδημίας ανέδειξαν τον Δήμο μας σε κύριο πυλώνα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Η μετα-πανδημική εποχή όμως χαρακτηρίζεται από νέες πρωτόγνωρες πολυδιάστατες κρίσεις και φαινόμενα, που απειλούν τις κοινωνίες. Κορυφαίο παράδειγμα η ενεργειακή κρίση, η οποία πλήττει καίρια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι δέχονται δραματικές επιπτώσεις από το αυξημένο λειτουργικό κόστος ενός πλήθους σημαντικών υποδομών τους και από την υψηλή αύξηση του κόστους των καυσίμων και του ρεύματος.

Όμως, ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας, έχει την εμπειρία, τη γνώση, τη θέληση και την ικανότητα να ανταποκριθεί με επάρκεια και σε αυτήν την πρόκληση κι αυτό γιατί πορεύεται με οδηγό την ορθολογική και αποδοτική αξιοποίηση των πόρων με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Προωθήσαμε ακόμη περισσότερο και αναδείξαμε πανελλήνια την ταυτότητα και την εικόνα της ακριτικής και πολυπολιτισμικής περιοχής μας. Ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών έγινε ισότιμος συνομιλητής με την πολιτική ηγεσία, τους Υπουργούς, τους Θεσμούς και του Οργανισμούς.
Από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό ως τους Υπουργούς, του αρχηγούς και βουλευτές κομμάτων, γνώρισαν τον τόπο μας και τους ανθρώπους του και απέκτησαν βιωματική εμπειρία για την αξία του και τις προοπτικές του.

Υποδεχθήκαμε στις Σάπες τον συνδημότη μας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, σε μία επίσκεψη υψηλής σημασίας και συμβολισμού.
Υποδεχθήκαμε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο, στο πλαίσιο της τελετής ονοματοδοσίας της κεντρικής πλατείας Μαρώνειας προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κυρού Μιχαήλ Κωνσταντινίδη και τον διακεκριμένο προπονητή Ότο Ρεχάγκελ, στο πλαίσιο της φιλοξενίας των συνέδρων του 30ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Αναδειχθήκαμε πρωταγωνιστές στο νέο αγώνα ενάντια στη λειτουργία χρυσωρυχείων στην Θράκη. Πρώτος ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών κινήθηκε για την απειλή που επανακάμπτει και ενεργοποίησε τους θεσμούς να συμμετέχουν στα συλλογικά σχήματα για την αποτροπή των ερευνών για χρυσό.

Ο Δήμαρχος παρέδωσε στον Πρωθυπουργό το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρωνείας-Σαπών και απέσπασε τη δήλωση του ότι καμία επένδυση δεν πρόκειται να προχωρήσει αν δεν το θέλει η τοπική κοινωνία.
Με πολλές αρμοδιότητες να έρχονται στους ΟΤΑ, χωρίς τους απαραίτητους πόρους, ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών κατάφερε να διατηρήσει και να ενισχύσει το ανθρώπινο πρόσωπο του ως θεσμός στην υπηρεσία του δημότη.

Οι υπηρεσίες του με επάρκεια και αξιοπιστία ανταποκρίθηκαν στην αποστολή τους και παρήγαγαν ένα έργο που ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους πολίτες.
Ενδεικτικά τα ΚΕΠ του Δήμου διεκπεραίωσαν:
ΚΕΠ0306 ΣΑΠΩΝ
Υποθέσεις/Αιτήματα Μέσω Ermis: 1.986
ΘΥΡΙΔΕΣ: 5.118
myKEPlive: 160
ΣΥΝΟΛΟ
7.264
ΚΕΠ0623 ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ
Υποθέσεις/Αιτήματα Μέσω Ermis: 585
ΘΥΡΙΔΕΣ: 3.345
ΣΥΝΟΛΟ: 3.930

Επίσης προέβησαν σε 20.412 ενέργειες όπως: Θεώρηση γνησίου υπογραφής, έκδοση e-παραβόλου, διοικητική πληροφόρηση, πληροφόρηση για θέματα ΑΣΕΠ-Ασφαλιστικούς Φορείς-ΟΑΕΔ.
Εκδόθηκαν 1.150 πιστοποιητικά εγγυτέρων συγγενών.

Για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας του Δήμου, τη συσπείρωση αυτοδιοικητικών δυνάμεων με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής, την παραγωγή πολλαπλασιαστικού έργου, τον προγραμματισμό μελλοντικών δράσεων και παρεμβάσεων και την επίλυση των προβλημάτων, προχωρήσαμε στη σύμπραξη με την παράταξη «Ενότητα-Ελπίδα-Αλλαγή».

Πορευθήκαμε με αίσθημα συλλογικής ευθύνης, διαφάνειας και σεβασμού στο δημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης και των συλλογικών οργάνων, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τους υγειονομικούς περιορισμούς που προσδιόριζε το Υπουργείο Υγείας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε 23 φορές και έλαβε 88 αποφάσεις και ψηφίσματα.
Η Οικονομική Επιτροπή 29 φορές και έλαβε 182 αποφάσεις.
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής 5 φορές και έλαβε 5 αποφάσεις.
Η Εκτελεστική Επιτροπή 1 φορά και έλαβε 2 αποφάσεις.

Με ανανεωμένο σχεδιασμό, σύγχρονη αισθητική και εμπλουτισμένο περιεχόμενο θέσαμε σε λειτουργία τη νέα ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.
Με τρόπο ολοκληρωμένο, διαυγή και φιλική προς τους χρήστες της, η ιστοσελίδα αποτελεί ένα δυναμικό κανάλι αμφίδρομης επικοινωνίας, λειτουργικό, εύχρηστο και φιλικό, με ολοκληρωμένο περιεχόμενο, χρήσιμες διασυνδέσεις και εφαρμογές.

Στο πεδίο της καθημερινότητας, της προστασίας και της ασφάλειας των Δημοτικών Ενοτήτων και των οικισμών, υλοποιήθηκε ένα σημαντικό και παραγωγικό έργο, με στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας του Δήμου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, των φυσικών απειλών και στην κάλυψη των αναγκών των δημοτών.

Ύστερα από την ολοκλήρωση των νόμιμων διαδικασιών του διεθνούς ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, υπεγράφη η σύμβαση εκτέλεσης του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση – αυτοματοποίηση Δικτύου Οδοφωτισμού Δήμου Μαρωνείας-Σαπών», προϋπολογισμού 1.677.493,70 €.
Το έργο αφορά την προμήθεια και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, λαμπτήρων και λοιπού εξοπλισμού σύγχρονης τεχνολογίας LED και την παροχή υπηρεσιών για την αναβάθμιση του φωτισμού των δημοσίων χώρων όλων των οικισμών του Δήμου, ήτοι του φωτισμού των οδών, πλατειών, πάρκων, παιδικών χαρών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων.

Η αντικατάσταση των φωτιστικών και των λαμπτήρων με φωτιστικά σώματα αυξημένης ενεργειακής απόδοσης θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας, τουλάχιστον 40% και μείωση του κόστους λειτουργίας σε μία περίοδο έντονης ενεργειακής κρίσης με ιδιαίτερα θετικά οφέλη για τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών και των δημοτών του.

Συγχρόνως, θα υπάρξει προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μέσω της μείωσης των εκπομπών ρύπων, αισθητική αναβάθμιση της, ενίσχυση του φωτισμού για την εμπέδωση της αίσθησης ασφάλειας των κατοίκων τις νυχτερινές ώρες και αποσόβηση των τροχαίων ατυχημάτων.
Συντάχθηκαν 65 μελέτες, ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν ανάλογου αριθμού έργα.

Προμηθευτήκαμε:

 1. ένα (1) καινούριο και τελευταίας τεχνολογίας τριαξονικό ανατρεπόμενο φορτηγό ωφέλιμης χωρητικότητας 12 κυβικών, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ»,
 2. ένα (1) καινούριο ελαστικοφόρο φορτωτή 6,5 τόνων, εκ των πλέον εξελιγμένων και αναγνωρισμένων τεχνολογικά τύπων και κατασκευασμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και
 3. ένα (1) νέο, σύγχρονης τεχνολογίας απορριμματοφόρο τύπου πρέσας, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».
 4. τρία (3) οχήματα κλειστού τύπου από το τελωνείο Κομοτηνής.
 5. Εξασφαλίσαμε την ολοκλήρωση ενός, τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας, έργου για τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, αυτό της αποχέτευσης λυμάτων των Σαπών με τη δημοπράτηση μετά από συντονισμένες ενέργειες του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού Σαπών.
  Το έργο δαπάνης 2.220.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, το Ταμείο Συνοχής και το Ε.Υ.Δ/Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης» και περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, αναλύεται σε υδραυλικά, ηλεκτρομηχανολογικά έργα και υποδομές επεξεργασίας νερού και αποβλήτων όπως δεξαμενές, κτίρια διοίκησης, κέντρο ελέγχου, αποθήκης κ.ά. και έχει προθεσμία εκτέλεσης τους 12 μήνες.
 6. Σημαντικής σημασίας είναι και οι παρεμβάσεις που έγιναν από την σημερινή δημοτική αρχή για τη διασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων σύνδεσης οικιών, καταστημάτων οικοπέδων κλπ με το δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού που θα δημοπρατηθούν στο προσεχές διάστημα, δαπάνες τις οποίες θα επιβαρύνονταν σε διαφορετική περίπτωση οι δημότες.
  Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού, που θα γίνει με τις συνδέσεις, θα προχωρήσει άμεσα και η επέκταση του αποχετευτικού συστήματος και στο Αρσάκειο με υπάρχουσα έτοιμη μελέτη, ενός επίσης χρόνιου αιτήματος των κατοίκων του.
 7. Εντάξαμε το εξαιρετικά σημαντικό έργο κατασκευής εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προϋπολογισμού 1.188.970,26 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
  Η συγκεκριμένη ένταξη του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελεί προϊόν της έγκαιρης και έγκυρης ετοιμότητας του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών παρά την έλλειψη προσωπικού, στη διεκδίκηση ένταξης έργων.
 8. Δημοπρατήθηκε και αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου «Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Σαπών», προϋπολογισμού 1.129.032 € που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
  Το έργο θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση ενός δομικού προβλήματος υδροδότησης της περιοχής και θα ενισχύσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
  Με το συγκεκριμένο έργο θα εξασφαλισθεί εξοικονόμηση πολύτιμης ενέργειας, λόγω της μείωσης της λειτουργίας των συνδετήριων αντλιοστασίων μεταξύ γεωτρήσεων και δικτύων.
  Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανόρυξης νέας υδρογεώτρησης σε αντικατάσταση της υφιστάμενης στην Μαρώνειας, προκειμένου να ενισχυθούν οι υδρευτικές ανάγκες των κατοίκων της.
  Το έργο, προϋπολογισμού 37.686 €, αφορά διατρήσεις, σωληνώσεις και αντλήσεις, ώστε η νέα γεώτρηση να είναι πλήρως λειτουργική και παραγωγική για να καλύψει τα κενά που παρουσίαζε η σημερινή γεώτρηση, λόγω της παλαιότητας της και της θραύσης των σωληνώσεων της, παρέχοντας μεγαλύτερες ποσότητες νερού.
 9. Παράλληλα, στον ίδιο τομέα έγινε η δρομολόγηση υλοποίησης των κάτωθι έργων:
  Πρώτον, ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατασκευής για τη νέα δεξαμενή στην Μαρώνεια, χωρητικότητας 300 κυβικών και προϋπολογισμού 37.200 €, που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες ύδρευσης, αλλά και της πυροπροστασίας της ευρύτερης περιοχής της Μαρώνειας.
 10. Δεύτερον, ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση νέας γεώτρησης στην Μαρώνεια, προϋπολογισμού 47.000 €, ενώ έχει προβλεφθεί και ο εξοπλισμός της από δαπάνες του Δήμου.
 11. Τρίτον, βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο μεταφοράς νερού από τη νέα δεξαμενή της Μαρώνειας στην παραλιακή ζώνη με την κατασκευή δικτύων (2 χιλιόμετρα).
 12. Τέταρτον, έχει εξασφαλισθεί η πίστωση και συντάσσεται η μελέτη για την κατασκευή νέας δεξαμενής στην παραλιακή ζώνη των Προσκυνητών.
  Έτσι, με το σύνολο των παραπάνω έργων θα έχει ολοκληρωθεί σύντομα μία σημαντική δράση του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών στον τομέα της υδροδότησης στην περιοχή της Μαρώνειας και ευρύτερα του παραλιακού μετώπου, που το καλοκαίρι αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης και εξυπηρετεί μία μεγάλη ζώνη με πολλούς κατοίκους και επισκέπτες.
  Με στόχο την καλύτερη και ολοκληρωμένη προστασία του ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών συνεχίζει εντατικά και οργανωμένα τις παρεμβάσεις και εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης σε μεγάλο εύρος του Δήμου.
 13. Η ενίσχυση της αντιπλημμυρικής κάλυψης υλοποιήθηκε με ίδια μέσα και ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, καθώς και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εντός και πέριξ των οικισμών.
 14. Οι δράσεις στοχεύουν στην πρόληψη και τον περιορισμό πιθανών προβλημάτων από τυχόν έντονα καιρικά φαινόμενα και στην προστασία ανθρώπων, περιουσιών, υποδομών και περιβάλλοντος, ενώ συγχρόνως συντάχθηκε η μελέτη και έγινε η δημοπράτηση από τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών του έργου για την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων το χειμώνα.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας που δημοπράτησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αφορά χείμαρρους και ποτάμια εντός του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.
 15. Πραγματοποιήθηκε η ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλους τους οικισμούς.
  Συνεχίσθηκαν σταθερά οι στοχευμένες παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις στην αγροτική οδοποιία του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, μέσω των οποίων στηρίζεται η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής και παράλληλα μπορούν να μετακινούνται άνετα, πιο γρήγορα και με ασφάλεια όσοι χρησιμοποιούν τους εν λόγω δρόμους.
 16. Έγιναν 80 χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας στην Δ.Ε. Σαπών και 70 χιλιόμετρα στη Δ.Ε. Μαρώνειας, κατανεμημένα σε όλους τους οικισμούς.
 17. Ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών συνεχίζει και στο επόμενο διάστημα τις παρεμβάσεις με δικά του μέσα και εργολαβίες, προκειμένου να επιτευχθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο οι συντηρήσεις και οι αποκαταστάσεις στην αγροτική οδοποιία σε όλους τους οικισμούς της επικράτειας του.
  Χορηγήθηκαν 170 βεβαιώσεις κατοχής αμπελώνα για παρασκευή τσίπουρου.
  Χορηγήθηκαν σε 299 δικαιούχους καυσόξυλα.
  Χορηγήθηκαν 2 νέες άδειες παραγωγών για τη λαϊκή αγορά και ανανεώθηκαν 15 το διάστημα 1/9/2021 έως 31/1/2022 (παλιές άδειες 50).
  Διεκπεραιώθηκαν 100 αιτήσεις αδειών χρήσης ύδατος.
  Προμηθευτήκαμε σημαντικό αριθμό κάδων απορριμμάτων.
 18. Λειτουργήσαμε μετά από εγκατάλειψη πολλών ετών το Τουριστικό Περίπτερο «Δενδράκι» στις Σάπες και προχωρήσαμε σε αναβάθμιση, εξωραϊσμό και βελτίωση του χώρου δασικής έκτασης αναψυχής στην ίδια περιοχή, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών του ηλεκτρονικού διαγωνισμού, προϋπολογισμού 136.400 €, ποσό που προέρχεται από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης LEADER.
  Στο χώρο δασικής αναψυχής «Δενδράκι» θα δημιουργηθεί κέντρο πληροφόρησης το οποίο θα μπορεί να το επισκέπτεται το κοινό και να ενημερώνεται για την πολιτιστική και οικολογική αξία της ευρύτερης περιοχής, σύγχρονοι τραπεζοπάγκοι, χώροι ανάπαυσης και περισυλλογής, λιθόστρωτοι διάδρομοι και μονοπάτια, ράμπες για εύκολη πρόσβαση ΑμεΑ, ξύλινα κάγκελα, πέτρινη περίφραξη.
 19. Επίσης θα βελτιωθούν κάποιες από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, θα τοποθετηθούν συστήματα πυρόσβεσης, θα γίνουν επεμβάσεις στην αδιαχείριστη βλάστηση αλλά και νέες φυτεύσεις όπως και δημιουργία βοτανικού κήπου.
 20. Τα έργα που θα υλοποιηθούν θα προσφέρουν ήπια και φιλική στο περιβάλλον δασική αναψυχή και θα συμβάλλουν στην προστασία των φυσικών, ιστορικών και πολιτιστικών αξιών της περιοχής.
  Στην ορθή διαχείριση και ανακύκλωση των κενών επικίνδυνων συσκευασιών φυτοφαρμάκων, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής του, της περιφρούρησης της δημόσιας υγείας και της διευκόλυνσης των αγροτών προχώρησε και φέτος ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών σε συνεργασία με πιστοποιημένη εταιρία διαχείρισης και αξιοποίησης επικίνδυνων αποβλήτων.
 21. Η ανάδοχος εταιρία που υπέβαλε προσφορά, ως κύρια και υπόχρεη φορέας διαχείρισης, με αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγείας και την υποστήριξη και εποπτεία των δημοτικών και τοπικών συμβούλων και προσωπικού του Δήμου προχώρησε στη συλλογή, συσκευασία, μεταφορά και τελική αποκομιδή αποβλήτων, όπως κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, από τα 55 ραντιστικά συστήματα που λειτουργούν σε 40 οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.
 22. Ύστερα από επίμονες προσπάθειες και στοχευμένες παρεμβάσεις του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών δημοπρατήθηκε και αναδείχθηκε πλειοδότης για την επαναλειτουργία του δημοτικού ακινήτου του Τουριστικού Περιπτέρου Ιμέρου, που ήταν κλειστό για πολλά χρόνια.
 23. Στη δημόσια διαδικασία αναδείχθηκε πλειοδότης-μισθωτής ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Υδατοκαλλιεργητών Ροδόπης, ο οποίος θα αξιοποιήσει το Περίπτερο για δώδεκα (12) έτη και ο οποίος θα υλοποιήσει εργασίες συντήρησης και επισκευής του.
 24. Στοχεύοντας στην εκπόνηση ενός σύγχρονου, βιώσιμου, λειτουργικού και αποτελεσματικού συστήματος φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, για την εξασφάλιση των απαραίτητων όρων προώθησης της ηλεκτροκίνησης, μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου υποδομών φόρτισης στα λειτουργικά του όρια, ολοκληρώθηκε την εκπόνηση και έγκριση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο).
  Ο Δήμος σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία χωροθέτησε, χρησιμοποιώντας κατάλληλα εργαλεία χωρικής ανάλυσης και επιστημονικές μεθόδους για την τεκμηρίωση της βέλτιστης επιλογής, 19 σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που εξυπηρετούν στο σύνολό τους τις ανάγκες φόρτισης όλων των κατηγοριών.
 25. Τα σημεία επαναφόρτισης προσδιορίστηκαν να λειτουργήσουν σε διάφορα σημεία του Δήμου, με στόχο τη διεύρυνση τους σε όλη την επικράτεια του.
  Μεταξύ άλλων τα σημεία επαναφόρτισης βρίσκονται σε πολλούς οικισμούς του Δήμου, στην παραλιακή ζώνη, ενώ έχουν προβλεφθεί θέσεις για ιδιωτικά οχήματα και ταξί, καθώς επίσης σημεία επαναφόρτισης ΑμεΑ και τουριστικών λεωφορείων.
  Πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές και σοβαρές παρεμβάσεις στην παραλιακή ζώνη και τους παραθεριστικούς οικισμούς.
 26. Εκτός των εργασιών που έγιναν με εργολαβία και είχαν σαν στόχο τις πρώτες βασικές συντηρήσεις στους χώρους, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που δημιούργησαν καταστροφές σε υποδομές στην παραλιακή ζώνη, ο Δήμος προέβη σε μία σειρά εργασιών με δικά του μέσα:
  Συγκεκριμένα, έγιναν εργασίες με γκρέιντερ που αφορούσαν αντιπυρικές ζώνες των παραλιακών οικισμών, αποκατάσταση και συντήρηση της οδοποιίας των παραθεριστικών οικισμών και διαμόρφωση παραλιακών ζωνών, κλπ.
 27. Με JCB διευθέτηση, καθαρισμός παραλιών, απομάκρυνση φερτών υλικών, σκουπιδιών, μπαζών κλπ.
  Με φορτηγά για απομακρύνσεις και μεταφορές διαφόρων υλικών.
  Με άλλα μηχανήματα πέριξ των παραλιών, που σκοπό είχαν διαμορφώσεις και αποκαταστάσεις.
  Ακόμη, τοποθετήθηκαν νέοι κάδοι κατά μήκος όλης της παραλιακής ζώνης, τοποθετήθηκαν αλλαξιέρες, νέες ομπρέλες και χημικές τουαλέτες, ενώ έγινε συντήρηση και κατασκευή νέων ντουζιερών, καθώς και τοποθέτηση νέων πυροσβεστικών κρουνών και seatrack για την αυτόνομη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα.
 28. Επίσης, μέσα στις πρωτοβουλίες του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών για τον διαρκή εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών δικτύων του, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις ενίσχυσης και συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού στην παραλιακή ζώνη.
  Με την αξιοποίηση σχετικής χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα WiFi4EU, και ανταποκρινόμενος στις ανάγκες βελτίωσης της ψηφιακής καινοτομίας, ο Δήμος υλοποίησε την εγκατάσταση και λειτουργία σημείων δωρεάν ασύρματης διαδικτυακής πρόσβασης (WiFi) σε πολλά σημεία του Δήμου και οικισμούς.
  Οι χώροι αυτοί καλύπτουν κεντρικά σημεία συνάθροισης πολιτών και επισκεπτών και κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος.
 29. Με τη χρήση συσκευών τεχνολογίας WiFi θα μπορούν όλοι να συνδεθούν δωρεάν στο διαδίκτυο, όταν είναι εντός της εμβέλειας της υπηρεσίας, εξοικονομώντας δεδομένα και χρήματα.
  Η δυνατότητα να απολαμβάνουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ενός σύγχρονου και ταχύτατου δικτύου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Δήμου, εντάσσεται στο πλαίσιο του στόχου του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
  Μία διαδικασία που θα συνεχισθεί με την επέκταση του δικτύου και σε όσο το δυνατόν περισσότερους οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.
  Ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό έργο για τους πολίτες και ιδιαίτερα για τα παιδιά των οικισμών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.
 30. Το έργο αφορά στην υλοποίηση ενός τμήματος του προγράμματος κατασκευής και αναβάθμισης των παιδικών χαρών του Δήμου, με στόχο τη διασφάλιση υψηλής λειτουργικότητας κάλυψης των αναγκών των παιδιών και το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε σε αυτόν τον τομέα.
  Η ενίσχυση δέκα παιδικών χαρών ολοκληρώθηκε και περιλαμβάνει προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού, περιφράξεων, πληροφοριακών πινακίδων, κατάλληλης ξυλείας κλπ.
  Υποβλήθηκε πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για προμήθεια οργάνων και λοιπού εξοπλισμού για την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, ύψους 204.772 €.
 31. Υποβάλαμε αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», ύψους 25.600 €, που αφορά τον εξοπλισμό καταφυγίου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και των στειρώσεων τους.
  Ξεκίνησαν οι ανασκαφικές εργασίες στο σπήλαιο «Πολύφημος» Μαρώνειας από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας που είναι φορέας εποπτείας και διαχείρισης του έργου, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών και μέσω της οποίας στόχος είναι η ανάδειξη, η προστασία και η βιώσιμη αξιοποίηση του σπηλαίου.
 32. Ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών, συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης, παρέχει υποστήριξη και διευκολύνσεις στην υλοποίηση της αρχαιολογικής έρευνας.
  Οι εργασίες που υλοποιούνται στοχεύουν στην αναγνώριση επί του πεδίου των ανασκαφικών δεδομένων της ανασκαφής που διακόπηκε το 2010, στην ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας στις αίθουσες με την επωνυμία «Μεγάλη Αίθουσα» και «Αίθουσα του Βωμού» και στη συντήρηση, τεκμηρίωση και μελέτη του υλικού που θα προκύψει από την σημερινή ανασκαφή.
 33. Στον τομέα της κοινωνικής προστασίας φιλοξενήθηκαν στους δύο παιδικούς σταθμούς του Δήμου συνολικά 31 παιδιά. Εφαρμόστηκαν ημερήσια δημιουργικά προγράμματα απασχόλησης των νηπίων, τηρουμένων των μέτρων που ίσχυαν κάθε φορά για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού. Τους παιδικούς σταθμούς επισκεπτόταν σε τακτικά χρονικά διαστήματα παιδίατρος, ο οποίος επέβλεπε την τήρηση των μέτρων και την υγεία των παιδιών και παρείχε ιατρικές συμβουλές στο παιδαγωγικό προσωπικό.
 34. Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών ανταποκρίθηκε συνολικά σε 3.081 αιτήματα πολιτών για διάφορα θέματα, όπως ένταξη στο πρόγραμμα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επιδότησης ενοικίου, αναζήτησης εργασίας, επιδότησης αναπηρίας ανασφάλιστων υπερηλίκων, διενέργειας κοινωνικών ερευνών, διαμεσολάβησης σε άλλες υπηρεσίες, ενισχυτικής διδασκαλίας και δημιουργικής απασχόλησης, συμβουλευτικής, παροχής νοσηλευτικών ενεργειών κ.ά.
  Οργανώθηκαν διανομές προϊόντων των προγραμμάτων ΤΕΒΑ και διανομής νέων παιδικών παπουτσιών, κατόπιν δωρεάς της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών.
  Πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές επιμορφώσεις για διάφορες θεματικές.
  Πραγματοποιήθηκαν δράσεις δικτύωσης με άλλους φορείς, όπως σχολεία, Διεύθυνση Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, Συμβουλευτικό Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών Κομοτηνής, Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Κομοτηνής κ.ά.
 35. Στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών πραγματοποίησε σεμινάρια παραδοσιακών κατασκευών, αξιοποίησης και ανάδειξης τοπικών προϊόντων καινοτομίας και παρείχε ψυχοκοινωνική στήριξη, ενδυνάμωση και κοινωνική ένταξη ειδικών ομάδων.
  Η «Κοινωφελής Επιχείρηση Μαρωνείας-Σαπών» αναδείχθηκε με το έργο της σε βασικό πυλώνα της δημοτικής πολιτικής.
  Μεταξύ άλλων η Επιχείρηση:
  Υλοποίησε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
  Η Διοίκηση της προώθησε και επέβλεψε την υλοποίηση βελτιωτικών εργασιών σε γήπεδα και γυμναστήρια, ενώ συνεπικουρεί σε θέματα αναθέσεων, προμηθειών, βελτίωσης εργασιών του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου
 36. Στα Σφαγεία Κ.Ε.ΜΑ.Σ. συνεχίσθηκαν οι εργασίες βελτίωσης της σφαγειοτεχνικής εγκατάστασης σε συνεργασία με τον Δήμο που αναλαμβάνει μέρος των απαραίτητων εργασιών, καθώς αποτελούν βασική δραστηριότητα της Επιχείρησης και σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης των οικονομικών της.
  Ταυτόχρονα συμβάλλουν σημαντικά στην εξυπηρέτηση των δημοτών (παραγωγών και εμπόρων) που εξυπηρετούνται στα Σφαγεία.
  Σφαγιάσθηκαν 18.000 αμνοερίφια και 1.000 βοειδή.
  Συνεχίσθηκε από την Κ.Ε.ΜΑ.Σ. η λειτουργία του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» με δύο Δομές: αυτή της Δ.Ε. Μαρώνειας και αυτή της Δ.Ε. Σαπών, οι οποίες σύντομα (μετά την ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαδικασιών της προκήρυξης 4Κ/2020) θα υπαχθούν στον Δήμο. Αξίζει να αναφερθεί ότι, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, σε συνεργασία με τον Δήμο, το προσωπικό του ΒσΣ συμμετείχε και σε σχετικές δράσεις, καθώς και στο Πρόγραμμα «Εμβολιασμός κατ’ οίκον».
  Επίσης, η Επιχείρηση συμμετείχε στην υλοποίηση του Προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ), δημοπράτησε τα αγροτεμάχια που της παραχωρήθηκαν με την 2/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα επόμενα 3 έτη.
  Συμμετείχε σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος, σε συνεργασία δε με τον Δήμο και πολιτιστικούς φορείς, στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.
  Διαχειρισθήκαμε με τον παραγωγικότερο τρόπο τους εργαζόμενους του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.
 37. Μέσα από στοχευμένες διεκδικήσεις και τεκμηριωμένες πειστικές προτάσεις με γνώμονα τη θωράκιση και διεύρυνση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος πείσαμε τη διοίκηση της «Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης» (πρώην ΟΑΕΔ) για τη λειτουργία δύο τμημάτων (βοηθών φαρμακείου και οικονομικών καθηκόντων) σχολών μαθητείας στις Σάπες.
  Πρόκειται για μία εξέλιξη υψηλής αξίας και συμβολισμού που δικαιώνει τις δυναμικές και πειστικές προτάσεις και διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής, γιατί εκτός από τις νέες δυνατότητες που αποκτούν οι νέοι στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, σηματοδοτεί και την αντιστροφή του κλίματος απώλειας υπηρεσιών και την δημιουργία νέων στην περιοχή.
  Καρποφόρησε η πρωτοβουλία μας για τη λειτουργία λυκειακών τάξεων στο γυμνάσιο Ξυλαγανής και επαναλειτουργήσαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Ξυλαγανής.
 38. Γίναμε μέλος της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
  Ο Δήμος συνεργάσθηκε και υποστήριξε οικονομικά, τεχνικά και με άλλους τρόπους τους πολιτιστικούς, κοινωνικούς και αθλητικούς συλλόγους, στις πολυποίκιλες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες τους όπως τα πανηγύρια, τα ανταμώματα, τις εκδηλώσεις τους κ.ά.
  Κατοχυρώσαμε τον ορισμό του οικισμού της Μαρώνειας (ΦΕΚ 3090/τ.Β’/17-06-2022) ως ιστορικής έδρας του Δήμου, σε συνεργασία με την Μητρόπολη Πειραιά ανευρέθει η ιστορική ιερά εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους της Μαρώνειας και η οποία θα επιστραφεί στον τόπο που την έφεραν οι πρόσφυγες και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στεγάσαμε το Λιμενικό Φυλάκιο Μαρώνειας.
 39. Ανακατασκευάσαμε με χορηγία της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» το νέο σχολικό γήπεδο μπάσκετ στο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών και υλοποιήσαμε εκπαιδευτικά δημιουργικά διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά με τη συμμετοχή τους σε πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες.
  Ο συνοπτικός και περιεκτικός απολογισμός ενός καρποφόρου έργου στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον κρίσεων και προβλημάτων, δείχνει ότι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αποφασιστικότητα και θετικά συναισθήματα.
  Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευόμαστε να επανεκκινήσουμε και να αναγεννήσουμε τον τόπο μας.
- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο